- Loreta Mačiulienė, Virginija Motiejūnienė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvos startuoliai toliau stebina atradimais. Taikydami įvairias technologijas, studentai siūlo naujovių maisto pramonei, medicinai, kitoms sritims. Bene daugiausia verslininkų dėmesio ir žmonių simpatijų pastaruoju metu teko startuolių sukurtam sausam medui.
Vytauto Didžiojo universiteto absolventas Erikas Treskovskis savo įmonę įkūrė dar studijų metais. Pradžioje sako norėjęs pagerinti Lietuvoje prieinamų probiotinių papildų kokybę, todėl atrado metodą, kaip polimerine plėvele apvilkti bifido bakterijas arba probiotikus – žarnyno mikroorganizmus.
Gėrimas su probiotikais – pirmasis jo sukurtas produktas. Vėliau sumanus jaunuolis maisto pramonei pasiūlė kol kas bene didžiausią inovaciją – sausą medų.
„Išvykau stažuotis ir dariau bandymus su probiotinėmis bakterijomis. Ieškojau stabilizatorių, kurie džiovinimo metų tas bakterijas stabilizuotų. Man kilo mintis panaudoti medų, nes medus – praturtintas vitaminais, cukrumi ir t. t. Išėjo gana geri rezultatai. Taip pat gavau tokius miltelius, sakykime, probiotinį medų su bakterijomis. Paskui pagalvojau, kad išėmus bakterijas tą medų galima džiovinti. Pabandžiau ir pavyko”, – pasakoja E. Treskovskis.
Išdžiovintas medus virsta į cukraus pudrą panašius miltelius. Pasak specialistų, milteliuose išlieka visos naudingosios savybės. Be to, juos daug patogiau naudoti, gerai tirpsta.
Atradimai buvo sukurti pasitelkus vienus moderniausių ir brangiausių biotechnologijos metodų, kurie iki šiol Lietuvoje nebuvo plačiai pritaikyti: liofilizaciją ir purkštuvinį džiovinimą. Tai – unikalūs džiovinimo būdai, leidžiantys išsaugoti visas natūralaus maisto gerąsias savybes.
„Ši konsistencija labai patogi ne mums visiems (nors mums irgi jį įdomu paragauti), bet pramonei. Tokį medų patogu dozuoti, laikyti, jis puikiai išsimaišo, gerai tirpsta, o savybės lieka tos pačios“, – nurodo VDU mokslo bendradarbė Judita Žukauskienė.
Ne kiekvienas studentas taps verslininku, bet kiekvienas studentas studijų metu, jei tik turi noro, gali išbandyti, kas tai yra verslas.
Pasak VDU mokslininkų, netrukus pasirodys ir daugiau jų laboratorijose sukurtų įnovatyvių metodų ar produktų.
„Studentai jau nuo trečio ketvirto studijų kurso įsijungia. Galimybė tai daryti yra. Dažniausiai juos domina šiandieninės, o ne klasikinės temos”, – sako VDU profesorius Algimantas Paulauskas.
Anot VDU Gamtos mokslų fakulteto dekano doc. Sauliaus Mickevičiaus, ne kiekvienas studentas taps verslininku, bet kiekvienas tai gali išbandyti: „Ne kiekvienas studentas taps verslininku, bet kiekvienas studentas studijų metu, jei tik turi noro, gali išbandyti, kas tai yra verslas, ką reiškia realių verslo užduočių kūrimas, kai kartu bendradarbiauja skirtingų fakultetų studentai.”
Jaunieji startuoliai atlieka įvairius tyrimus, tarp jų – DNR. Molekuliniais metodais nustatinėjamos ligos, testuojami augalai, valantys sunkiaisiais metalais ir naftos prouktais užterštą dirvožemį.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nacionalinis miškasodis – ir Kauno rajone: nesutrukdė net lietus3
Šeštadienį subūrė Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“. Visoje Lietuvoje pasodinta tūkstančiai medžių ateities kartoms. Kauno apskrityje buvo keturios vietos, kuriose miškininkų prižiūrimi savanoriai ...
-
Atsirita Azijos savaitės banga1
Jubiliejinėje VDU Azijos savaitėje įvertinsit studijų ir darbo galimybes, susijusias su Rytų Azija, pažinsite regiono kultūrą, sužinosite, ką lengviau iškepti: bulvinius blynus ar japonišką omletą. ...
-
V. Matijošaitis: užtruko, bet duotas žodis – ištesėtas91
Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis džiaugiasi, kad „Vičiūnų grupės“ pasitraukimo iš Rusijos rinkos istorijoje pagaliau padėtas taškas. Kelis pastaruosius metus kritikos dėl įmonės veikimo Kaliningrade susilauk...
-
Mokytojas naujų pareigų neromantizuoja: tai – didžiulė tarnystė ir įsipareigojimas2
Pirmojoje mokykloje išmoktos gyvenimiškosios pamokos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojui Mindaugui Grigaičiui praverčia iki šiol. Dabar jis ruošiasi naujam etapui. ...
-
Laisvės alėjoje kepa ir šakočius, ir sūrius6
Laisvės alėjoje karaliauja ūkininkai, tautodailininkai ir amatininkai. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ dalyvių stalai lūžta nuo mėsos, pieno, duonos, tekstilės, molio, juvelyrinių ir kitokių gaminių, dirbinių. ...
-
Sužydėjusios Kauno puošmenos džiugins iki pat rudens1
Ilgus metus puoselėjami ir plečiami gėlynai vėl traukia kauniečių žvilgsnius. Ryškiausiomis spalvomis nusidažė Laisvės alėja, aikštės bei miegamųjų rajonų erdvės. Šiemet visame mieste apsodinta apie 70 atskirų augalų klom...
-
Nacionalinis kultūros forumas mėgins sujungti, kas sunkiai sujungiama, – kultūrą ir verslumą
Nacionalinis kultūros forumas, šiais metais vykstantis devintąjį kartą, kraustosi į Kauną. Vytauto Didžiojo universitete šalies kultūros lauko dalyviai imsis nagrinėti dvi itin svarbias – kultūros regionuose ir verslumo – te...
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle6
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Mokykla be telefonų: nustebino vaikų mąstymo branda29
Į Kulautuvos pagrindinę mokyklą atėję moksleiviai telefonus palieka spintelėje. Pasiima tik pasibaigus pamokoms. Pedagogai tikri – tai gerina mokymo kokybę, stiprina bendruomenės ryšį. ...
-
Liūčių tvindomame Dubajuje esantis lietuvis: nustėrau pamatęs apsemtą aštuntą viešbučio aukštą33
„Dvi dienos, atrodytų, iškrito iš gyvenimo“, – atviravo darbo reikalais į audrų ir liūčių pastaruoju metu talžomą Dubajų atvykęs kaunietis Donatas. Vyras neslėpė – miestas nepasiruošęs tokioms nelaimėm...