Statant „Merkurijaus“ įpėdinį prireiks ir gretimo sklypo

"Merkurijų" pakeisiantį pastatą įvertinę architektūros ir urbanistikos ekspertai rado prie ko prikibti, bet tai vadino tik detalėmis. Visuotinis verdiktas – pastatas bus reprezentatyvus.

Nuspręsta pasitarti

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos (KAUET) posėdyje pristatytas komplekso projektas, kurio autoriais nurodomi a.a. Algimantas Kančas, Gustė Kančaitė, Kęstutis Kajokas, Ieva Šalomskienė, Gytautė Gružauskaitė, nors pagal jį jau galima statyti – galioja visi tam reikiami leidimai.

Vien tai jau reiškia, kad pastatas yra tinkamas šiai vietai, atitinka visus reikalavimus, yra reprezentatyvus, akcentavo KAUET narys architektas Vygintas Merkevičius. Vis dėlto po pirminio projekto, sukurto prieš dešimtmetį, korekcijų nuspręsta dar kartą pasitarti su ekspertais. Tad kolegos ir susikoncentravo į tai, kas, jų manymu, yra taisytina, o ne ieškojo dėl ko pagirti projekto kūrėjus.

"Tai mastelio ir proporcijų klausimas. Tapo nebeaišku, ar tai stiklinis namas, apvilktas apdaila, ar mūrinis", – po atnaujinto projekto pristatymo pasisakė tarybos narys architektas Aurimas Ramanauskas.

Vietoje "Merkurijaus" planuojamas kompleksas nebeišsitenka viename sklype.

Taip jis reagavo į pokytį, kad buvo susiaurinta mūrinė dalis ir daugiau vietos palikta stiklui. Stiklinis fasadas eina per du paaukštintus pirmuosius aukštus.

Ne tik jis siūlė mažinti stiklo ir mūrui skirti daugiau vietos. "Mūrinės dalies motyvas yra vertingiausia pastato dalis. Ji viską veža. Bet dabar atrodo, kad lyg būtų uždėta ant kitokios architektūros", – teigė KAUET narys architektas ir urbanistas Jurgis Rimvydas Palys.

Jis svarstė, kad kurioje nors pastato vietoje stiklas apskritai galėtų užleisti vietą mūrui. "Gal kažkur jis galėtų nusileisti ant žemės? Dabar pastatas atrodo lyg pakabintas virš žemės. Per paprasta, per primityvu", – patarė keisti minėtų akcentų proporcijas J.R.Palys.

Nepritarė bangoms

"Namas sumenko, tapo kuklesnis, nors čia yra ta vieta, kur turi atsistoti didmiesčio pastatas", – išsakė įspūdį, kurį sukėlė pokyčiai, V.Merkevičius.

Ekspertams užkliuvo ir banguoti pirmųjų aukštų vitrinų stiklai. "Visko per daug. Šios bangos suteikia chaoso, o norisi monumentalumo. Prapuola solidumas", – kalbėjo KAUET narė architektė Asta Kiaunienė.

Atskiro dėmesio sulaukė šio daugiafunkcio centro kampas, žiūrintis į Laisvės alėjos fontaną. "Šis kampas turi būti gražiausia, bet dabar yra pati silpniausia pastato vieta", – išsakė nuomonę A.Ramanauskas.

Kampas yra lenktas, kaip ir mūrinės dalies langai yra tarsi aidas priešais esančio tarpukario "Pienocentro" pastato akcentų. Tačiau siūloma šį aidą padaryti solidesnį, tai pavyktų radus tinkamą vertikalių raštų skambesį.

Čia netrukus ims kilti statiniai.

Prireikė gretimo sklypo

Per pristatymą paaiškėjo, kad vietoje "Merkurijaus" planuojamas kompleksas nebeišsitenka viename sklype. Šio projekto vystytojai įsigijo ir gretimą teritoriją su "Aprangos" pastatu. Prireikė ir antžeminės, ir požeminės jo dalies. Ir po juo atsiras požeminė dviaukštė automobilių aikštelė. Į ją bus įvažiuojama iš K.Donelaičio gatvės.

Tarp iškilsiančių naujų pastatų iš Laisvės alėjos pusės atsiras įėjimas į kiemelį, kurį ekspertai siūlo padaryti prieinamą visiems. Jį išnaudoti galima ten įkurdinant lauko kavinę ar pan.

Tokia mintis peršasi pagal vizualizacijas, kuriose pasažas tarp pastatų yra labai išryškintas, kviečiantis. Žiūrint nuo Įgulos bažnyčios pusės, papriekaištavo ekspertai, šis pasažas atrodo kur kas svarbesnis nei S.Daukanto gatvėje.

Vietoje "Aprangos" iškilsiančio pastato aukštesnieji aukštai atitraukti nuo Laisvės alėjos. Toks sprendimas nustebino ekspertus. Priežastis, kurią išdėstė projektą pristačiusi G.Kančaitė, susirinkusius dar labiau nustebino.

G.Kančaitė projektą pristatė Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai.

Pasirodo, gretimo pastato ugniasienėje yra neteisėtai iškirstas langas, kuris vėliau tapo legalus. Statant visą pastatą vienoje linijoje su pirmaisiais aukštais ir jį sublokuojant su jau minėtu kaimyniniu namu bus užstatytas legalusis langas. Ekspertai vis dėlto ragino ieškoti kitų sprendimo būdų nei esamas.

Gyventi ir renginiams

Ekspertai ir tarybos posėdžio svečiai neturėjo pastabų dėl komplekso funkcijų ar plano. Jame planuojama įrengti viešbutį, butus, biurus, parduotuves, čia veiks ir maitinimo įstaigos.

Šiuo metu galioja statybos leidimas, gautas pagal dar prieš dešimtmetį a.a. architekto A.Kančo parengtą projektą. Tačiau naujieji sklypo savininkai – verslininko Augustino Rakausko šeimos valdoma bendrovė "Litvalda" – nusprendė, kad projektą reikėtų koreguoti ir "pritaikyti dabartiniams rinkos poreikiams".

Taip komplekso bendras plotas buvo sumažintas nuo 35 tūkst. iki kiek daugiau kaip 30 tūkst. kv. m, vietoj keturiuose viršutiniuose aukštuose numatytų apartamentų įrengti prabangūs apartamentai su terasomis tik viršutiniame aukšte, o kiti trys aukštai skirti biurams.

Pirmuose dviejuose pastato aukštuose įsikurs konferencijų, viešojo ir privataus sektoriaus renginių, kultūros, meno ir gastronominės erdvės.

Per visus pastato aukštus įsikurs viešbutis, kuris užims apie 7 tūkst. kv. m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nijolė

Nijolė portretas
Sveikinu p. Augustiną su nauju projektu ir linkiu kuo sėkmingiau jį įgyvendinti!

kaunas kaunasi

kaunas kaunasi  portretas
kaip gaila vietoje atsirandanciu dangoraiziu,vis satatomi sumazinti zemraiziai, klaidos tiesio siaubingos, kokia geda kaunui pries vilniu ir visa pasauli

pikis

pikis portretas
Šaunu - pasaulį seną išardėme, o pastatysime stiklainį ir bus OKEI
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių