Studentas: Kipre studijuoti lengviau nei Lietuvoje, o P. Korėjoje – sunkiau

  • Teksto dydis:

„Studijos yra puikus metas ne tik įgyti žinių, bet ir pažinti pasaulį“, – tvirtina Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto trečiakursis Justinas Grybas.

„Studijos yra puikus metas ne tik įgyti žinių, bet ir pažinti pasaulį“, – tvirtina Kauno technologijos universiteto (KTU) Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) trečiakursis Justinas Grybas. Per pusantrų metų paragavęs studijų skonio net dviejose šalyse – Kipre ir Pietų Korėjoje, studentas nežada sustoti ir ketina vėl vykti į užsienį.

Kartą paragavęs, negali sustoti

– Dažniausiai studentai pagal „Erasmus“ studijų mainų programą renkasi Europos universitetus. Kaip kilo mintis vykti į lietuviams egzotines šalis?“ – paklausėme J. Grybo.

– Mano tėvai buvo kelionių po tuometinę Tarybų Sąjungą entuziastai. Noras keliauti persidavė ir man, ir mano sesei. Sesuo buvo išvykusi studijuoti į Kiprą. Ją aplankęs supratau, kad taip pat noriu panašių iššūkių ir galimybių pasisemti akademinės ir gyvenimiškos patirties užsienyje.

Taigi, ryžausi dalyvauti „Erasmus“ atrankoje studijuoti Kipre. Jutau stiprią motyvaciją, įrodžiau, kad esu savarankiškas ir pajėgus studijuoti anglų kalba, susitvarkiau nemažai dokumentų, ir man pasisekė.

– Studijomis Kipre nepasisotinai?

– Kai įgauni kitokios patirties, sukiesi tarp kitokių žmonių, susiduri su kultūriniais skirtumais, suvoki, kad studijos yra puikus metas ne tik įgyti žinių, bet ir pažinti pasaulį. Grįžęs iš Kipro iš karto teikiau dokumentus semestro trukmės akademinei išvykai į Pietų Korėją. Labai džiaugiuosi, kad turėjau šansą pasirinkti būtent Azijos šalį. Nors, tariantis su prodekanu Kęstučiu Duoba apie studijų Azijoje galimybes, pirmoji mintis buvo Taivanas. Bet sutartis su šia šalimi buvo tik neseniai pasirašyta, ir dokumentų tvarkymas būtų užtrukęs šiek tiek ilgiau.

Prisipažinsiu, kad prieš tai nedaug žinojau apie P. Korėją, mat  labiau domėjausi Japonija ir Taivanu. Apsispręsti padėjo ir KTU studijų užsienyje „Info diena“, kurioje iš P. Korėjos grįžusi studentė Simona Jurkonytė pasakojo apie išvyką.

– Kokius įspūdžius jūs parsivežei iš Pietų Korėjos?

– Realybė pranoko bet kokius lūkesčius. Graži gamta, malonūs, draugiški vietiniai žmonės. Viskas buvo daug geriau, nei tikėjausi. Maloniai nustebino jų ekonomikos pažanga, gebėjimas racionaliai išnaudoti dirbamos žemės plotus.

Daugiausia bendravau su tarptautiniais ir pagal studijų mainų programas atvykusiais studentais iš viso pasaulio: Europos, Australijos, Šiaurės Amerikos. Taip pat bičiuliavomės su universitete besimokančiais P. Korėjos stipendininkais. Nemažai jų buvo iš skurdesnių valstybių, pavyzdžiui, Irano, Afrikos šalių.

Sąlygos – skirtingos

– Ar studijų kokybė nenuvylė?

– Kipre studijuoti lengviau nei Lietuvoje, o P. Korėjoje – sunkiau. P. Korėjoje individualus studento vertinimas priklauso ir nuo klasės pasiekimų vidurkio. Palyginti su Kipru, Korėjoje – griežtesnė disciplina: vėluoti į paskaitas negalima, netoleruojamas jų praleidimas, reikia išsijungti mobiliuosius telefonus.

Kita vertus, studijų kultūra priklauso ir nuo dėstytojų, kurių nemaža dalis – užsieniečiai, požiūrio. Vienas dėstytojas amerikietis visgi leisdavo studentams lankyti paskaitas savo nuožiūra.
Palyginti su Kipru, P. Korėjoje daugiau dėmesio skiriama užsienio studentams, vykdoma labiau integruota tarptautinių studentų programa, skiriami mentoriai, padedantys studijuoti, spręsti gyvenimiškus klausimus. Kipre viskas vyksta kur kas laisviau.

– Kokios buvo gyvenimo sąlygos?

– Gyvenimo sąlygos abiejose šalyse irgi labai skyrėsi. Kipre nėra bendrabučių, todėl nebrangiai nuomojomės butą. Gautos stipendijos viskam užteko. P. Korėjoje pragyvenimas yra brangesnis, todėl prie stipendijos teko pridėti ir savų pinigų.

P. Korėjoje apsistojau bendrabutyje, kuriame sudarytos labai geros gyvenimo sąlygos. Kambaryje įrengtas oro kondicionierius, šildomos grindys. Tik lovos kėlė nuostabą. Juokaudavome, kad jos kietesnės nei sporto salės čiužinys.

Bendrabučiuose tvarka gana griežta, nes draudžiama į kambarius atsivesti draugus, yra atskiri merginų ir vaikinų kambarių aukštai. Tačiau veikia studijų ir poilsio kambariai, kur gali mokytis ir susitikti su draugais.

Korėjiečiai labiau mėgsta atvykėlius

– Ar bendraudavai su studentais po paskaitų?

– Abiejose šalyse yra skirtingos bendravimo kultūros. P. Korėjoje stiprus bendruomeniškumas jaučiamas ne tik paskaitų metu – ten neįprasta pietauti vienam. Kipre įprasčiau susitikti su draugais išgerti šaltos frapės kavos, nei pietauti kartu.

Apskritai, Kipre yra savitas gyvenimo būdas. Užsidirbus pinigų įprasta išeiti iš darbo, o pinigams pasibaigus – jų pasiskolinti, vėliau vėl įsidarbinti ir uždirbti pinigų skoloms grąžinti. Žodžiu, pietietiškas laisvas gyvenimo ritmas ir požiūris.

Korėjiečiai  itin vertina valstybinę tarnybą, socialines garantijas, yra stipriai orientuoti į socialinį saugumą, stabilumą. Jie universitetą vertina pagal tai, ar jis laikomas prestižiniu ir ar jį baigęs gausi valstybinį darbą. Studijos valstybiniame Seulo universitete laikomas gero darbo garantu.

– Kaip leisdavai laisvalaikį?

– Miestai ir pramogos labai skiriasi. Kipro sostinėje Nikosijoje tėra 300 tūkst., o Seule – 10 mln. gyventojų. Jame nuolat vyksta labai daug festivalių – smilgų, purvo, balų. P. Korėjoje buvo sudarytos puikios galimybės sportuoti. Aš lankiau tekvondo treniruotes.

Kipre laisvą laiką leidome ramiau, nes nebuvo intensyvaus kultūrinio gyvenimo. Po paskaitų su draugais važiuodavome prie jūros, aplankydavome paveldo objektus, savaitgaliais kopdavome į kalnus.

Mano manymu, atvykėlių atžvilgiu korėjiečiai yra daug šiltesni nei kipriečiai. Korėjiečiai neslepia, kad jiems patinka vakariečiai, rodo iniciatyvą bendrauti. Kipriečiams užsieniečiai nedaro didelio įspūdžio, nes į Kiprą kasmet atvyksta daugybė turistų.

– Ko pasisėmei iš savo tarptautinės patirties?

– Tikrai žinau, jog pritaikysiu įgytas žinias rengdamasis atrankai studijuoti užsienio universitetuose, o ateityje – ieškodamas darbo. Rašydamas motyvacinį laišką dėl darbo ar praktikos pozicijos, būtinai paminėsiu patirtį P. Korėjoje ir Kipre.

Įgudau pildyti įvairiausius dokumentus, todėl susidūręs su biurokratinėmis procedūromis nebesijaučiu nejaukiai, lengviau bendrauju su nepažįstamais žmonėmis, patobulinau anglų kalbos žinias. Turėjau puikią progą pažinti, palyginti skirtingas kultūras, žmonių gyvenimo būdus, įpročius, požiūrį į svarbius dalykus. Tai ugdo supratingumą, pakantumą.


Šiame straipsnyje: studijosKTUstudentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių