Su vaiku dirbančio personalo šiandien laukia nauji iššūkiai

  • Teksto dydis:

Pasitaikanti priešprieša tarp globos centre gyvenančių vaikų ir darbuotojų kyla dėl labai skirtingų priežasčių, bet sako vieną nepaneigiamą tiesą – arčiausiai vaiko esančio žmogaus šiandien laukia nauji iššūkiai.

Personalui labai svarbu nestovėti vietoje, augti ir keistis atliepiant kiekvieno vaiko poreikius.

Po aiškėjančių problemų viename iš Kauno regiono globos centrų, Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius inicijavo atvirą pokalbį su šios įstaigos socialiniais darbuotojais, jų padėjėjais, globos koordinatoriais. Atskirai  – su čia gyvenančia jaunuomene. Dauguma yra paaugliai, nelengvą gyvenimo kelią nuėję, susidūrę su priklausomybėmis, smurtu.  

“Su kiekvienu iš jų galima rasti kontaktą, žinoma, nelengva. Kaip ir su bet kuriuo kitu vaiku, paaugliu. Šiandien jaunuomenė kitokia, kitas tempas, kiti poreikiai. O štai dinamiškumo, neretai trūksta iš dirbančių su jais žmonių”, – kalbėjo N. Martišienė. Tik gebėjimas prisitaikyti, tapti autoritetu, padės atrasti kontaktą, sukurti ryšį, o kartu ir pasiekti bendrus tikslus bei tinkamai paruošti gyvenimui savarankiškai”.

Vaiko teisių skyriaus vadovė pabrėžė, kad kalba ne apie personalo kompetencijas, jautrioje srityje dirba daug atsidavusių žmonių: „visi norime vaikui geriausio, todėl turime suprasti, ko augančiam žmogui šiandien reikia, ieškoti naujų bendravimo formų, nevengti iššūkių”.

Kaip vieną iš didžiausių problemų globos centro darbuotojai įvardijo globojamų vaikų išėjimą iš įstaigos ilgesniam laikui nepranešus, nuogąstauta dėl mokyklos nelankymo. Kai kurie paaugliai pakeitė tris mokyklas, bet taip ir nepritapo, jokios priemonės nedavė rezultato. Ignoruojamos bendros elgesio taisyklės.

Nelengvai atvirumui pasidavę jauni žmonės, akcentavo kitus skaudulius: suvaržymus, jų asmeninės erdvės nepaisymą. Dalis vaikų į klausimą, ar jaučiais suprasti, atsakė “ne”.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pertvarkų ekspertė, ilgametę patirtį turinti specialistė Daiva Matulevičiūtė pastebėjo, kad neraminantis elgesys gali būti ir protesto išraiška. 

Anot D. Matulevičiūtės, globos įstaigoje gyvenančiam vaikui stinga tvirtų emocinių ryšių su mama ar kitu jam svarbiu žmogumi, kuris priimtų ir mylėtų besąlygiškai. Stinga privačios erdvės, namų jausmo, o tai jauname žmoguje iššaukia prieštaringus jausmus.

„Globos centre gyvenančių vaikų poreikiai užtikrinami, švietimu, net laisvalaikiu pasirūpinama, bet ar visada jie jaučiasi išgirsti, ar atliepiami jam svarbiausi vidiniai poreikiai”, – retoriškai klausė Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė, dar kartą akcentuodama būtinybę stiprinti globos centruose dirbančiųjų profesionalumą.

Spręsdama šias problemas, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba investuoja į specialistų mokymus, kompetencijų stiprinimą. Į vykdomus mokymus bus įtraukti ir globos centrų darbuotojai. Šios priemonės numatytos įgyvendinant Vaiko gerovės 2019-2021 metų veiksmų planą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių