Sugiharos savaitė – su džiazu, aitvarais, japoniška arbata ir šimtais svečių

Rudens pradžia Kaune šįmet bus paženklinta ne tik įprastiniu po atostogų sugrįžusių miestiečių šurmuliu, bet ir įspūdingais nemokamais renginiais. Rugsėjo 2-9 dienomis mieste pirmą kartą vyks Sugiharos savaitė. Festivalio tikslas – pagerbti visame pasaulyje garsaus žydų gelbėtojo, 1939-1940 metais Kaune dirbusio Japonijos vicekonsulo Chiunės Sugiharos atminimą bei stiprinti trijų tautų – japonų, žydų ir lietuvių – ryšius.

Kauniečiams ir miesto svečiams bus pasiūlyta itin turininga ir įdomi programa – nuo pasaulinio džiazo, klasikinės bei tautinės žydų ir japonų muzikos koncertų iki šokio spektaklio geležinkelio stotyje, kendo varžybų, beigelių ragavimo bei kaligrafijos dirbtuvių. Trijų tautų menų ir amatų mugė, filmų peržiūros, paskaitos, simpoziumas, japoniškos arbatos ceremonija, aitvarų festivalis, įvairios kūrybinės dirbtuvės – tai tik dalis nemokamų Sugiharos savaitės renginių. Vyks įspūdinga savanorystės akcija – iš Japonijos su šeimomis atskridę 70 profesionalių savanorių dažytojų perdažys Sugiharos namų fasadą.

„Turime žinomumo kozirį ir privalome jį išnaudoti,“ – teigia už miesto tarptautinę rinkodarą, užsienio investicijų ir turistų pritraukimą atsakingos agentūros „Kaunas IN“ turizmo skyriaus vadovė Inga Pažereckaitė-Kalėdienė. Anot jos, Kaunas šiandien Japonijoje yra žinomesnis už sostinę. Ir tai – dėl miesto sąsajų su kultine japonų asmenybe Ch. Sugihara, kuris dažnai dar vadinamas „japonų Šindleriu“.

Prasidėjus holokaustui Kaune rezidavęs diplomatas čia išdavė tūkstančius tranzitinių vizų žydams ir tokiu būdu išgelbėjo per 6000 žmonių gyvybių. Beveik visą mėnesį – nuo 1941 m. liepos 31 d. iki rugpjūčio 28 d. – dirbęs po 12-16 valandų, paskutines vizas jis pasirašinėjo ne ant oficialių blankų (jie pasibaigė), o ant paprastų balto popieriaus lapų ir mėtė juos per traukinio langą jau išvykdamas iš Kauno geležinkelio stoties.

Anot I. Pažereckaitės-Kalėdienės, tikimasi, kad Ch. Sugiharos atminimui skirta savaitė taps tradiciniu renginiu bei vyks jei ne kasmet, tai bent jau kas antrus metus.

„Jeigu šis festivalis išsiplėtotų, tai padėtų miestui dar geriau pristatyti save Japonijoje. Kitą vertus, tikimės, kad mūsų siunčiama žinutė pasieks ne tik svečius, bet ir Lietuvos gyventojus, ir jie pradės labiau domėtis su mūsų šalimi susijusiomis istorinėmis asmenybėmis,“ – išreiškė viltį „Kaunas IN“ turizmo skyriaus vadovė. Jos teigimu, renginių ciklas suteiks kauniečiams unikalią progą užmegzti glaudesnius verslo bei kultūrinius ryšius su Japonijos ir Izraelio atstovais.

Viena Sugiharos savaitės iniciatorių, kaunietė ir verslininkė Asta Kavaliauskaitė, jau ne pirmi metai tituluojama neoficialia Lietuvos ambasadore Japonijoje. Lietuvą ir Kauną Tekančios saulės šalyje A. Kavaliauskaitė pristato lino gaminiais ir visomis progomis skatina turizmą Lietuvoje, o labiausiai – gimtajame mieste. Ir turi tam tvirtą pamatą – beveik 80 metų senumo istorinius įvykius.

„Ch. Sugihara Japonijoje – kultinė asmenybė. Jo dėka šiandien Kaunas – strateginis japonų objektas,“ – tvirtina menininkų kūriniais prekiaujančio salono bendrasavininkė, neatsitiktinai tapusi „Metų kaunietė 2016” rinkimų finalininke.

Aktyvią moterį miestiečiai pažįsta ne tik dėl jos verslo ir betarpiško bendravimo su klientais, bet ir dėl visuomeninės veiklos – jos salone rengiamų susitikimų su menininkais, koncertų, teminių vakarų.

Pirmieji verslo ryšiai su japonais užsimezgė Vokietijoje prieš gerą dešimtmetį – ten vykusioje parodoje kauniečių produkcija susidomėjo verslininkė iš Japonijos. Lietuvių gaminių kokybė tiko ir patiko, kaip ir bendravimo kultūra, tad pažintis išaugo į lygiavertį, abipusiai naudingą bendravimą ir bendradarbiavimą.

A. Kavaliauskaitė Tekančios saulės šalyje pirmąsyk apsilankė prieš trejus metus. Japonijoje ją sužavėjo daugiasluoksnė ir įvairialypė šalies kultūra bei beribis svetingumas, leidęs pasijusti „kaip pas močiutę kaime“. Ne veltui teigiama, jog baltų kultūra savo pagrindiniais darnos ir harmonijos principais yra artima japoniškajai – A. Kavaliauskaitė tam pritaria.

„Lietuva japonams įdomi, mes vieni kitiems naudingi. Japonai – labai praktiški žmonės, o pridėjus lietuvių polinkį į meną išeina puiki partnerystė. Be to, jiems labai patinka Lietuvos gamta, lygumos, erdvė – tai, ko trūksta savo šalyje,“ – teigia A. Kavaliauskaitė.

Po kelionės užsimezgė draugystė ne tik su japonais, bet ir su Lietuvoje gyvenančiais jų bičiuliais. „Mes turime bendrą patirtį bandant perprasti Japoniją,“ – juokiasi verslininkė.

Bendraminčių rate prieš dvejus metus ir gimė idėja surengti Ch. Sugiharos atminimui skirtą festivalį, kurio organizaciniai darbai vyksta jau beveik metus.

Verslininkė Sugiharos savaitės renginiuose kviečia aktyviai dalyvauti kuo daugiau miestiečių.

„Ateikite ne tik pasižiūrėti. Ateikite pabendrauti su miesto svečiais, jauskitės kaip šeimininkai – kad Kaunas visų mūsų dėka taptų jaukiais namais,“ – ragina salono būtent tokiu pavadinimu bendrasavininkė.

Festivalis prasidės rugsėjo 2 d. 18 val. atidarymo koncertu VDU Didžiųjų rūmų salėje, Daukanto g. 28, kuriame pasirodys trijų tautų, japonų, žydų ir lietuvių, atstovai – džiazo atlikėja Keiko Borjeson, litvakė aktorė ir muzikė Bella Shirin, berniukų ir jaunuolių choras „Varpelis“ bei Kauno modernaus šokio „Aura“ grupė.

Tarp renginio organizatorių bei partnerių yra Kauno miesto savivaldybė, VDU Azijos studijų centras, Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“, Japonijos ambasada Lietuvoje, Kyumeikan kendo mokykla, salonas „Jaukūs namai“, viešbutis „HOF Hotel“ ir kiti.

Rugsėjo 1 d. 18 val. salone „Jaukūs namai“ vyks akustinis koncertas, kuriame dalyvaus „Boylston Jazz Quartet“ kartu su laukiama Keiko Borjesson. Tikimasi sulaukti apie 200 svečių iš Japonijos, bus dvi Japonijos televizijos, taip pat parlamentarų bei Gifu gubernatorius ir daug kitų žmonių iš Izraelio, kitų šalių. Šis vakaras pavadintas „Prieš prasidedant Sugiharos savaitei“.

Visą renginių programą rasite čia.


Šiame straipsnyje: Chiune Sugihara

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių