„Sugiharos savaitėje“ kauniečių lauks gausybė renginių

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 2-9 dienomis mieste pirmą kartą vyks „Sugiharos savaitė“. Festivalio tikslas – pagerbti visame pasaulyje garsaus žydų gelbėtojo, 1939-1940 metais Kaune dirbusio Japonijos vicekonsulo Chiunės Sugiharos atminimą bei stiprinti trijų tautų – japonų, žydų ir lietuvių – ryšius.

Kauniečiams ir miesto svečiams bus pasiūlyta itin turininga ir įdomi programa – nuo pasaulinio džiazo, klasikinės bei tautinės žydų ir japonų muzikos koncertų iki šokio spektaklio geležinkelio stotyje, kendo varžybų, beigelių ragavimo bei kaligrafijos dirbtuvių. Trijų tautų menų ir amatų mugė, filmų peržiūros, paskaitos, simpoziumas, japoniškos arbatos ceremonija, aitvarų festivalis, įvairios kūrybinės dirbtuvės – tai tik dalis nemokamų „Sugiharos savaitės“ renginių. Vyks įspūdinga savanorystės akcija – iš Japonijos su šeimomis atskridę 70 profesionalių savanorių dažytojų perdažys Sugiharos namų fasadą.

Penktadienio vakarą salone „Jaukūs namai“ A.Juozapavičiaus pr. 21 rengiamas savotiškas apšilimo vakaras „Prieš prasidedant „Sugiharos savaitei“, kur bus sutikta džiazo atlikėja iš Japonijos Keiko Borjeson.

Rugsėjo 2 d., šeštadienį, 15 val. kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami susipažinti su japonų, žydų ir lietuvių kultūrų jungtimis gatvės pasirodymuose erdvėje tarp Laisvės al. fontano ir Studentų skvero.

16 val. 45 min. V.Kudirkos bibliotekoje Laisvės al. 57 bus atidaryta japoniškų pasakų paroda.

Oficiali festivalio pradžia – rugsėjo 2 d. 18 val. Atidarymo koncertas – VDU Didžiųjų rūmų salėje, Daukanto g. 28, kuriame pasirodys trijų tautų – japonų, žydų ir lietuvių – atstovai: džiazo atlikėja Keiko Borjeson, litvakė aktorė ir muzikė Bella Shirin, berniukų ir jaunuolių choras „Varpelis“ bei Kauno modernaus šokio „Aura“ grupė.

„Sugiharos savaitės“ renginiai tęsis iki rugsėjo 9 d. Visus juo galima lankyti nemokamai.

Prasidėjus holokaustui Kaune rezidavęs diplomatas čia išdavė tūkstančius tranzitinių vizų žydams ir tokiu būdu išgelbėjo per 6000 žmonių gyvybių. Beveik visą mėnesį – nuo 1941 m. liepos 31 d. iki rugpjūčio 28 d. – dirbęs po 12-16 valandų, paskutines vizas jis pasirašinėjo ne ant oficialių blankų (jie pasibaigė), o ant paprastų balto popieriaus lapų ir mėtė juos per traukinio langą jau išvykdamas iš Kauno geležinkelio stoties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Vėl nė žodžio apie Janą Zwartedijką, olandų konnsulą, be kurio tos Sugiharos vizos nieko nebūtų reiškusios

KODEL

KODEL portretas
nepaminima musu Virkietyte-konsulate gelbejusi zydus

Juozas

Juozas portretas
O kodėl tylima apie Lietuvos konsulato Vilniuje išduotas vizas iš Lenkijos pasitraukusiems karo pradžioje, kurios leido Sugicharai toliau jiems padėti?Koko tikslo yra siekiama tą faktą nutylint? Žinant Lietuvos ir Lenkijos santykius ankstesniais metais, tai yra labai kilnus Lietuvos poelgis, kurio nutylėjimas yra nesuprantamas, nepateisinamas ir tendencingas. Gal juom siekiama neleisti gerinti Lietuvos, Lenkijos ir Izraelio santykIų?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių