Šuns metais Atsakingo šeimininko akademija atkeliaus ir į Kauną

Lietuvos kinologų draugijos (LKD) Mokymo centro komanda Vilniuje jau parengė tris Atsakingo šeimininko akademijos (AŠA) klausytojų laidas. Tai reiškia, kad sostinėje nuosekliai puoselėjamos vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų vertybinės nuostatos gyvūnų gerovės ir jų šeimininkų atsakomybės klausimais. Šiuo keliu pasuko ir kauniečiai.

Ėmėsi konkrečių veiksmų

"Visuomenės švietimas yra viena svarbiausių Lietuvos kinologų draugijos veiklos sričių, – teigė LKD prezidentė Ramunė Kazlauskaitė. – Taip, mums svarbu šunų veisimas, jų parodos, bet mums rūpi ir visuomenės požiūris į šunis bei gyvūnų gerovę. Kiek laiko per dieną skiriate savo keturkojui augintiniui? Ar mokote ir kaip mokote savo šunį elgtis viešose vietose, kad bendruomenė jį priimtų, kad jis nekeltų nepatogumų aplinkiniams? Šie ir panašūs klausimai, tiksliau, atsakymai į juos sukelia audringas diskusijas, tačiau vien diskusijomis kylančios problemos nesprendžiamos, todėl LKD ėmėsi konkrečių sprendimų."

Prieš kelerius metus LKD atkėlė vartus įvairiapusiam kinologiniam visuomenės švietimui, prieš tai pati ilgai diskutavusi su savo organizacijos nariais apie tokio švietimo turinį, svarbiausius jo akcentus. Nutarta šviesti visuomenę kinologijos temomis, tam tikslui įkuriant Vilniuje AŠA.

Švietimo formų įvairovė

Edukaciniai užsiėmimai vyko ir vaikų vasaros stovyklose, bendruomenių šventėse, o tam labai pasitarnavo specialiai šiam tikslui sukurta Beno ir Skipio programa.

Pasak LKD Mokymo centro vadovės Daivos Kvedarienės, prieš kelerius metus kinologijos, veterinarijos, šunų elgsenos specialistai pradėjo skaityti minėtoje akademijoje nemokamas švietėjiškas paskaitas šunų savininkams gyvūnų gerovės, atsakingo elgesio temomis. Tuo pačiu metu Mokymo centro komanda ir toliau lankėsi vaikų ugdymo įstaigose, vedė užsiėmimus vaikams su specialius egzaminus išlaikiusiais šunimis. Edukaciniai užsiėmimai vyko ir vaikų vasaros stovyklose, bendruomenių šventėse, o tam labai pasitarnavo specialiai šiam tikslui sukurta Beno ir Skipio programa.

D.Kvedarienė pasidžiaugė, kad paskaitas AŠA lankė ir šeimos su vaikais. Pasitaikė, kad būtent vaikai, savo mokyklose dalyvavę Beno ir Skipio pamokėlėse, paragino tėvus registruotis į akademijos paskaitas.

Specializuotos paskaitos

Į paskaitas akademijoje rinkosi tiek esami, tiek būsimi šunų savininkai, norintys kuo daugiau sužinoti apie teisingą šuns pasirinkimą, jo priežiūrą, mitybą, socializaciją ir gyvūnų gerovę. Vien pernai šias paskaitas lankė daugiau kaip du šimtai vilniečių.

"Mokymo centras daug dėmesio skiria ir šunų veisėjams  mokyti – jiems parengta speciali keturių paskaitų programa. Skaitome paskaitas ir Lietuvos pedagogų kvalifikacijos kėlimo kursuose, patariame pedagogams, kaip vaikams perteikti saugaus elgesio su naminiais gyvūnais taisykles, ką kalbėti apie gyvūnų gerovę", – vardijo D.Kvedarienė.

Savanorystės spalvos

AŠA paskaitų lankytojai, baigę minėtą akademiją, pildė anketas, vertino išklausytų paskaitų turinį. Akademijos lankytojų nuomone, jie įgijo daug teorinių žinių apie šunis ir tai labai pravers praktikoje. O kas finansavo šią tokią reikalingą visuomenei, norinčiai atsakingai auginti šunis, švietėjišką veiklą?

Kaip jau minėta, paskaitas organizavo Lietuvos kinologų draugija. Prie draugijos iniciatyvos prisijungė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bei Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija. Atminimo dovanėlių akademiją baigusiems klausytojams parūpino ir paskaitą apie sveiką šunų mitybą skaitė didžiausio Lietuvoje gyvūnų prekių tinklo "Kika" atstovai. Na, o visa kita veikla akademijoje – savanoriška. Tai reiškia, kad paskaitas kinologijos ir veterinarijos specialistai skaitė nemokamai.

Klausytojų savanorystė

Savanorių radosi ir tarp akademijos klausytojų, pasisiūliusių atlikti kai kuriuos tyrimus. Pavyzdžiui, surinkti informaciją apie gyvūnų gabenimą viešuoju transportu Lietuvoje ir užsienyje. Šie duomenys buvo publikuoti – tikimasi, kad ateityje tai pravers kuriant palankesnius gyvūnų augintojams įstatymus ir taisykles.

Ne vienas paskaitų akademijoje ar užsiėmimų mokykloje dalyvis tapo kinologijos savanoriu, padedančiu LKD organizuoti viešus renginius: visuotinę Šuns dieną, gyvūnų globos šventę ir kt. Savanoriai, pasak D.Kvedarienės, padeda Mokymo centrui kurti gyvūnus mylinčią šalį, gyvūnams palankią visuomenę.

AŠA žengia į Kauną

Iš savanorių semiamės ir kūrybiškumo, ir sužinome apie visuomenės poreikius.

"Iš savanorių semiamės ir kūrybiškumo, ir sužinome apie visuomenės poreikius. Šiemet AŠA, atsižvelgdama būtent visuomenės poreikius, pradės savo veiklą Panevėžyje ir Kaune. Malonu, kad šių miestų savivaldybės, kaip, beje, ir sostinės, skyrė patalpas AŠA paskaitoms. Minėtuose miestuose paskaitas savanoriškais pagrindais skaitys patyrę veterinarijos gydytojai, šunų elgsenos specialistai, o LKD Mokymo centras teiks metodinę medžiagą, užsiims renginių viešinimu. Kaune AŠA mokymus koordinuos šunų dresūros ir sporto centras "Nasrai", Panevėžyje – dresūros mokykla "Bestas", – teigė pašnekovė.

Apie kinologinio švietimo turinį, jo svarbą LKD ne kartą diskutavo tarptautinėse konferencijose ir du kartus organizavo tarptautines kinologinio švietimo konferencijas Vilniuje. Šį kovą LKD suplanavusi gyvūnų gerovės apskritojo stalo diskusiją, o gegužę – tarptautinę kinologinio švietimo konferenciją.

Kauniečiai, dėmesio!

O ką šunis auginantiems kauniečiams šiemet ketina pasiūlyti AŠA patirties pasekėjai? Lietuvos kinologų mokymo centras AŠA projektą Kaune vykdys drauge su šunų dresūros ir sporto centru "Nasrai".

Dabar Kauno savivaldybėje derinami įvairūs klausimai, nuo kurių sprendimo priklausys, kur ir kada bus pradėtas vykdyti šis projektas. Paskaitos turėtų prasidėti sausio pabaigoj, vasario pradžioj. Apie AŠA projekto pradžią Kaune bus galima sužinoti www.kinologija.lt ir www.facebook.com/KinologijaLT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lijopardas

lijopardas portretas
Mieste jau yra acakingas šeimininkas su visa fauna.

...

... portretas
Reikia įstatymo privalomam šunų savininkų civilinės atsakomybės draudimui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių