Suplonėjo kauniečio piniginė: ar banko pavedimai išties nepabrango?

Prieš keletą dienų portalas kauno.diena.lt sulaukė skaitytojo Tado laiško, kuriame jis iškėlė klausimą – ar žadėti tarptautiniai pervedimai, kurie po euro įvedimo turėjo atpigti, iš tiesų nepabrango?

Vyras papasakojo, jog vasarą Čekijoje pažeidė Kelių eismo taisykles (KET) – viršijo greitį 19 km/val. Po kurio laiko į Lietuvą atėjo laiškas su numatyta 500 Čekijos kronų bauda.

Bauda buvo sumokėta SEB banko pavedimu – 19,77 euro. Tačiau vėliau mokėtojas, peržiūrėjęs savo kortelės mokėjimų išrašus, pastebėjo, jog buvo nuskaičiuota daugiau pinigų. Taip nutiko todėl, kad prisidėjo 13 eurų tarptautinio pervedimo mokestis.

„Kai įsivedėme eurą, buvo sakoma, kad tarptautiniai pervedimai yra ta sritis, kur nauja valiuta leis sutaupyti bene labiausiai. Tačiau konvertavus į litus, man šis pervedimas atsiėjo bemaž 45 litus. Ar tarptautiniai pervedimai tikrai pigesni, nei buvo?“, – klausė kaunietis.

Portalas susisiekė su SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovu Vaidu Žagūniu. Specialistas paaiškino, jog šiuo metu tarptautiniai pervedimai Šengeno šalyse kainuoja 0,41 euro.

Jis teigė, jog 13 eurų mokestis yra taikomas tarptautiniams pervedimams – t. y. pervedimams, atliekamiems kita valiuta, nei eurais. Šis mokestis taip pat taikomas ir pervedimams, kurie atliekami ne į Europos Sąjungos šalis ar į šalis, neturinčias euro valiutos. Iki Lietuvos prisijungimo prie euro zonos ir euro įvedimo, šio mokesčio įkainis SEB banke buvo 45 litai (13,03 eurai). Taigi, po euro įvedimo, šis mokestis nėra pasikeitęs.

Nors Čekija ir priklauso Europos ekonominės erdvės (EEE) šalims, bauda buvo išrašyta ne eurais, o kronomis, todėl kauniečiui teko mokėti 13 eurų pervedimo mokestį.

Nuo euro įvedimo Lietuvoje tarptautiniai pervedimai į EEE šalis yra vykdomi kaip vietiniai pervedimai. Jie, anot V. Žagūnio, atpigo keliasdešimt kartų.

„Šiuo pokyčiu klientai labai džiaugiasi – didžioji dalis pervedimų Europoje vyksta eurais, todėl dabar atlikdami pervedimus klientai sutaupo“, – kalbėjo V. Žagūnis.


Šiame straipsnyje: sebtarptautiniai pervedimaimokestisbankasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

sinjorė

sinjorė portretas
Vasara teko lankytis Lenkijoje pas gimines,rugsejo mėnesį pirkau bilietą internetu iš Berlino į Vilnių internetu .SEB bankas atskaičiavo apie 12 eurų .Siaubas,plėšikai.Kitaip neturiu ką ir pasakyti.Visiems patariu nesudaryti jokių sandorių su šiuo banku.

to Boom

to Boom portretas
Kainuoja su tavo revolut ir kainuoja dar daugiau - padaryk pavedimą iš revolut i banką ir pamatysi kiek gausi. Atskaito visus mokesčius gavėjas.

Boom

Boom portretas
Tam reik turet Revolut kortele. Pasipildot jos saskaita is musu bankiuksciu nekainuoja, padaryt is jos pavedima irgi nekainuoja.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių