Susipažinkite: įspūdingai sportiški ir gabūs piemenys

Auginate šunį ir nežinote, kas yra agility? Tai šuns vikrumą ir ryšį su šeimininku ugdanti bei abu fiziškai stiprinanti šunų sporto šaka, kuri itin tinka borderkoliams.

Kai griaustinis gėdijasi

"Grom, stydno. Grom, stydno," – ramiu, bet įsakmiu balsu vienam iš savo borderkolių kelis kartus pakartojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus vyriausiasis postinis Redas Masiulis.

Šuo nedelsdamas priėjo prie minkštasuolio ir, uždėjęs ant atkaltės priekines letenas, nulenkė tarp jų galvą. Ką reiškia tie du žodžiai ir ta nuolanki šuns poza? "Grom – tai rusiškas šuns vardas, kuris lietuviškai reiškia "griaustinis", o "stydno" – irgi rusų kalbos žodis, kuris lietuviškai reiškia "gėda". Matot, mano šunys – poliglotai. Jie supranta komandas lietuvių, rusų ir anglų kalbomis", – nuoširdžiai šypsodamasis atsakė pašnekovas ir paprašė atsiprašinėjusiojo bei dar vieno borderkolio ramiai gulėti. Abu šunys sugulė greta vienas kito kambaryje ant kilimo, nenuleisdami akių nuo šeimininko.

Išmoksta neįtikimų dalykų

"Borderkoliai laukia bet kokios komandos – jiems be fizinio aktyvumo ne mažiau svarbu ir intelektualios užduotys, kurias vadinu emocine smegenų iškrova. Borderkoliai – viena iš nedaugelio veislių, kurios atstovams būdingas labai stipriai išreikštas ganymo instinktas. Žinant šio instinkto ypatumus, borderkolį galima išmokyti neįtikimų dalykų. Neatsitiktinai šie šunys pasaulyje pagal intelektą pirmauja tarp kitų veislių atstovų. Štai pažiūrėkite, kaip jie noriai atliks pačias paprasčiausias komandas, gulsis, versis per šoną, vaikščios tarp mano kojų, kai lėtai žingsniuosiu", – kalbėjo Redas,kambaryje demonstruodamas tik menką dalį to, ką moka jo abu keturkojai augintiniai.

Neatsitiktinai šie šunys pasaulyje pagal intelektą pirmauja tarp kitų veislių atstovų.

Kas yra agility?

Vazgaikiemyje, "Harmony park" žirgų manieže, kur R.Masiulis žiemą treniruoja savo ir kitų agility sporto gerbėjų šunis su jų šeimininkais, keturkojai gali pademonstruoti daugybę savo gebėjimų. Mat darbiniai borderkoliai nepaprastai imlūs dresūrai, naujas komandas išmoksta labai greitai. Didelis jų noras atlikti tai, ką išmokę, yra pasiekiamas naudojant treniruotėse teigiamą motyvaciją, t.y. yra žaislą, maistą. Tiesą sakant, darbiniams borderkoliams niekada netrūksta motyvacijos atlikti užduotį, įvykdyti komandą, kažką dirbti.

Na, o kas yra agility? "Agility – tai šunų vikrumo sporto rūšis, kurios varžybose šuo, klausydamas šeimininko – vedlio, turi kuo greičiau ir kuo mažiau klysdamas įveikti ilgą kliūčių ruožą: bėgti buomu, lenta-sūpynėmis, peršokti į tam tikrą aukštį pakeltą kartelę, užbėgti gan stačia sienele, pralįsti lanksčiu, tvirtu tuneliu, šuolio metu pranerti per ore kabantį minkštą ratą ir pan.", – aiškino R.Masiulis.

Panašu į žirgų konkūrą

Ši šunų vikrumą ugdanti sporto šaka sukurta pagal analogišką žirgų sporto rūšį – konkūrą. Pirmą kartą agility varžybos buvo surengtos 1979 m. kaip pramoga žiūrovams Anglijos "Crufts" šunų parodoje ir pradėjo greitai populiarėti visame pasaulyje, kur šiuo metu beveik visose šalyse veikia agility klubai.

Vienu iš agility pradininkų Lietuvoje reikėtų laikyti R.Masiulį. Šis sportiškos išvaizdos vyriškis prieš 23 metus įsigijo vokiečių aviganį kaip namų sargą, tačiau vos po metų šis šuo tapo vienu žinomiausių Lietuvos agility keturkojų sportininkų, o jo šeimininkui treniruotės su savo augintiniu – azartišku hobiu, kurio neatsisako iki šiol.

Agility – tai azartiškas žaidimas

"Tarp sportuojančio šuns ir jo šeimininko smarkiai pagerėja savitarpio ryšys, abipusis pasitikėjimas, supratimas. Agility treniruotės ir varžybos – tai labai aktyvus, tiesiog azartiškas žaidimas su šunimi, kuris, įveikdamas kliūtis, lavina savo šuolio techniką, kūno lankstumą, koordinaciją, dėmesio koncentraciją, o šuns šeimininkas pagerina savo fizinę formą.

Parinktas teisingas treniravimo metodas teiks džiaugsmo ir šuniui, ir jo šeimininkui. Tai priklauso nuo trenerio profesionalumo, jo gebėjimo kiekvienam parengti individualią treniruočių strategiją", – įsitikinęs dvi dešimtis metų paskyręs agility sporto šakai R.Masiulis.

Gromas ir Turbo – užsieniečiai

"Po darbo policijoje aš esu ne tik sportuojantis su šunimis žmogus, bet ir Lietuvos kinologų mėgėjų sąjungos agility sekcijos "Winner's drive" treneris bei agility varžybų teisėjas.

Mano borderkolis Turbo atkeliavo pas mane net iš Kanados, o antrąjį borderkolį Gromą įsigijau Austrijoje, viename geriausių Europoje darbinių borderkolių veislynų. Tai specifiniai borderkoliai. Jie skiriasi nuo parodinių borderkolių išvaizda ir didžiuliu noru dirbti. Nors už teisingai atliktą užduotį šuniuką būtina paskatinti, pavyzdžiui, skaniu kąsneliu, žaislu, bet darbiniam borderkoliui geriausias paskatinimas – nauja užduotis", – tvirtino R.Masiulis.

Turbo pamokos šeimininkui

Pasak pašnekovo, jo keturkojai augintiniai išmokė jį kantrybės, jautrumo. "Ypač dėl to kaltas dvylikametis Turbo, vienuolika metų sergantis įgimta epilepsija. Nors man daugelis sakė, kad neverta auginti tokio epileptiko, bet po galybės tyrimų, konsultacijų buvo teisingai parinkti vaistai, jų kasdienės dozės, ir priepuoliai tapo retesni, kontroliuojami. Beje, Turbo sėkmingai pasirodydavo agility varžybose, ne kartą buvo tapęs varžybų nugalėtoju.

Dabar Turbo savo karjerą tęsia agility veteranų kategorijoje ir kolkas yra nenugalimas. Na, o jauno Gromo karjera agility varžybose dar tik prasideda, bet ir su juo jau esame pasiekę šaunių pergalių. Šiemet su Gromu planuojame dalyvauti atrankinių varžybų maratone ir, jei pasiseks, galbūt rudenį atstovausime Lietuvai Pasaulio agility čempionate Čekijoje", – kalbėjo Redas.

Kaip elgtis su šunimi?

Pasirengimas pasaulio agility čempionatui – tai ne tik po tris valandas trunkančios kelios treniruotės per savaitę, bet ir kasdienis darbas su borderkoliais: rytiniai, maždaug valandos trukmės pasivaikščiojimai, kuriuos lydi įvairūs žaidimai, užduotys, o vasarą – dar ir plaukimas su šiais labai sportiškais šunimis.

"Nors borderkoliai yra labai judrūs, sportiški, tačiau namuose jie gali būti ramūs. Tai priklauso nuo šuns šeimininko, kuris turi tapti jiems autoritetu, t.y. gaujos vadu. Bus blogai, jei šuniui nuolaidžiausite, būsite nereiklūs – jis pajus jūsų silpnumą ir darys ką nori, – perspėjo Redas. – Tačiau negalima reikalauti šuns klusnumo vien keliant balsą arba dar blogiau – jį mušant. Pirmiausia reikia pačiam mokytis šuns kalbos, suprasti jo elgesio motyvus, tinkamai parinkti auklėjimo skanėstu ir botagėliu politiką. Beje, botagėlis – tai ne mušimas. Tai šuns ignoravimas, kai jis nusikalsta – keturkojui augintiniui tai didesnė bausmė nei botagėlis", – tvirtino dresuotojas.

Gali tapti ir akrobatu

Pasak Redo, borderkoliai – tai tokia veislė, iš kurios gali nulipdyti fantastišką keturkojį draugą. Tik reikia fantazijos, motyvacijos ir suvokimo, kaip tai pasiekti. Mat kiekvienam šuniukui reikia parinkti individualią dresuotės metodiką. Tada galima išmokyti ne tik agility elementų, bet ir įvairių triukų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dainiusd proto invalidas

Dainiusd proto invalidas portretas
Tik nepamiršk prieš laižydamasis su šunimi iškrapštyti šudukus jam iš tarpdančių :D

Dainiusd

Dainiusd portretas
visi trys komentai matosi kad proto invalidu parasyta.nerukykit visko ka randat ant zemes tai prie gero nepriveda

Veau fuvee

Veau fuvee portretas
Jetus kaip supykino!! Nudaigočiau nx tokius šlykštynes
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių