Šv. Roko atlaidai Panemunėje – su nauju klebonu

Sekmadienį Panemunėje skambėjo tradicinė šv. Roko šventė. Geromis emocijomis dalijosi ne tik visa bendruomenė, bet ir naujas klebonas.

Tradicijų puoselėjimas

Nors šv. Roko diena buvo trečiadienį, Panemunėje ši šventė paminėta sekmadienį. Didelis šurmulys užliejo susirinkusius šventės dalyvius. Netrūko ir vietinių kaimynų pokalbių, ir seniai matytų bičiulių pasakojimų. Šventėje vyrauja tradicijos, tad buvo kviečiama atsinešti pledą ir ant jo pakviesti kitus bendruomenės narius.

"Šiemet į Rokų šventę susirinkome jau 14-ą kartą. Savo bendruomenės šventę sutalpinome su šv. Roko atlaidais, nes žmonės labai geranoriški, patys padeda organizuoti. Tikrai jauki šventė", – kalbėjo Panemunės bendruomenės centro vadovas Gediminas Žukauskas.

Jis tikino, kad dėl šv. Roko Panemunėje pagausėjo vaikų, turinčių šį vardą, todėl kasmet kviečiama į vieną vietą susirinkti kuo daugiau Rokų. Šiemet pasipylė įvairaus amžiaus Rokučių.

"Šventasis Rokas buvo labai patrauklus, gydė žmones, dalijo turtą ligoniams, žodžiu, buvo tikrai šaunus. Gal tai ir paskatino tėvelius duoti šį vardą savo atžaloms", – Rokų susirinkimo nuotaikas perdavė G.Žukauskas.

Bendruomenės centro vadovas pasakojo, kad seniau į šv. Roko atlaidus visi atvažiuodavo arkliais arba dviračiais ir susėsdavo pabendrauti, tad ir dabar panemuniečiai atsinešė pledus ir patogiai įsitaisė. Anot jo, suolų tokioje šventėje beveik nebūna.

 

Programos įvairovė

Šiemet Panemunėje šventės išvakarėse vyko tradicinis romansų vakaras, kuriame romantiškos melodijos užliejo klausytojus. Sekmadienį sportiškai nusiteikę gyventojai rungėsi lauko teniso varžybose. Šalia bažnyčios susirinkusius lankytojus gaudė tautodailininkai ir mugės dalyviai. Operos primadonos Sabina Martinaitytė ir Audronė Eitmanavičiūtė kartu su solistais užbūrė klasikos skambesiais. Panemunės bendruomenę linksmino ir dainininkas Valdemaras Frankonis, kartu suktis vėjyje kvietė net kelios kapelos.

Sveikos gyvensenos patarimais šventėje dalijosi žolininkė Danutė Kunčienė. Ištroškusieji galėjo atsigaivinti specialia Roko gira.

Buvo ir vaikų linksmybių kampelis, kur vyko įvairūs žaidimai ir užsiėmimai. Surengtas net vaikų piešinių konkursas.

"Norime jaunajai kartai įskiepyti meilę savo kraštui, todėl šiemet piešiniuose prašėme pavaizduoti tai, kas Panemunėje jiems atrodo gražiausiai. Konkurse dalyvavo įvairaus amžiaus vaikųi", – sakė G.Žukauskas.

Jis prasitarė, kad kitais metais, švenčiant 15-ąją sukaktį, didelis dėmesys bus skiriamas šeimoms, nes karo metais Panemunėje šeimos padėjo vienos kitoms, todėl iki šių dienų išliko stipri benduomenė.

Ačiū Dievui, kad visi aplink bažnyčią buriasi, tad tikrai malonu.

Naujas krikštas

Nors šv. Roko šventėje panemuniečiai laikosi tradicijų, šiemet papūtė ir naujų vėjų. Atlaidus Panemunės bažnyčioje laikė iš pakaunės perkeltas klebonas Rimantas Batrušaitis. Jam tai savotiškas krikštas, nes atlaidus šioje bažnyčioje laikė pirmą kartą.

"Man atlaidai nėra naujiena, juos laikau jau per 20 metų, tačiau šioje bendruomenėje – pirmą kartą. Gražios nuotaikos, nes labai šauni bendruomenė, ji pati daug visko organizuoja ir ruošia, prisiima atsakomybę. Be to, nėra jaudulio, nes buvęs klebonas labai gražiai viską sudėliojo. Ačiū Dievui, kad visi aplink bažnyčią buriasi, tad tikrai malonu", – kalbėjo kunigas.

Jis prižadėjo, kad futbolo varžybas stebės iš namų ir mojuos vėliava, nes iš šios vietos labai gerai matyti stadionas. R.Baltrušaitis tikino, kad kartu su žmonėmis stengsis pasimėgauti ir kokiu nors koncertu.


Šiame straipsnyje: šv. Roko atlaidaiPanemunė

NAUJAUSI KOMENTARAI

dede

dede portretas
Mėgsta pavalgyti tas kunigelis :)

gal naujasis klebonas-

gal naujasis klebonas- portretas
vilkaviskio kurijos kanclerio, baltrusaicio lino giminaitis?

naujieji klebonai ,valde ir valdantys.

naujieji klebonai ,valde ir valdantys. portretas
suzlugde,ir panaikino senas panemunes baznycios tradicijas,per atlaidus budavo visa diena svc,adoracija.nebeliko vakariniu misiu, bobutes vaziuoja i sanciu baznycia.liudna darosi kai kunigai pasiduoda naujovems,vad. vatikano antro reformai.(sacrosanctum conciulium). net baz,kanonai ipareigoja palaikyti paprocius.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių