T. Ivanausko sodyba perleista Kauno rajono muziejui

  • Teksto dydis:

Žymaus gamtininko profesoriaus Tado Ivanausko sodybos Obelynėje paveldėtoja, profesoriaus įdukra Eleonora Baltuškevičienė ir Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Ričardas Pudževelis pasirašė sutartį, pagal kurią sodyba panaudos teise perleidžiama Kauno rajono savivaldybei.

Savivaldybė galės neatlygintinai naudotis daugiau kaip 4 ha žemės sklypu su jame esančiais pastatais. Obelynėje planuojama steigti Kauno rajono muziejaus filialą ir saugoti profesoriaus T.Ivanausko (1882–1970) sukauptą dendrologinę kolekciją, parką, kitas vertybes. Vešlaus sodo ir gėlynų apsuptame name įsikūrusiame muziejuje yra autentiškų T.Ivanauskui priklausiusių daiktų.

T. Ivanauskas Obelynėje gyveno 1921-1970 metais. Beveik 8 ha plote augo apie 100 obelų, 50 kriaušių veislių, daug slyvų, trešnių, gėlių, 300 rūšių ir formų augalų bei krūmų, 60 spygliuočių. Obelynė buvo profesoriaus draugų, muzikantų, poetų, užsienio svečių mėgstama sambūrių vieta.

1973 m., po sodybos šeimininko mirties, gamtininko įdukros Eleonoros ir jos vyro Algirdo Baltuškevičiaus iniciatyva buvo įrengta T. Ivanausko memorialinė sodyba. Išsaugant garsiojo gamtininko palikimą daug pastangų įdėjo ir jo mokinys Algirdas Navasaitis. 1994 m. į šį parką buvo atkurtos nuosavybės teisės, tačiau į nuosavybės dokumentus jokių parko apsaugos ir naudojimo sąlygų nebuvo įrašyta.

Pasirašiusi sutartį, Kauno rajono savivaldybė prisiėmė visas pastatų ir žemės naudojimo, priežiūros, tvarkymo ir rekonstravimo išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių