Talka Kauno VI forte: darbavosi ir vaikai

Būrys talkininkų Kauno VI forte šeštadienį pjovė medžius, naikino brūzgynus, tvarkė forto kareivines.

Kai kurie kauniečiai į pavasarinę talką forte atvyko su šeimomis. Kristina Juškevičienė nupjautas medžių šakas į krūvą nešiojo kartu su sūnumis – penkiamečiu Gratu ir trimečiu Aretu.

„Mes buvom nusiteikę, ar lietus, ar sniegas, vis tiek dalyvauti talkoje. Vaikus mokom, kad reikia padėti kitiems žmonėms, reikia tvarkyti gamtą – tai darome ne pirmą kartą“, – pasakojo kaunietė, su šeima dalyvaujanti ir „Darom“ akcijose.

Pasak talkos organizatorių – VI forto įgulos atstovų – talkininkų susirinko daugiau nei tikėtasi. Teko paskirstyti darbus: vyrai benzininiais pjūklais pjovė krūmus, medžius, pjovė ir nešiojo rąstus; moterys tvarkė šakas arba darbavosi kareivinių viduje: valė aprūkusias kazematų sienas, grindis.

VI forto įgulos vadas Aurimas Petrauskas pasakojo, kad tai pirmoji tikra talka forte šį sezoną: „Darėme neoficialią talką ir per Kovo 11-ąją, tačiau tai buvo tik pasiruošimas šiam šeštadieniui. Šiuo metu kertame virš kareivinių augančius medžius – kad šaknys nesiskverbtų į mūrą. Stengiamės sutvarkyti vadinamąjį paradinį vaizdą, kad žmonės matytų – čia jau prasidėjo darbai.“

Priešais kareivines riogsojo ankstesnes talkas primenanti šiukšlių krūva, kurioje matėsi seni rūbai, baldų detalės. „Kai rudenį prie Kauno tvirtovės regioninio parko įkūrėme VI forto įgulą, čia visur buvo džiunglės. Kadangi forto teritorija ir statiniai ilgą laiką buvo atviri, tai buvo puikiausios erdvės gyvent benamiams, – užsiminė įgulos vadas. – Pradėjom rakinti vartus, ir benamiai išsikraustė. Tačiau jie pridarė žalos: jiems kareivinių viduje kūrenant ugnį, aprūko kazematų sienos, lubos, ant grindų ir dabar kai kur likęs sluoksnis suodžių, pelenų, kitokių šiukšlių. Vidų daugelyje vietų jau išvalėme.“

Ten, kur kazematai iš vidaus labiau užnešti suodžiais, ruošiamasi tvarkyti kitose talkose. Planuojama, kad ateityje forte įsikurs Fortifikacijos muziejus ir Kauno regioninio parko administracija.

„Fortas pakankamai gerai išlikęs, tik tiek, kad sovietmetis padarė savo: kur turėtų būti langai – dabar iškirsti vartai. O kai tik atėjo Nepriklausomybė, ko tik čia nebuvo: vieni lošimo automatus perdirbinėjo, kiti taisė mašinas ir panašiai“, – sakė A.Petrauskas. Forte yra daug sudarkytų vietų, tačiau įgula su kauniečių pagalba tikisi viską tinkamai sutvarkyti.

Šis 1889 m. iškilęs fortas ruošiantis Pirmajam pasauliniam karui nebuvo modernizuotas. Tarpukario metais čia veikė karo kalėjimas. Jame 1926 m. gruodžio 27 d. sušaudyti keturi komunarai: Karolis Požela, Juozas Greifenbergeris, Kazys Giedrys ir Rapolas Čarnas. Antrojo pasaulinio karo metu VI fortas buvo viena didžiausių karo belaisvių naikinimo vietų, čia žuvo apie 35 tūkst. karo belaisvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
malaciai sveikinu aciu jums uz gerus darbus

zoro

zoro portretas
O kur kupcinskai? Jie taip pasipuikuot megdavo :)

...

... portretas
Pala pala, o KAM priklauso aplinką tvarkyt, kas už tai pinigus gauna, prie ko čia gyventojai ir pardavėjos?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių