Teismas stabdys milijoninius Lietuvos zoologijos sodo viešuosius pirkimus

Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs dėl Lietuvos zoologijos sodo vykdomų viešųjų pirkimų konkurso pateiktus ieškinius, nusprendė tenkinti ieškovių ieškinį, stabdyti viešuosius pirkimus, o bylinėjimosi išlaidas priteisti iš Lietuvos zoologijos sodo.

Teismas nusprendė tenkinti ieškovių bendrovių „Verslo“ ir „Gensera“ ieškinį.

Teismas pripažino neteisėtomis Lietuvos zoologijos sodo šių metų vasario 14 d. paskelbto viešojo konkurso tam tikra sąlygas ir kriterijus.

Teismas nusprendė nutraukti Lietuvos zoologijos sodo vykdyto viešojo pirkimo „Lietuvos zoologijos sodo pastatų ir voljerų projektavimo ir statybos darbai“ procedūras.

Taip pat teismas nusprendė priteisti iš atsakovo Lietuvos zoologijos sodo ieškovei „Verslo“ 5 150 eurų bylinėjimosi išlaidų, ieškovei „Gensera“ - 2 250 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Sprendimas per 14 dienų nuo priėmimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas kol kas nežino, ar skųs teismo sprendimą.

„Gerbiu teismų sprendimus, bet dabar jau nedarbo valandos, kitą dieną darbo metu tarsiuosi su mūsų pirkimų komisija, su teisininkais, ieškosime, kur yra didžioji problema“, - sakė A. Didžiokas.

Pasak jo, jeigu Zoologijos sodas skelbs naują pirkimo konkursą, reikės vėl iš naujo derinti visas sąlygas.

„Ir vėl tikriausiai įsisuksime į naują teismų maratoną“, - sakė įstaigos vadovas.

A. Didžiokas sakė kol kas negalintis pasakyti, kada priims sprendimą. Pirmiausiai, jo teigimu, jis turės pranešti apie situaciją aplinkos ministrui ir tada su juo „derinti“.

ELTA jau rašė, kad iki 2020 metų pradžios planuojamam atlikti Lietuvos zoologijos sodo atnaujinimui skirta 11,584 mln. eurų, iš jų - 9,847 mln. eurų Europos Sąjungos regioninio plėtros fondo lėšų. Konkursas skirtas pirkti projektavimo ir statybos darbus, rekonstrukcija turi ženkliai pagerinti gyvūnų gyvenimo sąlygas.

Tačiau dėl Zoologijos sodo skelbiamų viešųjų pirkimų tyrimą atlieka ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Šaltinių Seime teigimu, VPT įtaria, kad konkurso sąlygos buvo pritaikytos konkrečioms įmonėms.

VPT tyrimas apima mažesnę dalį - tarnyba nagrinėja tas sritis, kurių nenagrinėjo teismas.

VPT iš anksto sakė, kad, pagal susiklosčiusią praktiką, savo išvadą skelbs po teismo.

Informacijos apie vykdomus viešuosius pirkimus Eltai patvirtino gavusi ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Sužinojus, kad informaciją dėl viešųjų pirkimų tiria tiek VPT, tiek FNTT, Seimo Aplinkos apsaugos komitetas svarstė šį klausimą posėdyje, į klausimus atsakė pasikvietė ir įstaigos direktorių A. Didžioką.

A. Didžiokas posėdyje teigė, kad pirkimų konkursą skundžia tik jame negalėjusios dalyvauti įmonės, bet sakė tikintis, kad konkursas, išnagrinėjus visas pretenzijas, vis dėlto įvyks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Ex-seimūnus - į ZOO narvus! "

anonimas

anonimas portretas
Uždarykite šį getą, išleiskite žvėris į laisvę.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių