Tėvai jaučiasi apgauti: dėl vėliau prasidėjusių mokslo metų – mažesnė išmoka

Į redakciją parašiusi kaunietė jaučiasi nubausta už tai, kad mokslo metai šįmet prasidėjo ne rugsėjo 1-ąją. Pirmadienį, rugsėjo 3 d., o ne šeštadienį pradėjusi vesti savo sūnų į privatų darželį, moteris sulaukė sumažintos kompensacijos iš savivaldybės.

Sumažino beveik 7 eurais

Į valstybinius darželius nepatekę ir todėl privačias įstaigas pasirinkę kauniečiai gali pretenduoti į Kauno miesto savivaldybės teikiamą mėnesinio mokesčio kompensaciją. Pateikę reikiamus dokumentus tėvai gali gauti 100 arba 175 eurų, priklausomai nuo pajamų, kompensaciją už ugdymą.

Kompensacija suteikiama tol, kol vaikas lanko privačią įstaigą. Kad būtų užtikrintas skaidrumas, prašymą kartu su sutartimi ir mokestį įrodančiu kvitu reikia pateikti kas tris mėnesius. Papildomai kiekvieną mėnesį savivaldybei reikia pateikti mokėjimo dokumentą. 100 eurų arba 175 eurų kompensacija suteikiama nepriklausomai nuo mėnesinio mokesčio dydžio, mokamo už darželio paslaugas.

"Apsidžiaugiau, kai sulaukiau teigiamo savivaldybės sprendimo mokestį už darželį kompensuoti. Už spalį ir lapkritį buvo nutarta mokėti po 100 eurų, tačiau už rugsėjį – tik 93,33 euro. Nesupratau, kodėl taip buvo nuspręsta, nes darželį pradėjome lankyti kaip ir visi kiti Lietuvos vaikai – rugsėjo 3 d.", – pasakojo moteris.

Pasielgta nesąžiningai

Anot jos, sutartis su įstaiga taip pat įsigaliojo rugsėjo 3 d. – kai vaikas pradėjo ją lankyti. Nors dokumentas buvo pasirašytas dar rugpjūtį, sutartis negalėjo įsigalioti anksčiau. Priešingu atveju, darželis turėjo veikti šeštadienį ir sekmadienį.

"Juk čia ne koks savaitinis darželis – savaitgaliais nedirba. Absurdiška situacija: išeina, kad savivaldybė nemoka už darželio nedarbo dienas, tačiau taip nėra. Mėnuo turi mažiausiai keturis savaitgalius, bet jų gi neišskaičiuoja ir vis tiek kompensuoja 100 eurų", – piktinosi kaunietė.

Moteris tikino, kad jai tikrai negaila tų neišmokėtų beveik 7 eurų, tačiau ji jaučiasi apgauta. "Manau, pasielgta nesąžiningai. Ir ne tik su manimi. Taip išeina, kad visi tėvai Kaune turėjo gauti sumažintą kompensaciją už rugsėjo mėnesį. O juk mokestis už darželį nesumažėjo – gi mokama už mėnesį, o ne už darbo dienas", – sakė mažamečio berniuko mama.

Absurdiška situacija: išeina, kad savivaldybė nemoka už darželio nedarbo dienas, tačiau taip nėra.

Nedraudžia dirbti savaitgalį

"Mokesčio už ikimokyklinį vaikų ugdymą nevalstybinėse švietimo įstaigose skyrimo sąlygas ir tvarką reglamentuoja Mėnesinio mokesčio už ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymą Kauno miesto nevalstybinėse švietimo įstaigose kompensavimo įgyvendinimo tvarkos ir sąlygų aprašas. Dokumentas (4 punktas) numato kompensacijos dydį iki 100 arba iki 175 eurų. Taigi minėtos sumos nėra fiksuotos ir jos priklauso nuo to, kada įsigalioja sutartis su ikimokyklinio ugdymo įstaiga", – sakė Kauno miesto savivaldybės viešųjų ryšių specialistas Tomas Jarusevičius.

Anot jo, minėtos sumos nurodo galimus kompensacijų dydžius už visą kalendorinį mėnesį, o jei paslauga buvo teikiama trumpesnį laiką, tai atitinkamai ir kompensacija už ją išmokama proporcingai mažesnė.

"Kodėl šiuo atveju sutartis buvo sudaryta ne nuo rugsėjo 1 d., o nuo rugsėjo 3-iosios, turėtų paaiškinti privataus darželio atstovai. Galima daryti prielaidą, kad taip nutiko dėl to, jog rugsėjo 1-oji šiemet buvo šeštadienis ir minėta įstaiga veikiausiai tądien neteikė paslaugų. Taigi savivaldybė šiuo atveju neturi teisės reguliuoti, kaip veikti nevalstybinei švietimo įstaigai", – komentavo specialistas.

Galėjo sumažinti mokestį

Savivaldybės atstovas leido suprasti, kad atsakomybę turėtų prisiimti ne savivaldybė, o privati įstaiga, nes ji galėjo atitinkamai sumažinti mėnesinį mokestį už rugsėjį: "Lygiai taip ir dėl paslaugų kainos turėtų paaiškinti būtent įstaigos atstovai, kodėl sutarčiai įsigaliojus ne nuo mėnesio pradžios, o tik rugsėjo 3 d., mokėtina suma išliko tokia pati, proporcingai nepakitusi. Šiuo atveju savivaldybė taip pat nereguliuoja privačių įstaigų kainodaros."

Anot specialisto, kadangi santykiai su darželiu įsigaliojo rugsėjo 3 d., būtų neteisinga tikėtis kompensacijos nei už pirmąsias dvi rugsėjo dienas, nei nei už rugpjūtį ar dar ankstesnį laikotarpį.


Šiame straipsnyje: Darželinukaidarželisprivatus darželisKompensacijaišmokatėvai piktinaiskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gauna pinigus ir dar dejuoja

Gauna pinigus ir dar dejuoja portretas
Ir taip mes jai mokam, vis tiek nepatenkinta

Thom

Thom portretas
Dirbti reikia,o ne žliumbti dėl pašalpų.Kas tas pašalpas moka?...O gi dirbantieji.

Piktas

Piktas portretas
Bl kokie tie tėvai vis jiems negerai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių