Tokio antplūdžio nesitikėjo: Kauno rajone tenka pertvarkyti mokyklas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Dėl augančio moksleivių skaičiaus priemiestinėse pakaunės gyvenvietėse pertvarkomi mokyklų pastatai. Daugiau kaip 5,3 mln. eurų investicijų šiemet sulaukė Domeikavos gimnazija, netrukus prasidės Čekiškės P.Dovydaičio, Piliuonos, kitų gimnazijų rekonstrukcijos darbai.

Jonučiuose – antplūdis

Didžiausioje pakaunėje, daugiau kaip 13 tūkst. gyventojų turinčioje Garliavoje įsikūrusios ugdymo įstaigos sunkiai talpina moksleivius. Jonučių gimnazija ir progimnazija vis dar glaudžiasi po vienu stogu. Progimnazijos direktorius Jonas Petkevičius pasakojo, kad mokykla gali priimti 1 100 moksleivių, o jų yra 1 157. Be to, patalpomis tenka dalytis su 188 gimnazistais, o moksleivių skaičius progimnazijoje didėja. „Šiemet planavome sukomplektuoti šešias pradines klases, o teko sudaryti net aštuonias. Nesitikėjome tokio antplūdžio“, – užsiminė direktorius.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė patvirtino, kad progimnazija bus išgryninta, o gimnazijos klasės perkeltos į kaimyninę J.Lukšos gimnaziją, kurioje erdvių pakanka. Tokiu būdu progimnazijoje padaugės vietos moksleiviams. Kita Jonučių progimnazijos problema – trūksta pradinių klasių mokytojų.

Rekonstruos aikštyną

Norime nepatogias „tupyklas“ pakeisti šiuolaikiniais, jaukesniais tualetais, ypač jų reikia pradinių klasių mokiniams.

Progimnazijos kieme paklotos naujos trinkelės, remontuojama sporto salė, valgykla, padedant tėvams, tvarkomi tualetai. „Norime nepatogias „tupyklas“ pakeisti šiuolaikiniais, jaukesniais tualetais, ypač jų reikia pradinių klasių mokiniams“, – kalbėjo J.Petkevičius.

Pradinukams užsakyti ir nauji suolai, iš mokinio krepšelio lėšų – sporto įranga. Iš viso į mokyklos gerovę šią vasarą bus investuota maždaug 166 tūkst. eurų. Į tą sumą neįskaičiuotas valgyklos remontas. Ją savo lėšomis remontuoja čia veiklą vykdanti maitinimo įmonė.

Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė patikino, kad pavasarį prasidės sporto ir laisvalaikio aikštynų prie A.Mitkaus ir Jonučių gimnazijų rekonstrukcijos darbai, nemažai bus investuota ir į aplinkines gatves, gyvenamąjį kvartalą, atsiras jaukesnė Jonučių progimnazijos jungtis su J.Lukšos gimnazija. Bus sutvarkyta S.Lozoraičio gatvės tąsa nuo Garliavos miesto parko iki J.Lukšos gimnazijos: čia bus įrengti šaligatviai, patogesnis privažiavimas prie lopšelio-darželio „Eglutė“. Šiuos darbus ruošiamasi atlikti pagal didžiąja dalimi ES finansuojamą projektą „Garliavos miesto viešųjų erdvių kompleksiškas sutvarkymas ir pritaikymas bendruomenei ir verslui“.

Kuria išmaniąją klasę

Garliavos pietiniame pakraštyje įsikūrusioje A.Mitkaus pagrindinėje mokykloje perdažyti koridoriai, pakeistos durys, įrengtos pakabinamos lubos. Aktų salė jau suremontuota, mokyklą juosianti tvora iki rugsėjo taip pat bus sutvarkyta. Pasirašyta nauja valgyklos nuomos sutartis. Ateities planai – sutvarkyti sporto salės balkonus, atnaujinti lubas.

Kitų metų pradžioje prasidės ir sporto aikštyno rekonstrukcija. Naujais mokslo metais A.Mitkaus mokykloje turėtų atsirasti nauja išmanioji klasė, jau perkami planšetiniai kompiuteriai, nauji anglų kalbos vadovėliai pradinukams.

Mokyklos direktorė Valė Urbelienė ieško įvairių finansinių šaltinių mokyklos remontui ir reikiamai įrangai, modernioms mokymo priemonėms įsigyti. Šešis tūkstančius eurų jai pavyko surinkti iš rėmėjų ir salės nuomos. V.Urbelienei ėmus vadovauti mokyklai, ėmė gerėti moksleivių pasiekimai, mokykla imta remontuoti.

Dabar direktorės galvos skausmas – duobėta įvaža į vaikų darželio kiemą. Garliavos seniūnė žadėjo, kad ši įvaža bus minimaliai sutvarkyta šiemet prieš Rugsėjo 1-ąją, o kapitališkai remontuojama pavasarį.

Rekonstrukcijos tąsa Domeikavoje

Didžiausi darbai verda Domeikavos gimnazijos teritorijoje, ji šią vasarą tapo tikra statybų aikštele. „Nors vyksta rekonstrukcija, iš tiesų turėsime naują, šiuolaikinį mokyklos pastatą“, – džiaugėsi Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė, rajono vadovams lankant remontuojamas mokyklas.

Svarbiausi darbai iki naujųjų mokslo metų pradžios turėtų būti atlikti, ugdymo procesas galės vykti. Taip tvirtina gimnaziją rekonstruojančios statybų bendrovės „Mitnija“ atstovai.

Nuo praėjusių metų rugsėjo, kai prasidėjo rekonstrukcija, atlikta nemažai darbų: visas gimnazijos pastatas apšiltintas, kapitališkai sutvarkytas stogas, pakeista šildymo sistema, durys, langai. Šiuo metu pastato viduje vyksta apdailos darbai.

Didžiulis priestatas, kuriame bus 250 vietų laisvalaikio salė, taip pat pastatytas. Tvarkomas mokyklos sklypas, stadionas, trinkelėmis klojami takai, įrengiama automobilių stovėjimo aikštelė, rengiamasi keisti informacinius stendus, apšvietimą.

Pasak gimnazijos direktoriaus Daliaus Vibrančio, kai gimnazijos pastatas bus rekonstruotas, bus galima koncentruotis tik į ugdymo procesą. Pasak jo, kai naujoji laisvalaikio salė atvers duris, gyvenvietės ir gimnazijos kolektyvai pagaliau turės savo namus, puikias erdves koncertams ir repeticijoms, persirengimo kambarius, kolektyvų vadovai – tinkamas sąlygas dirbti. Iki šiol gimnazijoje, besididžiuojančioje aukščiausią Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimą „Aukso paukštę“ pelniusiu vaikų folkloro ansambliu „Serbentėlė“ ir kitais kolektyvais, jų repeticijos dažnai vykdavo koridoriuose, nes nedidelė gimnazijos salytė dažnai būdavo užimta.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pastebėjo, kad apleistas tvenkinukas tarp naujosios laisvalaikio salės ir Lietuvos kankinių bažnyčios galėtų tapti tikra gyvenvietės puošmena, tačiau jį būtina išvalyti, suformuoti krantus, sutvarkyti teritoriją.

Visas Domeikavos gimnazijos rekonstrukcijos projektas atsieis daugiau kaip 5,3 mln. eurų. Didžioji dalis finansinės naštos tenka Kauno rajono savivaldybei, projektas finansuojamas iš valstybės biudžeto.

Meras pabrėžė, kad sparčiai augančiai gyvenvietei tokia investicija buvo būtina – Domeikava neturėjo geros laisvalaikio salės, moksleivių skaičius taip pat kasmet didėja. Rugsėjį į gimnaziją jų ateis 670.

Mažiausiems Domeikavos gyventojams savivaldybė pastatė modulinį vaikų darželį, yra parengusi šiuolaikinio darželio „Kaladėlė“ projektą.

Vyksta mokytojų kaita

Akademijos, Ringaudų ir Kačerginės seniūnijos taip pat pasižymi didele plėtra, todėl švietimo tinklas optimizuojamas ir šioje teritorijoje. V.Makūnas patvirtino, kad ateityje Akademijos U.Karvelis gimnazija bus išgryninta, pradinukai išsikels į buvusį A.Stulginskio universiteto (ASU) bendrabutį – ten bus įkurta pradinė mokykla.

Gimnazijos direktorius Rolandas Kučiauskas pasakojo, kad šiemet moksleivių skaičius išaugs dar maždaug 120-čia, iš viso čia jų mokysis per 1 100. Gimnazijoje ypač daugėja pradinukų, o penktokų bus net penkios klasės.

Gimnazijoje vyksta mokytojų kaita. Rugsėjį į mokyklą ateis du nauji lietuvių kalbos ir du pradinių klasių specialistai, geografijos ir technologijos mokytojai.

Pritaikys neįgaliesiems

Gimnazija bendradarbiauja su ASU, kartu įgyvendina didelį gamtamokslinį projektą. Mokyklos parke planuojama įrengti lauko klasę, čia bus pastatyti aštuoni lauko treniruokliai.

Pertvarkomos ir mokyklos pastato erdvės – pusrūsyje įrengiamas dailės kabinetas. U.Karvelis gimnazijos pasididžiavimas – moderniausias Kauno rajone stadionas dirbtine danga. Jame treniruotės vyksta ištisus metus.

Labiausiai R.Kučiauskui neramu dėl didelio transporto judėjimo šalia gimnazijos teritorijos. V.Makūnas gimnazijos atstovus informavo, kad Šakių plentą ir gimnaziją jungianti gatvelė artimiausioje ateityje bus paplatinta, reikėtų suremontuoti mokyklos kiemą, o stadioną nuo gatvės atitverti tvora.

Šiuo metu U.Karvelis gimnazijoje statomas specialus liftas neįgaliesiems. Pirmiausia juo pradės naudotis du judėjimo negalią turintys moksleiviai. Mero teigimu, ateityje šioje gimnazijoje galėtų mokytis ir kiti neįgalūs Kauno rajono vaikai, tam reikėtų dar vieno mokyklinio mikroautobuso.

Mokykla gamtos prieglobstyje

Kačerginės pradinė mokykla įsikūrusi kurortinėje aplinkoje – pušyne, daugiafunkciame centre. Praėjusiais mokslo metais čia mokėsi 32 pradinukai, šį rudenį jų bus jau 47. Direktorės pareigas einanti Aurika Laurinaitienė įsitikinusi, kad mokyklą užaugins tame pačiame pastate esantis vaikų darželis, kuris sparčiai pildosi – 2018 m. jau pateikta 23 prašymai.

Darželis remiasi ekologiniu ugdymu, todėl ir mokykla galėtų būti tos pačios krypties. Savivaldybės vizija siekia dar toliau – ateityje Kačerginėje įkurti visos dienos mokyklą.

Daugiafunkcė ugdymo įstaiga atsirastų tarp J.Janonio ir V.Mykolaičio-Putino gatvių, atnaujinus senąjį mokyklos pastatą ir pastačius šiuolaikinį priestatą. Įmonės „Archispektras“ architektas Ignas Kalinauskas yra parengęs tokios mokyklos projektą, vizualizaciją. Atnaujintą senosios mokyklos pastatą planuojama papildyti balkonu į miško pusę. Projekte numatytas ir nedidelis amfiteatras, treniruoklių salė.

Lėšų šiam projektui įgyvendinti bus ieškoma pardavus savivaldybei priklausantį nereikalingą turtą, tariamasi su Vietos veiklos grupės vadovais dėl galimybės pasinaudoti „Leader“ programa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Domeikavietis

Domeikavietis portretas
Bl kur darželis?! Šiais metais TIK 17 vaikų priėmė! Suvokiat skaičius? Kiek statybų leidimų išdavėt, valdžiažmogiai? MAKŪNAI, Aūūū? ATSAKYK!

tik nuomone

tik nuomone portretas
Raudondvaryje ir toliau sekmingai eksploatuojamas greicio ruožas Atgimimo gatve, pradedant nuo mokyklos prie kuriuos net šaligatviu nera. Dalyvauja sunkvežimiai, autobusai, traktoriai ir kt norintys. Trūksta žodžių :(((

Pasidalinkite patirtimi

Pasidalinkite patirtimi portretas
Gal čia konsultuoja kaip dirbti Tomas Lagūnavičius? Sako, kad jis išmoko mokytojus labai gerai dirbti.Todėl mokiniai plūste plūsta į tas mokyklas.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių