Tokio projekto dar nebuvo: biblioteka žaislus skolins į namus

Kauno V.Kudirkos viešosios bibliotekos darbuotojai pristato unikalų projektą Lietuvoje – Žaisloteką. Atsinaujinusiame Z.Kuzmickio padalinyje Žaliakalnyje bus ne tik įkurta žaidimų erdvė – žaislus bus galima skolintis į namus.

Kuria pati bendruomenė

Šiuo metu Žaisloteka dar tik kuriama, o prie jos atsiradimo kviečiami prisidėti visi kauniečiai. "Jaučiame labai didelį žmonių susidomėjimą ir palaikymą. Paremti Žaislotekos idėjos ir prisidėti prie jos kūrimo norą išreiškė tiek pavieniai žmonės, tiek ir verslo įmonės. Šios idėjos esmė ir yra bendruomeniškumas bei dalijimasis – žmonės kviečiami visi kartu sukurti Žaisloteką, kurioje galės lankytis, smagiai leisti laiką su visa šeima, pasiskolinti stalo žaidimų ir žaislų į namus. Tai bus visų kauniečių Žaisloteka", – sakė bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Straupytė.

Pasitikime savo skaitytojais ir tikime jų sąmoningumu – į namus jau dabar išduodame ne tik knygas, bet ir elektronines knygų skaitykles.

Pasak jos, poreikis tokiai paslaugai buvo jaučiamas jau kurį laiką – patys kauniečiai vis pasiteiraudavo, ar bibliotekoje yra stalo žaidimų ir ar galima juos pasiskolinti į namus. Skaitytojų inicijuotą idėją bibliotekos komanda vystė tol, kol ji įgavo realiai įgyvendinamo projekto pavidalą.

"Žaislotekų jau yra keliose Lietuvos bibliotekose, tačiau jos veikia kitokiu principu – daugiau kaip žaidimų kambariai. Tad galime drąsiai teigti, kad esame pirmieji, siūlantys tokį platų paslaugų spektrą – žaisti galima tiek vietoje, tiek namuose. Ypatinga ir Žaislotekos vieta – Z.Kuzmickio padalinys-memorialinis muziejus, kuris bus visas paskirtas būtent šiam tikslui, į įprastas tradicinės bibliotekos erdves įkomponuojant Žaislotekos lentynas ir žaidimų erdves", – pasakojo M.Straupytė.

Tikslas – gyva biblioteka

Į namus skolinami daiktai bus įtraukiami į bibliotekos elektroninį katalogą, juos bus galima užsisakyti ir rezervuoti internetu. Nors prioritetas Žaislotekoje bus teikiamas naujiems daiktams, taip pat veiks ir žaislų mainykla, į kurią atnešę padėvėtą žaislą, lankytojai galės išsirinkti kitą sau patikusį ir jį pasiimti namo.

Bibliotekininkai nebijo, kad nauji žaislai, atsidūrę mažųjų rankose, gali būti apgadinti. Anot M.Straupytės, knygos taip pat dėvisi ir tai yra natūralu: "Pasitikime savo skaitytojais ir tikime jų sąmoningumu – į namus jau dabar išduodame ne tik knygas, bet ir elektronines knygų skaitykles. Mūsų, kaip bibliotekos, misija ir yra dalytis. Norime suteikti kuo didesniam skaičiui žmonių galimybę pasinaudoti daiktais, kurių jie galbūt neturi galimybės ar nenori įsigyti. Juk dalytis ir yra visas džiaugsmas."

Z.Kuzmickio padalinyje, kuriame veiks Žaisloteka, bus keletas erdvių, pritaikytų įvairaus amžiaus ir poreikių lankytojams: patiems mažiausiems kauniečiams, jaunimo kompanijoms, tylos bei ramybės norintiems skaitytojams. Bibliotekoje planuojama rengti stalo žaidimų turnyrus, suteikti galimybę žmonėms organizuoti savo šeimos šventes, vaikų gimtadienius. "Galbūt tai ir nebus pati tyliausia biblioteka, tačiau mes to ir nesiekiame. Mūsų tikslas yra gyva, žaisminga, emocijų pilna biblioteka", – sakė M.Straupytė.

Norintys prisidėti prie Žaislotekos kūrimo ir tapti jos rėmėjais kviečiami iki spalio 31 d. susisiekti su bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininke Monika Straupyte, el. p. monika.straupyte@kaunas.mvb.lt, tel. 8 621 28 134.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių