Trečiojo amžiaus universitete – intrigos

Maironio lietuvių literatūros muziejuje surengti Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) Kauno skyriaus vadovo rinkimai sukėlė nemažai aistrų ir intrigų.

Netikėtai atsisakė kandidatuoti

Nuo 2008 m. TAU direktorės pareigas ėjusi Janina Andriušienė šio įsipareigojimo nutarė atsisakyti dėl pablogėjusios sveikatos. "Sveikatos problemos ryškėja ir, laikui bėgant, reikia pradėti mylėti tik save", – sakė J.Andriušienė.

Į jos pareigas atsirado trys pretendentai: TAU Sveikatos fakulteto dekanė Žibuoklė Senikienė, Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Nijolė Večkienė ir vieno iš TAU steigėjų Kaune, konservatoriaus Kazio Starkevičiaus, pasiūlytas kandidatas Vidmantas Budrys.

Dar prieš kandidatų prisistatymus Maironio lietuvių literatūros muziejaus salėje susirinkę TAU delegatai pastebėjo, kad šie rinkimai nuo pat pradžių lydimi konfliktų. Esą vienas iš kandidatų bando nesąžiningai laimėti. "Tačiau viskas bus gerai", – pareiškė vieno iš fakultetų dekanė.

Intrigos iškilo į viešumą, kai, pakvietus prisistatyti kandidatę Ž.Senikienę, ši pareiškė atsisakanti kandidatuoti. Vietoj to ji kvietė visus balsuoti už kitą kandidatę. Rinkėjams pradėjus protestuoti dėl agitacijos, direktorė J.Andriušienė priminė, kad jeigu konservatorių susirinkime Andriui Kubiliui buvo galima agituoti už Gabrielių Landsbergį, tai galima ir Ž.Senikienei. Ši tuomet drąsiai patarė visiems gerai pagalvoti ir direktore išrinkti N.Večkienę.

Kandidatas sukėlė įtūžį

Antrasis prisistatė V.Budrys – nei per karjerą, nei asmeniniame gyvenime jo keliai niekada nebuvo susikirtę su TAU veikla. Iš karto pareiškęs, kad šie rinkimai yra neskaidrūs, jis paprašė pakelti rankas tuos, kurie jį mato pirmą kartą. Iš daugiau nei 60 salėje sėdinčių žmonių maždaug tik pusė kandidatą buvo matę anksčiau.

Anot V.Budrio, taip atsitiko, kadangi direktorė J.Andriušienė uždraudė jam iš anksto susipažinti su fakultetų dekanais. Jį pertraukė Istorijos fakulteto dekanė, šaukdama, kad jos kontaktai yra vieši, todėl V.Budrys galėjo bet kada su ja susitikti. Jai pritarė ir Ž.Senikienė, su kuria esą kandidatas taip pat nebuvo susitikęs.

Kita įtūžusi TAU atstovė pratrūko mesdama V.Budriui labai asmeniškus kaltinimus: "Nemylite mūsų! Palikite mus ramybėje dirbti!" Aistros užvirė ir salėje – pasigirdo šurmulys, šauksmai, trypimas kojomis.

Išsiskyrė aiškia motyvacija

Labiausiai išsiskyrė kelių TAU atstovų komentarai, atsakant į V.Budrio kaltinimą, esą direktoratas planavo iš anksto nuspręsti, kurį kandidatą palaikyti. Ž.Senikienė pasakė: "O kas čia tokio?", susirinkimo pirmininkė Aldona Ruseckaitė patikino, kad tą dieną tikrai buvo planuota pasitarti dėl kandidato, tačiau susirinkime dalyvavęs prelatas pasakė, kad visi vienodai geri ir už visus jis pasimelsiąs. "Taip ir išsiskirstėme", – teigė A.Ruseckaitė.

Iškalbingiausias buvo mandatų komisijos pirmininkės komentaras, po kurio iš karto tapo aišku, kad nugalės moteris: "Po minimo susirinkimo sutarėme, kad dėl skaidrumo už direktorę balsuosime slaptu balsavimu."

Vis dėlto, kad ir kokios intrigos vyko beveik absoliučiai moteriškame TAU kolektyve ir kiek iš anksto buvo nulemta, kad laimės N.Večkienė, iš naujosios direktorės lūpų skambėjo aiški motyvacija ir konkretūs tikslai.

Socialinio darbo katedros profesorės rami ir santūri kalba, kurioje skambėjo nuoširdus rūpinimasis senstančios visuomenės likimu ir socialine gerove, nesulaukė nė vieno pasipiktinusio komentaro, priešingai nei rinkėjų juoką sukėlusios V.Budrio pagyros ypatingais diplomatiniais ryšiais, kuriuos užmezgė dirbdamas konsulate Karaliaučiuje.

Tęs savo veiklą

N.Večkienę direktore slaptu balsavimu išrinko dauguma iš balsą turinčių atstovų – 49 iš 61. Naujoji TAU direktorė ir jos suformuota komanda darbus pradės kitais metais. "Šiuo metu daug diskutuojame su buvusia direktore, direktorato nariais ir partneriais apie TAU veiklos tęstinumą, jos plėtotę ir galimus pokyčius", – "Kauno dienai" sakė N.Večkienė.

Anot jos, ši veikla yra galimybė prisidėti prie senstančio žmogaus vaidmens visuomenėje ir jo orumo išsaugojimo.

"Nuo 1997 m. mano mokslinė ir pedagoginė veikla yra susijusi su socialinės gerontologijos kryptimi. Darbas Vytauto Didžiojo universitete, dėstymo ir vadovavimo patirtis, sukaupta šioje ir kitose ugdymo įstaigose, suteikė pasitikėjimo priimti naują veiklos galimybę", – teigė N.Večkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė Šidlauskaitė

Birutė Šidlauskaitė portretas
Su profesore N. Večkiene susitikau 1995 metais KTU edukologijos magistratūroje. Tada ji buvo docentė. Iš visų turėtų per 12 metų mano sutiktų dėstytojų N. Večkienė buvo šauniausia- sąžininga, kukli, mokslo naujovėms pasišventusi dėstytoja.

Konservatoriai

Konservatoriai portretas
negali be intrigų. Gerai, kad nugalėjo sveikas protas, nes tas Budrys būtų sužlugdęs TAU.

to kauniete

to kauniete portretas
ta profesore kaip saknat jau 2003m. sunkiai susigaude (jau antaksursiai jas stipriai abejojo) ir buvo prastumta is posto ir nieko nicnieko akdem. bendruominje ji neuzmeme, taip toleratiska ji nuolat buvo tam kad paslepti savo nesimanyma( ir daug tokiu seno kalibro docsentu kazkaip momentaliai pavirtusiu profesoriais).
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių