Trijų vaikų mama: svarbiausia – bendravimas, žmogiški ryšiai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Svarbiausia – bendravimas, žmogiški ryšiai, o ne šlamštas, kuris tavęs laimingesnio nepadarys", – savo vaikus moko dailininkė, grafikė Indraja Raudonikytė. Ji kartu su vyru Audriumi Nutautu augina tris vaikus ir dalijasi jų auklėjimo bei kitomis šeimos paslaptimis.

Studentai – tėvas ir sūnus

Tėvai sutartinai teigia, kad dorai užauginti laisvus vaikus – viena pagrindinių šeimos misijų. "Vaikai patys pasirenka kelią, o mūsų tikslas padaryti taip, kad jie pasirinktų teisingai. Šiandien atrodo, kad tai veikia", – neabejoja tėtis Audrius.

Aštuoniolikmetis Sebastijonas, sūnus iš pirmosios ir, kaip sako pati I.Raudonikytė, ankstyvos santuokos, šiemet baigia mokyklą ir šiandien gyvena laukimu: artimiausiu metu turi paaiškėti, kur vaikinas studijuos – Vytauto Didžiojo universitete (VDU) Naujųjų medijų meną ar Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakultete fotografiją.

Be to, kad vaikinas jau ne vienus metus domisi fotografija ir kuria įvairius videokūrinius, jis taip pat ir muzikuoja. "Kartais dainuoju ir groju gitara. Man gimus, instrumentas jau buvo namuose, o gitara grojo dar mano du proseneliai, senelis. Po truputį ėmiau domėtis, tad, vos išmokus skambinti, netrukus teko koncertuoti mokykloje", – pasakoja vaikinas.

Panašios nuotaikos kaip sūnus yra ir A.Nutautas. Po penkiolikos metų darbo praktikos vyras nusprendė gilinti ir teorines žinias, todėl yra leidybos ir spaudos technologijų studijų antrakursis.

"Įdomus jausmas, kai dauguma mano bendrakursių yra sūnaus amžiaus", – šypsenos neslepia Audrius. Kadaise jis svajojo tapti programuotoju, bet netikėtas tuomet darbo pasiūlymas nutolino šią svajonę ir paskatino naujiems užmojams.

Tarp motinystės ir kūrybos

Po kelių savaičių šeštąjį gimtadienį švęsianti Ona – labai aktyvi, drąsi ir jau ne kartą buvo įvertinta skaitovų konkursuose: savo kolekcijoje turi septynis apdovanojimus. "Esu įvertinta skaitovė", – patvirtina žodžio kišenėje neieškanti ir šeimos numylėtinio šuns Leo iš akių nepaleidžianti mergaitė.

Mažiausioji, vos aštuonerių mėnesių, Mildutė, kaip sako tėtis, – ramus ir labai linksmas vaikas. "Na, jos charakteris nuo mažumės, matyt, yra kitoks nei Onos", – neabejoja jis.

Mama Indraja šiuo metu didžiąją savo laiko dalį skiria mažylei Mildai, nors sunkiai nustygsta vietoje ir užsiima įvairia veikla.

"Šią savaitę keliausiu į Vilnių, Lietuvos dailininkų sąjungos tarybos posėdį, kaip Kauno atstovė. Atrandu laiko darbui kompiuteriu, neseniai parašiau ir mokslinę publikaciją", – pasakoja moteris ir apgailestauja, kad VDU, kuriame dėstė iki Mildos gimimo, šiuo metu negali dirbti net ir kelių valandų.

"Lietuvos įstatymai to neleidžia: arba esi motinystės atostogose, arba nesi iš viso ir dirbi. Atsisveikinant kolegos žadėjo manęs laukti, tačiau laikas parodys. Galima daug planuoti, tačiau gyvenimas mane jau pamokė, kad ne viskas vyksta pagal planą", – atvirauja I.Raudonikytė ir priduria, kad auginant mažą vaiką kūrybai išties pritrūksta laiko.

Dorovės pamatai

Už seseris gerokai vyresnis Sebastijonas – tikras tėvų pagalbininkas. Vaikinas šypsosi: su ryškų charakterį turinčia Ona ne taip ir paprasta susitarti, bet išeitį visada galima rasti. "Jei ji manęs neklauso, aš jai sakau, kad persikraustysiu į jos kambarį. Ši priemonė labai efektyvi, kai noriu sutramdyti sesę", – juokiasi jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko siekiate, atakuojančioji tūlą Gricienę?

Ko siekiate, atakuojančioji tūlą Gricienę? portretas
Nepažįstu nei tamstos, nei tos, kurią puoli po kiekvienu straipsniu kiekviename portale. Tik viena tamstai galiu pasakyti: koktu darosi, kai vėl pamatau tamstos tulžingus pliurpalus. Mes tamstos tikrai nepagydysime, kreipkitės į gydymo įstaigas, nes ne viskas tvarkoj su proteliu...

Marija.

Marija. portretas
Pažinojau Indrajos senelius. Nuostabesnių žmonių ir tokių Lietuvos patriotų gyvenime nesutikau. Šios giminės ir Indrajos šeimos tradicijos gali būti pavyzdžiu jaunoms šeimoms, tad tokių straipsnių tikrai reikia daugiau. Ačiū žurnalistei už gražios šeimos bei jų puoselėjamų vertybių paviešinimą.

...

... portretas
matytas vyriokas kolegijoje, vyresni studentai didelė retenybė tarp jaunimo, iškrenta iš "chebros", bet tikrai pasitaiko vienas kitas už ryžtą studijuoti, sveikinti reikia.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių