Trumpiausia naktis Kaune: pinami vainikai ir deginami laužai

  • Teksto dydis:

Birželio 24-osios išvakarėse, kai švenčiamos Joninės, Kaune tradiciškai buvo deginami laužai, skambėjo dainos ir pasipuošus vainikais leistasi į paslaptingojo paparčio žiedo paieškas.

Trumpiausios metų nakties renginių netrūko visame mieste ir rajone. Kai kurios bendruomenės dar kitaip vadinamąją Rasų šventę šiemet nusprendė rengti netradicinėse vietose.

Aleksotiškiai būrėsi vaizdingame Marvelės upės slėnyje. Su visais atėjusiaisiais senaisiais papročiais dalijosi ir gražiomis dainomis dalijosi Aleksoto ansamblio "Svirbė" nariai. 

Jie patarė, kaip kupoliauti, nemokantiems rodė ir kaip pinti vainikus. 

"Aš, vaikinas, moku jau nuo vaikystės pinti, o tu nemoki", - nusistebėjo jaunuolis, pamatęs, kad viena mergaičių paprašė pagalbos. "Išmoks", - nesureikšmino įgudusios pynėjos. 

Jos sulaukė klausimų ne tik kaip pradėti pinti vainikus, bet ir ką reiškia kiekvienas žolynas, kuris neša laimę.

Kol aleksotiškių suremti laužo rąstigaliai dar stūksojo laukdami savo eilės suliepsnoti, Kauno senosios prieplaukos amfiteatre didžiulis Joninių laužas jau liepsnojo etninio folkroko grupių „TaRuta“ (Ukraina), „Marga muzika“, o vėliau - ir roko grupės „Bon Jeans“ grotais ritmais.

Pastariesiems įsibėgėjus su savo pasirodymu, laužo didybės jau buvo nebelikę - kukliai susmuko, tačiau tebešvietė ir gerai tebešildė. Tiesa, oras pasitaikė puikus, tad renginio dalyviai iš laužo šilumos visai nelaukė - tik akiai malonaus reginio.  

Ši šventė į prieplauką pritraukė daugybę žmonių, tačiau tik nedaugelis buvo pasipuošę žolynų vainikais. Beje, ne tik Janinos ar Jonai. Nors pastarieji - du maži Jonukai -  gražiausio vainiko konkurse sulaukė daugybės aplodismentų.

Šeštadienį į Joninių šventimą pakvies Lietuvos liaudies buities muziejus Rumšiškėse, kur ekskursijų vadovai-edukatoriai primins apie šios šventės prasmę ir tradicinius papročius.


Šiame straipsnyje: joninėsRasosKupolė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aleksotiškė

Aleksotiškė portretas
Labai graži šventė pirmą kartą organizuota Marvelės upės slėnyje, su kupoliavimu, burtais, liaudies dainomis. Didelis Ačiū Aleksoto bendruomenės centrui už tokį puikų senomis tradicijomis apipintą Joninių vakarą.

Hm

Hm portretas
Miesto ribose deginti laužus draudžiama. Jokios išimtys nenumatytos. Jei priemiesčio gyventojas savo sklype laužiuką pasikuria, jam gresia bauda. Tai kodėl Joninių arba sausio 13 laužų pleškintojai nebaudžiami, jų laužai nepalyginamai didesni už pasikurtą sode kad ir panorus vaikystę prisiminti ir bulvių pelenuose pasikepti? Anaiptol netvirtinu, kad vasarvidžio laužus reikia drausti, bet jei draudimas galioja ne visada ir ne visiems, tai tokį draudimą reikėtų atšaukti.

Werner

Werner portretas
Aleksoto "ansamblis" tegul geriau nedevi tokiu tautiniu "kostiumu" ,tai kazkokie cigonu rubai .Jei jau nera pinigu padoriam ,tai nereikia ir tyciotis is tautiskumo ,apsirengiant tokius skarmalus .Turiu daug nuotrauku kurioms 100 ir daugiau metu ,ten vestuviu proga pamerges su tautiniais rubais ,ar siaip moteru rubai -niekur nera tokios beskonybes ir tokio skarmalyno .motereles nutere,kad kuo daugiau spalvu ,tai reiskia ,kad kostiumas -"tautinis"!!Joniniu sventeje Klaipedoje puikiai devejo tautinius rubus dauguma zmoniu ,o ju tarpe zaviai atrode Songailiene,su zemaitisku kostiumu Kostiumas ateina is senu amziu ,tai ar gali buti jame tiek nenaturaliu spalvu ,toks audiniu kratinys?Geriau maisais apsivilktu ,tai butu daug artimiau..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių