Iniciatyvos „Tvirtovai“ savanoriai patruliuoja Kauno gatvėse

Pilietinės iniciatyvos sulaukia vis daugiau sekėjų. Projektas „Tvirtovai“ Kaune subūrė keliasdešimt savanorių, kurie rūpinasi gyventojų saugumu, budi vietose, kur pastaruoju metu įvykdyta daugiausiai nusikaltimų. Tokia iniciatyva sulaukė didelio pareigūnų ir bendruomenių palaikymo.

Bendruomenių pareigūnės ir vyrai dėvintys šviesą atspindinčias liemenes su užrašais „Tvirtovas“ išsidalija žemėlapius su pažymėtomis vietomis, kuriose pastaraisiais metais įvykdyta daugiausiai nusikaltimų – plėšimų, sunkių sveikatos sutrikdymų, viešosios tvarkos pažeidimų.

Kelias valandas „Tvirtovai“ ir pareigūnės šukuoja Girstupio mikrorajoną ir stebi ar nesibūriuoja įtartini, nusikalsti linkę asmenys.

„Tai jau yra prevencija, kai žmonės mato, kad vaikšto dar kartu su pareigūnais, bet dažniausiai jie vaikšto vieni, rodo iniciatyvą. Jie, matot, turi šviesą atspindinčias liemenes. Tai kažkas panašaus, ką mes patys nešiojam, tai gyventojai, manau, jaučiasi saugesni, kad jais kažkas rūpinasi“, – sakė Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė.

„Tvirtovai“ šias akcijas vadina pilietiniais pasivaikščiojimais. Pasak Vaidoto Zinkevičiaus, didesnių incidentų nebuvo, kadangi įtartini asmenys, pamatę grupėmis vaikštančius, tiesiog pasišalina. O, pavyzdžiui, panešti sunkų nešulį, iškviesti medikus ar kitaip žmonėms pagelbėti ne kartą teko.

„Gali pats labai daug padaryt. Žmonės labai bijo. Aš suprantu, senukai, moteriškė, jie negali tiek daug, kiek gali 20-30 metų vyriškis, priėjęs. Aišku, vienam negerai, kaimyną galima pasikviest, tiesiog pati iniciatyva, kad be papildomų įgaliojimų, kaip piliečiai, gali dalyvauti šitam gyvenime“, – kalbėjo tvirtovas Vaidotas Zinkevičius.

„Ne tik tuos pilietinius pasivaikščiojimus vykdom. Įvairios pilietinės akcijos ir filmo peržiūrą organizuojam su istorikų komentarais, važiuojam į mokymus, darom bendruomenėm, ar tai Girstupio ar tai Fredos bendruomenė gali pasikviesti pareigūnus paaiškinti, o pareigūnai pilietinę paskaitą praves“, – sakė „Baltai juoda“ projekto „Tvirtovai“ koordinatorius Ignas Kazlauskas.

Projektas „Tvirtovai“ startavo prieš kelerius metus ir, pasak sumanytojų, vis sulaukia pasekėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

antanas

antanas portretas
nieko naujo ka sugriove ,dabar atstatineja

as patarciau jums

as patarciau jums portretas
paimti uz pazastu tuos policijos "vadukus"ir isvesti juos i gatves padirbeti.

...

... portretas
Mokesčius MOKAM, bet policijai pinigų ir nelieka; tenka patiems jų darbus nudirbt... o KUR mūsų mokesčiai dingsta??? - accch, kariuomenės paauksavimui.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių