Ugniagesiai – senstančios visuomenės įkaitai

Kauno ugniagesiams gelbėtojams vis dažniau tenka kovoti ne su ugnimi ar atlikti kitus gelbėjimo darbus, bet spręsti senyvų ir vienišų žmonių problemas. Pareigūnai pastebi, kad dėl to kalta ir emigracija.

Statistika kelia nerimą

"Pernai buvo atvejų, kai per parą penkis kartus teko skubėti į senyvo amžiaus asmenų namus. Dėl jų buvo sunerimę kaimynai. Nežinant, kas galėjo jiems atsitikti, teko lipti pro langus ir balkonus. Deja, ne visada mūsų vidun įleisti greitosios medikai gali nelaimėliams padėti. Kai kurie būna mirę jau prieš kelias dienas. O kaimynai pasakoja, kad velionių vaikai – emigravę arba šie jų neturėjo", – apie aštrėjančias mūsų visuomenės socialines problemas pasakojo Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius.

2015 m. po tokių iškvietimų Kaune rasti 28 negyvi asmenys. Kauno rajone – šeši. Beveik visi jie buvo senyvo amžiaus.

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties medikai 165 kartus šaukėsi ugniagesių gelbėtojų pagalbos, kai negalėjo patekti į kaimynams įtarimą sukėlusių asmenų butus. Mirtis konstatuota kas penktam šeštam. Kauno rajone tokių iškvietimų buvo 21. Medikų pagalbos jau nebereikėjo kas trečiam ketvirtam.

Kita iškalbinga pernykštės statistikos eilutė – pernai Kaune ugniagesiai gelbėtojai 20 kartų buvo kviesti ir dėl savižudybių.

Iškalbingas sausis

Šiemet sausį sunerimę vienišų senolių kaimynai kvietėsi Kauno ugniagesius gelbėtojus jau dešimt kartų.

Viename Dainavos mikrorajono daugiabutyje savo bute rasta 91 metų moteris. Ji nugriuvo virtuvėje, tačiau buvo dar sąmoninga. Medikai ją išvežė į Klinikas.

87-erių Šilainių gyventojos kaimynai pranešė, kad ji jau antra para neatidaro durų, nors jie girdi, kaip senolė kalba. Patekus pas ją per balkoną, paaiškėjo, kad buto šeimininkė nebegali paeiti. Ji perduota į butą įleistiems greitosios medikams.

Deja, jos bendraamžė iš Kalniečių mikrorajono, dėl kurios buvo sunerimę kaimynai, rasta nebegyva. Tai paaiškėjo ugniagesiams gelbėtojams kopėčiomis pasiekus nelaimėlės buto antrajame aukšte langą ir jį išlaužus.

Vasaris bus dar sunkesnis?

"Nebepajėgiantys pasirūpinti savimi senoliai galėtų palikti jų pasitikėjimą pelniusiems kaimynams savo buto raktus", – vieną sprendimo būdų siūlo V.Kerševičius.

Per keturias vos prasidėjusio vasario dienas jau užregistruoti trys iškvietimai dėl senyvo amžiaus kauniečius ištikusių nelaimių ar įtarimų, kad galėjo taip atsitikti. Dviem atvejais jie pasitvirtino.

Gavus pranešimą, kad vieno Sargėnų buto tualete yra moteris, kuriai sutriko sąmonė ir ji nepajėgia atsidaryti durų, šios atidarytos ugniagesių gelbėtojų atsivežtu diskiniu pjūklu bei laužtuvu. Viduje rasta insulto ištikta 79-erių buto šeimininkė, kuri nunešta į greitosios medikų automobilį. Kaip ir 94-erių senolis iš Dainavos mikrorajono, pas kurį ugniagesiai gelbėtojai skubėjo tą pačią vasario 4-ąją. Kaimynai teigė išgirdę, kad jis prašo pagalbos, tačiau negali atidaryti nelaimėlio durų. Šias atidarius, senolis aptiktas gulintis.

Netrūksta ir kaprizų

Su senėjančios visuomenės problemomis siejamas ir nepagrįstų iškvietimų gausėjimas.

Tai susiję su senyvo amžiaus žmonių baimėmis ir nesugebėjimu realiai įvertinti, kas atsitiko. Pavyzdžiui, kviečiama dėl galimo dujų nuotėkio, o atvykus paaiškėja, kad yra sugedęs elektrinis dujų uždegimo prietaisas.

Senoliai neretai negirdi ir telefono skambučių. Tai taip pat kelia įtarimų dėl galimos nelaimės jų artimiesiems ir kaimynams.

Senyvo amžiaus žmonėms būdingos ir įvairios užgaidos. Vieną praėjusio sausio naktį ugniagesiams gelbėtojams teko skubėti į Kalniečių mikrorajoną, nes 91 metų senolės kaimynai pranešė girdintys, kaip ji lazda beldžia į grindis ir šaukiasi pagalbos. Nuvykus paaiškėjo, kad jos buto durys šarvuotos, todėl papildomai teko kviestis ugniagesius, turinčius automobilines kopėčias, ir kilti jomis iki penkto aukšto. Į senolės butą ugniagesiai gelbėtojai pateko išdaužę balkono durų stiklą. Įleidus vidun greitosios medikus, senolė šių pagalbos atsisakė.

Vienišų moterų žūtys

Vieni senatvėje likę asmenys nebesugeba pasirūpinti ir gyvenamojo būsto saugumu, todėl kyla gaisrai, iš kurių jie nesugeba išsigelbėti. Be to, situacijos įkaitais tampa ir jų kaimynai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Del visu siu situACIJU

Del visu siu situACIJU portretas
KAltos visos valdzios-ir del emigracijos,ir del maziausiu algu ir pensiju,tikrai baisu iki ko davesta Lietuva-skurdas,zudynes,emigracija-kodel net musu dvieju Baltijos sesiu valdzios tokio genocido nedaro paciu varginguju saskaita,o musu lovio kiaules prarade bet koki zmoniskuma.

Marija

Marija portretas
Gal galima butu Kaune suburti savanoriu elektriku grupe,kuri tiesiog padetu zmonems neturintiems lesu pataisyti namie isbyrejusia ,sugedusia ar dar kaip nors pazeista elektros instaliacija...Tuo paciu gal butu suburta santechniku grupe,kuri tiesiog padetu nepasiturintiems ,senyviems zmonems pataisyti butiniausius dalykus.Gal ir nelaimiu butu maziau ?

rašytojai

rašytojai portretas
ugniagesiai taip pat sulauks senatvės.O kad soc.apsauga pas mus akmens amžiuje -tikra tiesa.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių