Už išgelbėtą vaiko gyvybę medikai dėkoja ir žiniasklaidai

Kelias dienas Kauno klinikinėje ligoninėje nuo meningokoko infekcijos gydyta pusketvirtų metų mergaitė iš Kėdainių sveiksta ir pavojus jos gyvybei nebegresia, penktadienį pranešė ligoninė.

Kelias dienas Kauno klinikinėje ligoninėje nuo meningokoko infekcijos gydyta pusketvirtų metų mergaitė iš Kėdainių sveiksta ir pavojus jos gyvybei nebegresia.

Penktadienio popietę mažoji Evita linksmai čiauškėjo įsitaisiusi ligoninės palatos lovoje. Jei ne tvarstis ir kateteris rankoje, nė neįtartum, kad šiai šviesiaplaukei mažylei buvo diagnozuota meningokokinė infekcija.

„Į mūsų skyrių mergaitė buvo atvežta antradienį, o vakar ją jau perkėlėme į bendrą skyrių“, – sakė VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir Intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius.

Antradienio ryta mažylės mama Margarita K. nuvedė dukrytę į darželį. Apie pietus mergaitė ėmė skųstis pilvelio skausmais. Auklėtoja pamatavo temperatūrą. Paaiškėjo, kad mergaitė karščiuoja.

"Nulėkiau į darželį ir parsivežiau namo. Tačiau duoti vaistai visai nenumušė temperatūros", – pasakojo Margarita K.

Mama davė dar vaistų. Jos teigimu, po maždaug keturių valandų temperatūra ėmė kristi. Mergaitė buvo guvi, žaidė, plepėjo. Per televizijos žinias mama pamatė reportažą apie meningokokinės infekcijos atvejį Švenčionyse, pasibaigusį tragiškai.

"Internete ėmiau ieškoti ligos požymių. Pastebėjau labai panašius bėrimus ant Evitos rankų. Tokie labai panašūs į vėjaraupių bėrimą", – mama paglostė mažylės rankelę.

Vieni iš meningokokinės infekcijos simptomų – hemoraginis bėrimas ir aukštas karščiavimas. Moteris dar svarstė, kad panašus bėrimas yra buvęs sūnui, tačiau tai tebuvo reakcija į vaistus. Vis tik moteris nutarė kviestis greitąją pagalbą ir kreiptis į Kėdainių medikus, kurie mergaitę persiuntė į Kauno klinikinę ligoninę.

Kauno klinikinės ligoninės gydytojai iš karto įtarė meningokokinę infekciją. Sunkios būklės ligonė buvo stacionarizuota Intensyvios terapijos skyriuje. Po tyrimų jai diagnozuotas pūlingas meningitas.

„Nedelsiant pritaikėme prieššokinį ir antibakterinį gydymą, mažametės būklė pagerėjo, – kalbėjo D. Varaškevičius. – Nors žiniasklaida dažnai kritikuojama, bet informacinė ir šviečiamoji jos misija šiuo atveju faktiškai išgelbėjo gyvybę. Niekas nežino, kaip viskas būtų pasibaigę, jei apie ligos simptomus žiniasklaida nebūtų pranešusi, nes meningokokinė infekcija po organizmą neretai išplinta žaibiškai ir kiekviena minutė tampa itin svarbi“.

Medicina kol kas negali paaiškinti, kodėl žmogus suserga meningokokine infekcija. Pasak D.Varaškevičiaus, mūsų populiacijoje yra apie 20 - 30 proc. šio viruso nešiotojų. Tuo metu žmogaus imuninėje sistemoje būna kažkas blogai, nes jei žmogus sveikas, tai organizmas pats susitvarko su virusu.

Gydytojas teigė, kad Lietuvoje jau yra skiepai nuo meningokoko infekcijos, tačiau jie dar pakankamai brangūs ir nekompensuojami.

Meningokokinė infekcija yra itin pavojinga ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas (hemoraginis bėrimas, t. y. kraujosrūvos).

Kasmet nuo šios ligos Kauno klinikinėje ligoninėje yra pagydoma 9-16 pacientų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kestas

kestas portretas
tai zudo tai gelbeja vaikus

tai bet

tai bet portretas
mama sako -"galvojom, kas cia tai mergaitei atsitiko"...Taigi ne speliot reikia,o kviest greitaja greiciau. Jau geriau pasirodyt kokiai paranojikei, bet - apsodrausti nuo staigiu kokiu ligu...

žurnalistams

žurnalistams portretas
Aciu labai.Tik Jūsų deka parodytas reportazas atv eria akis tevams.Kaiū vaikas tik maziau serga mes i tai nekreipiame demesio, bet tik žiniasklaida gali paprotyti tevus butinai vesti skubiai i ligonine, stai jums pavyzdys, o mokyklose nereikia laukti nei sekundes kviesti tevus labai gretai, reaguoti i tokia vaiko liga kad jam skauda galva.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių