Vaiduoklį žadino vėliava

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Penktadienį paryčiais ant apleisto viešbučio "Britanika" pastato suplevėsavusi pilka vėliava kauniečiams sukėlė daug klausimų. Kas ir kodėl ją iškėlė?

Penktadienį paryčiais ant apleisto viešbučio "Britanika" pastato suplevėsavusi pilka vėliava kauniečiams sukėlė daug klausimų. Kas ir kodėl ją iškėlė?

Paslaptinga akcija

"Tas pastatas jau daugiau kaip 20 metų stovi kaip tvirtovė, kurios niekas negali paimti. Vėliava – tam tikra pastato nesuvaldymo legitimacija. Kai iškeli vėliavą ant tvirtovės, vadinasi, tu ją jau paėmei ir valdai. Ji pilka, nes pilka spalva nesimbolizuoja nieko. Simbolis čia yra pati vėliava. Tai kontekstualaus meno pavyzdys", – atskleidė vienas vėliavos kėlimo organizatorių Andrius.

Anot jo, bent jau kol kas šios akcijos iniciatoriai nori likti inkognito.

Vakar apie 4 val. ryto ant apleisto pastato Kęstučio g. buvo iškelta pilka vėliava. Miesto skauduliu ir gėda vadinamą statinį, kuriame turėjo veikti viešbutis "Britanika", šiemet žadama sulyginti su žeme, o jo vietoje turėtų iškilti šiuolaikiškas, gerokai mažesnis statinys.

Nieko nenori įžeisti

Pažadų atgaivinti gelžbetoninį monstrą būta daug, bet kol kas rezultatų nematyti.

"Nieko nenorime įžeisti ar pasakyti ką nors blogo, tik konstatuojame tam tikrą Kauno urbanistinę padėtį. Tai miesto neveiklumo išraiška, nes Kaune pilkumo ir neveiklumo – sočiai", – dėstė vienas iš vėliavos kėlimo iniciatorių.

Anot jo, idėja nebuvo spontaniška, bet diena kelti vėliavą pasirinkta visiškai atsitiktinai. Tam ruoštasi kelis mėnesius, gerai apgalvota simbolika, kad niekas nebūtų įžeistas, tačiau iniciatoriai neabejoja, kad tokiu simboliu galima daug ką pasakyti.

Pasak jų, į ant "Britanikos" iškeltą vėliavą galima žvelgti ir kaip į burę, kuri gali išjudinti laivą, o tas laivas – tai merdintis pastatas.

"Norėjome miestiečiams parodyti, kad iš tų nykių pastatų galima sukurti kažką įdomesnio, gyvo, plazdenančio, traukiančio akį. Tai ir dedikacija "Fluxus" idėjai. Šis judėjimas buvo gyvas, žaismingas, kartais daręs net nelegalius dalykus", – palygino Andrius.

Po pietų dingo

Nors Kaune yra ir daugiau apleistų statinių, pasirinktas būtent viešbučio "Britanika" vaiduoklis. Iniciatoriams jis pasirodė bene tinkamiausias: gana aukštas, gerai matomas, miesto centre. Pastato savininkai apie tokią iniciatyvą nieko nežinojo. Iniciatoriai prisipažino svarstę, ar verta savo veiksmus derinti su "Britanikos" šeimininkais, tačiau galiausiai nuspręsta to nedaryti. "Jie greičiausiai būtų neleidę. Būtų buvęs netaiklus šūvis", – šyptelėjo Andrius.

Jis prasitarė, kad vėliavos kėlimas buvo vienkartinė akcija, tačiau akcijos iniciatoriai ketina šiek tiek vėliau išplatinti daugiau informacijos apie šią idėją ir pristatyti dokumentinį-meninį filmą apie tai.

Ar jaunuoliai sulaukė kokių nors aplinkinių reakcijos? "Gatvę šlavęs žmogus pasakė: koks gyvenimas, tokia ir vėliava – pilka. Tai atspindi tikrovę, kas vyksta mieste", – pastebėjo Andrius.

Kai vėliava susidomėjo žurnalistai, apie 13 val. nuo pastato stogo ji buvo nuimta.


Komentaras

Gintautas Natkevičius, pastato, iškilsiančio nugriovus "Britaniką", architektas

Neturėjau laiko pasidomėti, kas čia taip padarė, labai užimta diena. Nežinau. Veiksmų, susijusių su pastatu, galima tikėtis. Visi labai nori, kad vaiduoklio neliktų, bet viskas susiję tam tikra grandinėle, su visais reikia susitarti. Visada norisi, kad būtų greičiau, bet taip neišeina. Be to, vasarą daug kas atostogauja. Jeigu gerai seksis, dar šiemet galima tikėtis, kad šis vaiduoklis bus pradėtas griauti, bet nenoriu dalyti pažadų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to: mmm

to: mmm portretas
Panemunės tiltas priklauso miestui, t.y. turi rūpintis savivaldybė, o buvęs Merkurijus ir abu monolitai - savininkams. Taigi, visa tai atskiros "respublikos" ir atskiri finansavimo šaltiniai. Reiktų bent elemtariai, tamstai, suprasti, o ne sukti užstrigusią plokštelę....

mizantropas

mizantropas portretas
visą laiką maniau, kad kažkas ateis į protą ir rekonstruos šitą pastatą, pritaikydamas Medicinos universitetui, kuris dabar labai suspaustas, neturi nei padorių auditorijų, nei mokomųjų klasių ar būtiniausioms reikmės skirto teismo medicinos sektoriaus. Būtų viskas vietoje, patogu dėstytojams ir studentams, tačiau gal aš klystu?

KAS

KAS portretas
liepė nuimti vėliavą???Bailiai.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių