Vaikų vasaros stovyklose – žygiai pėsčiomis, maudynės upėse ir kūrybinės veiklos

Įpusėjus vasarai nemažai pakaunės moksleivių gyvena įspūdžiais iš nemokamų vasaros stovyklų. Vieni jose mokėsi išlikimo įgūdžių, kiti bendravo su žinomais aktoriais, treti gilinosi į dvarų kultūrą. Šias stovyklas, programas finansuoja Kauno rajono savivaldybė.

Aktyvūs Čekiškės skautai

Dubysos tunto skautai iš Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos birželį stovyklavo Jurbarko rajone.

"Į dviejų dienų stovyklą netoli Seredžiaus esančiame Skubų kaime leidomės pėsčiomis. Visi mūsų skautai sėkmingai įveikė 8 km iki Rūtos ir Mariaus Staugaičių sodybos, kur vyko stovykla. Pakeliui briste kirtome Dubysą. Tokios kasmetės stovyklos mūsų skautai labai laukia. Joje patys ant laužo gaminame valgyti, gyvename palapinėse. Kasmet ją organizuojame vis kitoje vietoje. Esame važiavę ir į Tauragę, ir į Jonavos rajoną. Stovyklas paprastai rengiame prie vandens telkinio – kad vaikai galėtų išsimaudyti. Visada skiriame dėmesio ir dvasiniams dalykams: rengiame susikaupimo valandėles, vaikai dalyvauja šv.Mišiose gamtoje", – pasakojo skautų vadovė, gimnazijos biologijos mokytoja Vitalija Vėlavičienė.

Šiuo metu dalis Čekiškės skautų dalyvauja Lietuvos skautų tautinėje stovykloje "Laužų karta" Rumšiškėse.

Būrys Vilkijos moksleivių ilsėjosi pagal programą "Saulėgrąža". Tradicinė dvylikos dienų trukmės stovykla vaikus subūrė į vienkiemį. "Keliamės, mankšta, maudynės upėje, pusryčiai, kūrybinės dirbtuvės, pietūs, maudynės, kūrybinės dirbtuvės, vėl maudynės, vakarienė, vakaro programa, pasaka ir einame miegoti", – dienotvarkę prisiminė stovyklos organizatorė Vilkijos vaikų ir jaunimo teatro "Vizija" režisierė Irena Štilpaitė. Dėmesio teatrui netrūko ir stovykloje: čia lankėsi ir užsiėmimus vedė žinomi žmonės: aktorius Eimutis Kvoščiauskas, teatrologė Gintarė Kazakevičienė. Jaunųjų šaulių vadas Marius Tavoras su vaikais ėjo į išgyvenimo žygį miške. "Vaikai su juo gamtoje statėsi laikinus būstus, mokėsi pasislėpti ir panašių dalykų. Stovyklos komendantu buvo orientalistas, kinų kultūros žinovas Rimvydas Markevičius. Jis vaikus supažindino su mantrų giedojimu. Vaikai piešė mandalas, taip pat senąja kinų technika tušu, lipdė iš molio. Pora dienų praleidome su teologijos licenciatu Virginijumi Štilpa. Su juo vaikai mokėsi giesmių, atvažiavus Babtų klebonui Žilvinui Zinkevičiui, ėjo kryžiaus kelią", – pasakojo stovyklos organizatorė. "Saulėgrąžoje" netrūko ir sportinės veiklos – vyko futbolo varžybos, buvo organizuojami sportiniai žaidimai. Stovyklautojai tradiciškai daug keliavo: lankėsi gyvūnų globos namuose "Lesė", Valdovų rūmuose, vitražo manufaktūroje Vilniuje, Kėdainiuose.

Veikia visą vasarą

Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos gimnazistus penkioms dienoms subūrė vaikų vasaros poilsio stovykla "Piramidė". Čia mokiniai susipažino su meno dirbinių gamintojo, gyvūnų priežiūros, laipiojimo instruktoriaus, renginių organizatoriaus profesijomis. Jie lankėsi žirgyne, pramoginio laipiojimo centre. "Daug emocijų stovyklautojai patyrė baidarėmis plaukdami Dubysos upe. Išbandė ištvermę – plaukte įveikė 16 km. Išvykoje į pramoginį laipiojimo centrą stovyklos dalyviai susipažino su alpinizmo pradmenimis. Netrūko susipažinimo, grupės formavimo, pasitikėjimo žaidimų, dovanėlių "Slaptam draugui", – vardijo stovyklą organizavusi gimnazijos socialinė pedagogė Gintarė Orintienė.

Stovyklautojai įgijo žinių apie savanorystę, mokėsi bendradarbiauti, sveikos gyvensenos, aktyviai leisti laisvalaikį. Užsiėmimus stovykloje vedė psichologė, vaikai žaidė komandos formavimo žaidimus, vyko meno terapijos užsiėmimai. Pasak organizatorių, bendra veikla mokinius suartino, praplėtė jų akiratį, o stovyklos albumą papildė naujomis nuotraukomis. "Jei valstybė finansuotų tokias stovyklas, mokslo metus tikrai būtų galima pailginti. O laikyti vaikus uždarius klasėse ir versti juos spręsti matematikos uždavinius, kai už lango – daugiau kaip 25 laipsniai šilumos, yra nelogiška", – įsitikinęs J.Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas.

Kai kurie dirbantys tėvai neturi kur palikti vaikus. Jei šalia nėra senelių, jie labai džiaugiasi galėdami vaikus atvesti pas mus.

Vaikų vasaros užsiėmimai vyksta ir kultūros, vaikų dienos centruose. Kulautuvos pagrindinės mokyklos vaikų dienos centras, veikiantis ištisus metus, vasarą pailgina darbo valandas. "Vasarą pas mus pats darbymetis. Mokslo metais mes duris atveriame 12 val. Tuomet po pamokų pas mus ima rinktis pradinukai. Vasarą mes su vaikais dirbame nuo 8 iki 17 val. kiekvieną darbo dieną. Vėliau pradeda rinktis jaunimas – centre veikia atvira jaunimo erdvė. Paaugliai čia žiūri filmus, sportuoja iki 20.30 val.", – pasakojo centro socialinė pedagogė Aida Jonaitytė. Ji su kolege Agne Šmatauskiene vasarą paprastai dirba su keliolika vaikų. "Kai kurie dirbantys tėvai neturi kur palikti vaikus. Jei šalia nėra senelių, jie labai džiaugiasi galėdami vaikus atvesti pas mus. Juo labiau kad tai tėvams nieko nekainuoja. Viskas, ko reikia, – parašyti prašymą", – sakė A.Šmatauskienė. Pasak jos, tėvai turi pasirūpinti tuo, ką vaikai valgys, – ir pusę dienos, ir visą dieną centre praleidžiantys vaikai valgo iš namų atsineštą maistą, kartu geria arbatą.

Mums lankantis Kulautuvoje vaikai žaidė šaradas, sportinius žaidimus, stiprino kojų raumenis prie centro įrengtą Kneipo takelį įveikdami basomis. "Stovykloje smagu. Čia daug žaidžiame. Vakar ėjome į mišką – matėme voverę, paukštį, ežį, žaltį, boružių", – vienas per kitą pasakojo į stovyklą susirinkę pradinukai.

Socialinės darbuotojos vasarą su vaikais stengiasi užsiimti kitokia veikla nei per mokslo metus. Pasak A.Jonaitytės, dėl to vasarą jie rečiau kuria rankdarbius: "Vaikai būna išvargę po mokslo metų, todėl organizuojame laisvesnes, judresnes veiklas. Jei oras geras, daug laiko praleidžiame lauke. Šalia – stadionas, sporto aikštelė, Kulautuvoje yra puikūs pasivaikščiojimų takai, parkas, žaidimų aikštelės – dažnai einame ten. Kartais nueiname ir į sporto salę, ir į jaunimo erdvę filmuko pasižiūrėti."

A. Jonaitytė

Siūlo užsiėmimus paaugliams

Veiklos savo moksleiviams vasarą pasiūlė ir Garliavos meno mokykla. Dailės plenere "Lietuvos dvarų kultūra 1918-2018" Gelgaudiškio dvare dalyvavo penkiolika jaunųjų dailininkų iš šios mokyklos Raudondvario filialo mokytojos Rimutės Skučienės klasės. "Mokiniai tris dienas dvaro aplinkoje vykdė kūrybines užduotis. Jie gilinosi į dvarų kultūrą, susipažino su Gelgaudiškio dvaro istorija, dvaro muziejaus eksponatais. Paskutinę plenero dieną dvaro erdvėse surengta plenero dalyvių darbų paroda", – pasakojo Garliavos meno mokyklos direktorė Regina Guobė.

Vaikų vasaros užsiėmimus pakaunės moksleiviams siūlo ir viešosios įstaigos, pavieniai asmenys, teikiantys neformaliojo vaikų švietimo paslaugas. Paramos šeimai centras "Darnūs namai" organizavo paskaitas apie tai, kaip rasti bendrą kalbą vaikams, tėvams ir seneliams, kurias vedė gydytojai, socialinių mokslų atstovai. "Darnūs namai" vasarą rengia ir paauglių streso valdymo stovyklas. Tai savaitgalio stovykla, skirta 13–16 metų paaugliams, kurioje jie mokosi atpažinti stresą, sužino ir bando taikyti įvairius streso įveikimo būdus. Ši viešoji įstaiga surengė ir dviejų dienų išvyką su naktiniu žygiu Birštone pakaunės šeimoms.

Komentaras

Irena Marcinkevičienė

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja

Šių metų vaikų vasaros poilsio programoms Kauno rajono savivaldybė skyrė daugiau lėšų nei pernai – 20 tūkst. eurų. Mokyklose, kultūros centruose ir kitur šiemet vykdoma 31 įvairios trukmės dieninė, turistinė vaikų vasaros poilsio stovykla. Stovyklose organizuojamos įvairios kūrybinės, sportinės, edukacinės veiklos, pažintinės ekskursijos, išvykos po Lietuvą. Šiose programose dalyvauja ne tik socialiai remtinų, bet ir kitų Kauno rajono šeimų vaikai. Programos yra nemokamos. Tiesa, kai kur, kur organizuojamas vaikų maitinimas, už jį tėvai turi sumokėti. Socialiai remtinų šeimų vaikai maitinimą gauna nemokamai.

Šiemet programų vyksta daugiau ir jos įvairesnės, nes ir kultūros centrai parengė savo programas, keletas neformaliojo švietimo paslaugų teikėjų taip pat pasiūlė savo programas. Be to, siekėme, kad programos vyktų ne tik birželį, bet išsidėstytų per visą vasarą.

Dirbantys tėvai, sukantys galvas, kuo vasarą užimti vaikus, turėtų nepamiršti, kad rajono bibliotekos filialai atviri visą vasarą, juose vyksta įvairios veiklos vaikams. Daugumoje mokyklų taip pat sudarytos sąlygos vasarą naudotis bibliotekomis, stadionais, sporto salėmis. Be to, rajono vaikams atviros ir 25 daugiafunkcės sporto aikštelės, kur jie gali sportuoti visą vasarą: žaisti krepšinį, tinklinį. Paplūdimio tinklinio aikštelės Šlienavoje, Domeikavoje, Vilkijoje, Raudondvaryje, Akademijoje taip pat laukia moksleivių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Stebūklai,iš kur staiga atsirado pinigų vaikų užimtumui.Ar visi vaikai galės pasinaudoti tokiomis ar kitomis stovyklomis,kiek kainuoja tėvams ,kokios kainos jų.Gal išrinktieji tik galės stovyklauti jose?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių