Vairuotojai praras pinigus už sumokėtą parkavimą?

Dalis Kauno vairuotojų pateko į keblią padėtį – seniau įsigijo korteles, kuriomis mokėjo už automobilių statymą mieste, tačiau dabar jomis ne visur galima atsiskaityti.

Pakeitė tvarką

Seniau vairuotojai galėjo nusipirkti lustines mokėjimo už automobilių stovėjimą Kaune korteles ir jomis sumokėti už parkavimą. Tokį mokėjimo būdą buvo pamėgę nemažai vairuotojų, dalis jų iki šiol jomis naudojasi.

Šių metų balandį Kauno taryba priėmė sprendimą, kad lustinės mokėjimo kortelės galios iki gruodžio 31 d. Neišnaudoti pinigai grąžinami nebus, tad iki to laiko vairuotojai turi korteles ištuštinti. Apie pasikeitusią tvarką skelbta miesto interneto puslapyje, informacija pateikiama ir ant parkomatų.

Nėra kur sumokėti

Įdomu, kaip išnaudoti mokėjimo korteles už stovėjimą mieste, jeigu aparatai tų kortelių nepriima, tik grynuosius?

Didžiausia bėda ta, kad bene didžioji dalis mokėjimo automatų mieste jau pakeisti naujais ir jie priima tik grynuosius, o lustinių kortelių – ne. Išeina taip, kad už vietinę automobilių stovėjimo rinkliavą atsakinga savivaldybės įstaiga "Automobilių stovėjimo aikštelės" nesuteikia paslaugos, negrąžina pinigų, o vairuotojai neturi galimybės jų atgauti ar išnaudoti. Kauniečiai skundžiasi, kad greitu metu praras pinigų.

"Įdomu, kaip išnaudoti mokėjimo korteles už stovėjimą mieste, jeigu aparatai tų kortelių nepriima, tik grynuosius?" – klausė kaunietis Mindaugas.

Jis svarstė, kad gal valdžia nori, jog jis automobilį paliktų ten, kur naudinga jiems, nes kur reikia vairuotojui, ten už stovėjimą reikia mokėti savais pinigais, o lustinėje kortelėje esantys pinigai bus prarasti.

Vartotojų negina

Dėl šios situacijos "Kauno diena" kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVAT), nes pinigai už parkavimą sumokėti, tačiau vartotojai paslaugos gauti negali.

"Atsakydami informuojame, kad statant automobilį Kauno mieste (vietose, kuriose už automobilių statymą yra numatyta vietinė rinkliava – jos surinkimą kontroliuoja VšĮ "Automobilių stovėjimo aikštelės"), yra įsigyjama Kauno miesto savivaldybės teikiama viešoji paslauga, tarnyba teisės aktų nustatyta tvarka nėra įgaliota pasisakyti dėl jūsų išdėstytų aplinkybių", – biurokratinį atsakymą pateikė VVAT Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė.

Ji tikino, kad šioje situacijoje reikia vadovautis Vietos savivaldos įstatymu, kuriame rašoma: "Savivaldybė administruoja ir užtikrina viešųjų paslaugų teikimą gyventojams nustatydama šių paslaugų teikimo būdą, taisykles ir režimą, steigdama savivaldybės biudžetines ir viešąsias įstaigas, įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka parinkdama viešųjų paslaugų teikėjus bei įgyvendindama viešųjų paslaugų teikimo priežiūrą ir kontrolę."

"Atsižvelgdami į tai, jūsų nurodytu klausimu siūlytume kreiptis į Kauno miesto savivaldybės administraciją", – atsakomybę nuo savęs ant savivaldybės permetė VVAT atstovė.

Įstaigos pozicija

VšĮ "Automobilių stovėjimo aikštelės" direktoriaus pavaduotojas Andrius Derliūnas "Kauno dienai" sakė, kad mieste yra 176 parkomatai, korteles priima 80 iš jų.

"Paslauga vartotojams suteikiama. Vadinamųjų kortelinių parkomatų yra lygiai tiek pat, kiek buvo ir įsigyjant kortelę. Tiesiog plečiant apmokestinimo zonas pastatyti nauji parkomatai, kuriuose nėra galimybės įdiegti senų lustinių kortelių skaitytuvų", – aiškino įstaigos atstovas.

Anot A.Derliūno, vairuotojai, įsigydami korteles, turėjo galimybę įvertinti riziką, kad ne visuose parkomatuose galima atsiskaityti. "Jau nuo 2017 m. pradžios kortelėmis neprekiaujame, tačiau atsiskaityti jomis vis dar galima. O nuo 2017 m. gegužės buvo platinama informacija, kad rinkliavos mokėtojai iki metų pabaigos išnaudotų korteles. Taip pat sudarytos puikios galimybės atsiskaityti kitomis priemonėmis, jei vairuotojas sustoja ten, kur nėra kortelinio parkomato – t.y. monetomis, SMS žinute ar "Unipark" programėle", – atsiskaitymo galimybes vardijo "Automobilių stovėjimo aikštelių" direktoriaus pavaduotojas.

Anot jo, atsisakyti lustinių kortelių privertė ne tik technologijų kaita, bet ir saugumo klausimas, o vairuotojams suteikta daug laiko išnaudoti kortelėje esančius pinigus.

"Atsiskaitymas lustinėmis kortelėmis buvo nuo pat įstaigos įkūrimo prieš 20 metų. Ir iš pradžių buvo galima atsiskaityti tik kortelėmis, bet laikui bėgant technologijos sparčiai tobulėjo, buvo įvedama galimybė atsiskaityti monetomis, o artimiausioje ateityje bus galima atsiskaityti banko kortelėmis. Parkavimo kortelės neturi jokio saugumo užtikrinimo, dėl to negalima atmesti jų padirbinėjimo galimybės.

Be to, pažymime, kad iki 2014 m. vasario 6 d. priimto Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo vairuotojai turėjo galimybę išvengti atsakomybės už rinkliavos nuostatų pažeidimus įsigydami elektroninę mokėjimo už stovėjimą kortelę. Kitaip sakant, vairuotojai jas pirko, kad išvengtų administracinės nuobaudos", – aiškino A.Derliūnas.

Jis tikino, kad nėra duomenų, kiek žmonių vis dar turi lustines mokėjimo už stovėjimą korteles ir kiek pinigų jose yra, tad priminė, kad kortelės galioja iki metų pabaigos, todėl jas naudojantys vairuotojai dar turi laiko viską išnaudoti ir neprarasti pinigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu ar vis turi

idomu ar vis turi  portretas
Kauno koncerwatoriai kaip anksciau turejo ,keleta neuzregistruotu parkomatu koloneliu ???

atimkit

atimkit portretas
Is to ,,lopo,,teptuka,kuris visur dviraciu takus paiso,kai dviraciais vazineja 10 procentu gyventoju 4 menesius max . Kvailystemis norima Vilniu pralenkti?

kaunietis

kaunietis portretas
Visai isprotejo ir miesto valdzia ir stovejimo aikstele sumokejai jai uz valanda o jai prastovejai valanda penkias minutes tau bauda 20euru taip suprantama sventes reikia pinigu nuplest is eiliniu
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių