Valdžia suskubo pagelbėti be pastogės likusioms šeimoms

Po dienraštyje „Kauno diena“ publikuoto rašinio apie tai, kad po gaisro be stogo likę Ekskavatorininkų g.7A daugiabučio namo gyventojai vargiai gali tikėtis savivaldybės paramos, miesto valdžia suskubo ištiesti pagalbos ranką nelaimėliams.

Po dienraštyje „Kauno diena“ publikuoto rašinio apie tai, kad po gaisro be stogo likę Ekskavatorininkų g.7A daugiabučio namo gyventojai vargiai gali tikėtis savivaldybės paramos, miesto valdžia suskubo ištiesti pagalbos ranką nelaimėliams.

Skirs 25 tūkst. litų

Penktadienį vykusiame savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo pritarta, kad iš savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo reikia skirti 25 tūkst. litų gaisro padariniams likviduoti.

Už tokią savivaldybės skirtą sumą Kauno komunalinis ir butų ūkis remontuos bendro naudojimo patalpas nuo gaisro nukentėjusiame name. Kaip informavo Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius, Ekskavatorininkų g.7A daugiabutyje yra ir pusantro savivaldybei priklausančio socialinio būsto.

Svarbiausia – uždengti stogą

Aštuonios Petrašiūnuose gyvenančios šeimos sunkiai atsigauna po šoko. Praėjusį savaitgalį staiga kilus gaisrui, jie neteko namų ir turto. 

Iš daugiabučio namo Ekskavatorininkų g. stogo liko tik nuodėguliai. Baldus, daiktus stipriai apgadino vanduo, kuriuo buvo gesinamas gaisras. Dar neaišku, ar veiks šildymas, elektra, kiek lėšų prireiks, kad viskas grįžtų į senas vėžes.

Prie Ekskavatorininkų g. 7a namo šią savaitę būriavosi keletas gyventojų. Vieni plėšė nuo sienų ir taip jau beveik  atšokusius permirkusius tapetus, nešė juos į lauką ir metė į didelę krūvą.

Kiti stoviniavo prie namo, vis žiūrėjo į stogą, tiksliau, į tai, kas iš jo liko – apsvilusias pajuodusias gegnes. Žvelgė tarsi norėdami iš naujo įsitikinti, ar gaisro padariniai tikrai tokie baisūs.

Prie namo stovėjęs stalas apkritęs nuodėguliais. Greta esantis suolelis dabar tarsi įgijo kitą prasmę. Jis tapo reikalingu prisėsti ne tam, kad būtų galima po pušų paunksne atsipūsti nuo kasdienybės gausmo, o apgalvoti, ką daryti toliau.

"Svarbiausia – reikia uždengti stogą. Neįsivaizduoju, kiek tai gali kainuoti", – net nebandė skaičiuoti antrame aukšte esančio buto savininkas Antanas. Kartu su juo gyvena žmona, du sūnūs bei uošvė. Pastaroji – sunki ligonė.

Sulieti nauji baldai

Antanas nuvedė aprodyti buto. Visoje laiptinėje – pilna šlapių pelenų. Namuose – lyg po potvynio. Labiausiai nukentėjo svetainė. Joje stovėjo daugybė indų, kurie skirti surinkti per lubas varvančiam vandeniui.

Antanas kaip tik prieš savaitę nusipirko naują sekciją. Tačiau vyrui gaila ne tik vandens nuniokotų baldų. Sulieta daugybė daiktų, drabužiai, teks keisti ir grindis. "Vaizdas, kaip po karo", – apibūdino namus vyras. Dar vieni nuostoliai – sulieti 16-mečio sūnaus vadovėliai ir sąsiuviniai.

Antanas su šeima kol kas glaudžiasi pas gimines. Užmigti po gaisro pavyko, bet sunkiai. Gerai, kad nuo ugnies nenukentėjo nė vienas gyventojas, atsiduso vyras.

Gaisro net neįtarė

Gaisras kilo vėlų šeštadienio vakarą, iki vidurnakčio likus pusvalandžiui. Tuo metu vieni miegojo, kiti snūduriavo prie televizoriaus.

"Apie gaisrą sužinojome, kai į duris pradėjo belsti kaimynai. Pats nesupratau, kad degame. Dūmų nejaučiau. Prieš tai girdėjau, kad kažkas spragsi, bet galvojau, kad tie garsai iš televizoriaus – žiūrėjau filmą", – prisiminė šešiolikmetis Antano sūnus.

"Nė į galvą nebūtų šovę, kad gali kilti gaisras. Fejerverkai pas mus dažnai šaudo. Kas galėjo pagalvoti, kad ne jie šaudo, o mūsų degantis stogas?" – stebėjosi Antanas.
Pakelta ant kojų šeima puolė ieškoti asmens dokumentų, griebė senolės vaistus.

Trijų metrų liepsna

Apžiūrėti kaimynų buto užlipo ir pirmame aukšte su tėvais gyvenantis berniukas. Jis pasakojo, kad jų butas nukentėjo kiek mažiau. "Tėvai šią savaitę nakvoja namuose – rado sausą kampelį", – kalbėjo moksleivis. Jis pats glaudžiasi pas klasės draugą, netoliese esančiame daugiabutyje.

Berniukas vardijo, kad kilus gaisrui, bėgdamas iš namų pasiėmė telefoną. Jo tėvai spėjo išnešti televizorių, kai kuriuos drabužius.

Viskas galėjo baigtis ir dar blogiau, jei ne laimingas atsitiktinumas. "Mus žadinti ėmė vėlai iš medžioklės grįžęs ir gaisrą pamatęs vyras. Jis užsuko į tą namą, kuris yra priešais, bet pats ten negyvena", – pasakojo išgelbėti gyventojai.

Gretimame name gyvenantis kitas vyras prisiminė gaisro naktį žiūrėjęs televizorių ir gaisrą pastebėjęs ne iš karto. "Nustebau, kodėl lauke pasidarė labai šviesu. Pažiūrėjau pro langą, o ten – trijų metrų liepsna ant stogo. Išpuoliau į lauką, bet visi gyventojai jau irgi buvo išbėgę", – sakė kaunietis.

Gali tekti bylinėtis

Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius "Kauno dienai" teigė, kad situacija gana rimta – ateina šalčiai, žmonės prarado daug turto, neturi, kur gyventi. Tačiau ją kiek švelnina seniūnijos turimi du laisvi socialiniai būstai, kuriuose gali laikinai apgyvendinti dvi šeimas iš aštuonių.

Savivaldybė turi fondą, iš kurio gali skirti paramą į įvairias nelaimes patekusiems gyventojams, tačiau tik tuo atveju, jeigu nėra nustatytas tų nelaimių kaltininkas. Kitu atveju, nukentėjusiems gyventojams būtina kreiptis į teismą ir bandyti iš kaltininkų išsireikalauti atlyginti nuostolius.

"Viskas rutuliojasi į tą pusę, kad vieni gyventojai nusižengė namo eksploatavimo taisyklėms ir savavališkai išvedė kaminą. Jeigu ekspertai patvirtins šiuos įtarimus, bus labai skaudu, bet žmonės negalės gauti iš savivaldybės pašalpos. Tuomet jų lauks ilgas varginantis teisminių bylinėjimųsi su kaltininkais kelias", – aiškino A.Vilkevičius.

Pirminiais duomenimis, seniūno gautais iš namo administratoriaus, stogui atstatyti prireiks bent 60-70 tūkst. litų.

Specialistų komisija dar aiškinasi, kiek per nelaimę pažeista bendra namo šildymo, kitos sistemos.

Gali skirti tik po 3 tūkst. litų

Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė "Kauno dienai" pridūrė, kad vienkartinės pašalpos stichinės nelaimės (škvalo, gaisro, potvynio) atveju gali tikėtis gyventojai, jeigu suniokotas turtas buvo neapdraustas.

Vieno buto savininkui gali būti skiriama ne didesnė nei 3120 litų parama. Dėl pašalpos būtina kreiptis per tris mėnesius.

A.Sudžiuvienės žiniomis, Ekskavatorininkų g. 7a namo gyventojai dar nėra pateikę prašymų paramai gauti. Jie lankėsi seniūnijoje ir dar tik rengia reikalingus dokumentus.
Šiais metais iki spalio 21 d. į savivaldybę dėl paramos kreipėsi šešiolika nuo gaisro nukentėjusių asmenų. Jiems buvo išmokėta  23,3 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių