Vandens formulių fiesta Kaune – šventė visai šeimai

  • Teksto dydis:

Jau greičiau nei už poros savaičių – birželio 10-11 dienomis – Kauno mariose startuos vandens formulių F2 pasaulio čempionatas. Pirmą kartą Kaune vyksiančių tokio aukšto lygio varžybų metu pramogų ras kiekvienas – prie Kauno marių kils ir leisis sraigtasparniai bei oro balionai, adrenalino fanatikai turės galimybę išbandyti dvivietę vandens formulę, o patys mažiausieji galės pramogauti nemokamose žaidimo aikštelėje ir policijos saugaus eismo mokykloje.

Pagrindinis fiestos akcentas – F2 formulių, kainuojančių apie 100 tūkst. eurų, lenktynės. Visus varžybų momentus žiūrovai galės stebėti iš patogiai išdėstytų dviejų žiūrovų zonų.

Kauno mariose ties T. Masiulio gatve vyks ne tik vandens formulių F2 pirmasis Pasaulio čempionato etapas, bet ir gliserių „FR-1000” Europos čempionatas. Tai pirmosios tokio aukšto lygio vandens formulių lenktynės laikinojoje sostinėje.

Išskirtinė galimybė

Sudėtinga, net penkių posūkių lenktynių trasa bus įrengta Kauno mariose. Visa trasa bus puikiai matoma iš visų žiūrovų vietų. Jie lenktynes galės stebėti iš dviejų zonų. Viena jų bus įrengta ties T. Masiulio gatve, kita – ties Kauno marių paplūdimiu. Abiejose zonose veiks po du restoranus, kuriuose bus galima įsigyti karšto maisto bei gėrimų.

Greičiai didžiuliai, galingi varikliai. Jausmas toks, lyg formulė lėktų ant bėgių.

Kiek erdvesnė bus sirgalių zona ties T. Masiulio gatve – čia taip pat bus sraigtasparnių nusileidimo zonos, jei oro sąlygos leis, kils oro balionai.

„Šios erdvės pranašumas – puikus matomumas. Startas ir absoliučiai visa trasa bus kaip ant delno. Paplūdimio zonoje matomumas taip pat geras, tik starto vietą kiek užstoja statiniai“, – sako lenktynių organizatorius Mindaugas Mačiulaitis.

Tiesa, atvykus su šeimomis geriau varžybas stebėti nuo paplūdimio pusės – čia veiks Kauno policijos mokyklėlė vaikams, bus galima sutikti Tarptautinių vaikų žaidynių (ICG '2017) simbolį Taurą. Taip pat nebus draudžiama išsimaudyti Kauno mariose, veiks nemokama stacionari žaidimų aikštelė, batutai ir kitos pramogos.

„Bus dvi žiūrovų zonos ir mes skatiname migraciją – vieną dieną galima varžybas stebėti iš vienos zonos, kitą – jau iš kitos. Žinoma, keisti vietą galima ir pertraukų tarp varžybų metu“, – teigia M. Mačiulaitis.

Visą savaitgalį veiks ir Kauno apskrities policijos organizuojamos nestandartinės edukacinės programos.

„Dalyvausime renginyje su mūsų bendruomenės pareigūnais. Statysime palapinę ir reprezentuosime policijos profesiją. Žinoma, dėmesys bus skiriamas vaikučiams – įrengsime saugaus eismo klasę, vaikai galės pavairuoti elektrinius automobiliukus. Vyks užsiėmimai ikimokyklinio ir vyresnio amžiaus vaikams. Norime suteikti žinias apie eismo saugumą, kaip elgtis gatvėje. Norime nuo pat mažų dienų ugdyti teisinę sąmonę, kad būtų užbėgta už akių skaudiems įvykiams“, – sako Kauno apskrities policijos vadovas Darius Žukauskas.

Viena iš įspūdingiausių pramogų – galimybė išbandyti dvivietę formulę ir pajusti apkrovas, kurias jaučia profesionalūs pilotai. Įdomu, kad adrenalino fanatikai bus plukdomi ta pačia trasa, kuria vyks lenktynės.

„Įspūdžiai yra tiesiog puikūs. Aišku, ne aš pats vairavau, tačiau toks kaip aš ir nepavairuotų. Greičiai didžiuliai, galingi varikliai. Jausmas toks, lyg formulė lėktų ant bėgių. Ne dėl patogumo, o dėl to, kad formulė itin tiksliai plaukia, skrieja numatytu maršrutu. Ypatingai prieš krantą posūkis 90 laipsnių kampu atrodo įspūdingai – jausmas toks, lyg trenktumeis į krantą. Aš tikrai nesuprantu, kaip ta formulė ties posūkiu taip pasisuka. Toks įspūdis, kad 90 laispnių kampu padaryti bėgiai. Pradžioje net nejauku, tačiau paskui supranti, kad viskas tvarkoje“, – pasakoja pramogą išbandęs Lietuvos policijos vadovas Linas Pernavas.

Žiūrovų saugumui, lenktynių metu birželio 10-11 dienomis, bus laikinai draudžiamas (nuo 8 iki 20 val.) automobilių ir traukinių eismas ties T. Masiulio gatve. Skaičiuojama, kad išskirtinį renginį atvyks pažiūrėti apie 10 tūkst. ar net daugiau žiūrovų, todėl patogiausia lenktynių vietą bus pasiekti viešuoju transportu – specialiai dėl žiūrovų bus pratęsti 5, 9 ir 12 numerių troleibusų maršrutai. Po šių pakeitimų specialiai pažymėti troleibusai žiūrovus atveš tiesiai į lenktynių startą.

Konkurencija didžiulė

Į Kauną renginio metu atvyks 24 geriausi pasaulio pilotai iš Skandinavijos šalių, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Vokietijos, Italijos ir net Jungtinių Arabų Emiratų. Tarp F2 dalyvių bus ir Lietuvos atstovas Edgaras Riabko.

Renginio metu be pagrindinių lenktynių, kurių metu pilotai trasą turės įveikti 80 kartų, vyks ir kitos įdomios rungtys. Viena jų – maksimalaus greičio siekimo rungtis, kai pilotai sieks išvystyti kuo didesnį greitį tiesiojoje.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad Kaune vyks Pasaulio čempionato startas. Tai reiškia, kad visi dalyviai turės po žiemos suremontuotus veikiančius laivus. Dėl to šis renginys tampa dar labiau išskirtinis – būtent sezono starte bus daugiausiai dalyvių ir arši kova dėl pozicijų“, – teigia M. Mačiulaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių