Verslininkai pažadus vykdo tik įspeisti į kampą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Naujų prekybos centrų statybų bumas Kaune nemąžta. Architektai, pristatydami tuoj atsirasiantį kūrinį, pritrenkia įspūdingomis vizualizacijomis, verslininkai dosniai dalija pažadus apie būsimą didesnį komfortą bendruomenei. Kaip sekasi tesėti pažadus?

Naujų prekybos centrų statybų bumas Kaune nemąžta. Architektai, pristatydami tuoj atsirasiantį kūrinį, pritrenkia įspūdingomis vizualizacijomis, verslininkai dosniai dalija pažadus apie būsimą didesnį komfortą bendruomenei. Kaip sekasi tesėti pažadus?

Sužavi idėjomis

Jei visi kada nors visuomenei pristatyti projektai Kaune būtų įgyvendinti, o tie, kurie įgyvendinti, būtų tokie, kokie buvo pristatyti, miesto veidas greičiausiai būtų kiek kitoks. Pamenate, koks mielas kairiajame Nemuno krante gyvenamųjų namų kvartalas buvo pristatytas? Vaizdas pro daugiabučio langą į Nemuno salą, kurioje anuomet jau buvo ir "Žalgirio" arenos vizija, pasivaikščiojimo takai, suoleliai, žaidimų aikštelės vaikams.

Kitas kadaise verslininkų pristatomas projektas buvo pasažas po stikliniu stogu kone iki pat Laisvės al. nuo vaiduokliu tebevadinamo nebaigto statyti "Respublikos" viešbučio. Šie kadaise pristatyti visuomenei projektai taip ir buvo pamiršti.

Siekdami Kauno savivaldybės palaiminimo, ir šiandien verslininkai pasižada įgyvendinti įvairių miesto infrastruktūrą gerinančių dalykų – įrengti sankryžas, automobilių stovėjimo aikšteles, įvažas, suolelius, žaliąsias vejas, vaikų žaidimų aikšteles ir kita.

Tradicinės kalbos

Šilainiuose kyla tarptautinio tinklo "Lidl" prekybos centras. Jau dabar aplinkiniams gyventojams nerimą kelia du dalykai: viena, pastato sienos labai arti gyvenamųjų namų, antra, naujai kylančio centro vietoje buvo krepšinio aikštelė.

Kauno savivaldybės atstovai ramina, kad visas statybų projektas atitinka įstatymus ir reikalingus atstumus nuo gyvenamųjų namų, o leidimai išduoti dvejiems metams, tačiau greičiausiai naujas pastatas iškils anksčiau.

Kauno savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius pabrėžė, kad, išduodama statybos leidimus, miesto savivaldybė su verslininkais sudaro infrastruktūros plėtojimo sutartis. Jose ir įrašyti verslininkų įsipareigojimai dėl automobilių ar krepšinio aikštelių.

Prekybos giganto "Lidl" planuose – nenuskriausti bendruomenės. Viešai skelbta, kad "Lidl" ypatingą dėmesį skirs socialinei atsakomybei ir santykiams su šalia prekybos centrų gyvenančiomis bendruomenėmis. Šalia parduotuvių už investuotojo lėšas esą bus įrengta krepšinio aikštelė, pėsčiųjų perėja su šviesoforu, šaligatviai, pasivaikščiojimo takai, atnaujinti keliai.

Rinkodaros triukai

Pro architekto Audrio Karaliaus akis neprasprūsta nė vienas didesnis naujai statomas objektas. Kaip pats juokauja – verslininkų pažadų ir jų neįgyvendinimo nekolekcionuoja, tačiau keli išlikę atmintyje leidžia daryti liūdnas išvadas apie pažadų tesėjimą.

"Jei pradėtume nuo didžiausio pažaduko "Akropolio", tenka pripažinti, kad tie pažadai tėra rinkodaros priemonė. Kaunas traktuojamas kaip naivi mergaitė, kuriai žadama tam, kad būtų sugundyta romantiškai nakčiai. Visa bėda ta, kad miesto architektūrinė tarnyba neturi jokio nuoseklumo, aiškesnio stuburo, todėl tie pažadai ir lieka pažadais.

Dažniausiai tam, kad būtų gautas visuomenės, architektų bendruomenės ir politikų pritarimas, yra pažadama, o vėliau projektuose tų pažadų nebelieka", – pareiškė A.Karalius.

Visi pripažįsta, kad visuomenei buvo pristatytas kiek kitoks "Akropolio" antžeminės automobilių stovėjimo aikštelės virš Karaliaus Mindaugo pr. projektas. Iš važiuojamosios prospekto dalies matomos garažo sienos projekte buvo dengtos žalsvo atspalvio stiklu – tarsi ažūriniu šydu. Ši idėja liko neįgyvendinta.

Atsisakyta dekoro

"Didelių priekaištų "Akropolio" valdytojams lyg ir neturime. Kaip žadėjo, taip ir tesi duotą leidimą Nemuno salos lankytojams statyti automobilius, laikomasi susitarimų su kaimynystėje esančia Karmelitų bažnyčia", – nuo 2007 m. gyvuojančio prekybos ir pramogų centro pažadus vertino Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Gerokai drąsiau į "Akropolio" gynybos pusę stojo Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas N.Valatkevičius. Jis tikino, kad stiklų sienelių buvo atsisakyta dėl objektyvių priežasčių. Esą, jei būtų įrengtos sienelės, keistųsi ugniagesių reikalavimai – taptų didesni.

"Viskas yra padaryta taip, kad tuos stiklus būtų galima uždėti. Tačiau dėl automobilių srautų ir nuolatinės vibracijos nė vienas gamintojas negarantavo, kad tie stiklai neskils", – dar vieną objektyvią priežastį minėjo N.Valatkevičius.

Esą buvo projektuojamos specialios gaudyklės, jei nelaimės atveju stiklai trūktų, tačiau įvertinta, kad tai gali būti per didelė rizika. Pasirinktas garantuotas saugumas ir automobilių aikštelės vizualizacija su stiklais pradėjo dulkėti.

Vis dėlto šio prekybos ir pramogų giganto statyba minima kaip pavyzdinė jau vien dėl to, kad nei tuo metu, nei dabar negauta nė vieno skundo iš aplinkinių gyventojų.

Trina praeitį

"Kai reikia investuoti į bendrą infrastruktūrą, o ne tik į savo,  verslininkų sprendimai nėra tokie greiti ir savo įsipareigojimų be priminimo jie neskuba vykdyti", – pripažino Kauno meras A.Kupčinskas. Vis dėlto jis sakė, kad, nors ir neskubėdami,  verslininkai vykdo savo pažadus.

"Kauno diena" rašė apie "Maximos" V.Krėvės pr. statybos peripetijas. Legendinės "Aguonos" vietoje naujasis prekybos centras jau veikia, tačiau pažadų tvarkyti šalia esančią aikštelę neskuba tesėti.

"Po "Kauno dienos" rašinio susisiekiau su "Maximos" valdytojais ir priminiau anksčiau duotus pažadus", – neslėpė A.Kupčinskas. Mero žiniomis, verslininkų pažadus pakoregavo gyventojų pageidavimai. Esą žmonės pareiškė, kad jiems labiau reikalinga automobilių stovėjimo nei vaikų žaidimų aikštelė.

 


Šiame straipsnyje: verslininkaikaunaspagaminta-kd

NAUJAUSI KOMENTARAI

jau

jau portretas
pradedam varyti ant Lidl, ar ne? Galite varyti, mes vistiek eisime į Lidl, kai pastatys, o ne į visokius IKIus, RIMIus ar Maximas.

o

o portretas
todelkad siandien nera garbingu zmoniu jie dar like paprastu zmoniunes bunant verslininku lietuvoje reikia pamirsti apie betkokia garbe tarpe

todel

todel portretas
kad siandien nera garbingu zmoniu jie dar like paprastu zmoniunes bunant verslininku lietuvoje reikia pamirsti apie betkokia garbe tarpe
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių