Kas stabdo Laisvės alėjos rekonstrukciją?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Savivaldybės atstovų teigimu, Laisvės al. rekonstrukciją toliau stabdo kenkėjiška veikla užsiimanti mažoji bendrija "Forintas". Kaunas tapo savotišku jos įkaitu: užuot pasirašęs sutartį su geriausius pasiūlymus pateikusiomis bendrovėmis, turi ginti savo pozicijas.

Savivaldybės atstovų teigimu, Laisvės al. rekonstrukciją toliau stabdo kenkėjiška veikla užsiimanti mažoji bendrija "Forintas". Kaunas tapo savotišku jos įkaitu: užuot pasirašęs sutartį su geriausius pasiūlymus pateikusiomis bendrovėmis, turi ginti savo pozicijas.

Skundas po skundo

"Iš esmės jie trukdo, bet formaliai mes negalime turėti kokių nors pretenzijų. Į teismą paduoti neturime galimybės, nes jie elgiasi įstatymų nustatyta tvarka ir įstatymo nepažeidžia. Tiesiog reikia palaukti. Laukiame, ir tiek", – konstatavo Kauno savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas.

Jis patvirtino, kad Laisvės al. rekonstrukcijos darbų rangovo konkurse dalyvavusi mažoji bendrija "Forintas" vieną po kitos teikia savivaldybei pretenzijas, dėl to negalima pasirašyti sutarties su bendrovėmis "Autokausta", Latvijos "A.C.B" ir "Lietuvos kelių statyba", kurios realiai turėtų būti skelbiamos konkurso laimėtojomis.

Pasak R.Mačikėno, šioje situacijoje savivaldybė neturi galimybių diktuoti savo sąlygas, kaip tai daro bet kuris konkurso dalyvis. "Tuo yra naudojamasi, o kiek ilgai tuo bus naudojamasi, kitas klausimas. Pasižiūrėsime", – nedrįso prognozuoti R.Mačikėnas.

Konkursą rekonstruoti penktąją Laisvės al. atkarpą tarp Nepriklausomybės a. ir A.Mickevičiaus g. laimėjęs konsorciumas "Autokausta", "A.C.B" ir "Lietuvos kelių statyba" darbus siūlo atlikti už 16,792 mln. litų.

Konkurse taip pat dalyvavo "Kauno kelių", "A.Žilinskio ir Ko" bei Latvijos "Binders" konsorciumas, "Kamesta", "Kauno tiltai" ir "Hidrostatyba". Bendrovių "Asadoma" ir "Forintas" pasiūlymai buvo atmesti, nes neatitiko konkurso reikalavimų.

Abejonės – nuo pradžių

"Kauno diena" rašė, kad dar pernai, atplėšus vokus konkurse Laisvės al. rekonstrukcijos etapo nuo Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios rangovui parinkti paaiškėjo, jog pigiausią pasiūlymą pateikė mažoji bendrija "Forintas". Ji siūlė darbus atlikti už 15 mln. litų, tačiau nė nesivargino pateikti būtiniausių dokumentų. Savivaldybės darbuotojai prasitarė, kad vykstant konkursui sulaukė keistų laiškų iš "Forinto" ir tai leido numanyti ne pačius geriausius šio konkurso dalyvio kėslus.

Registrų centro duomenimis, "Forintas" įsteigtas 2013 m. gegužę, tačiau finansinių ataskaitų nėra pateikęs. 2014 m. įmonė dalyvavo septyniolikoje viešųjų konkursų, iš kurių šešiolikoje bendrovės pasiūlymai buvo atmesti.

Bendrijos buveinė nurodyta Vilniuje, Adutiškio g. 3–3. Tuo pačiu adresu registruota ir daugiau bendrovių, kai kurios jų – keistais pavadinimais: "Komedijos teatras", "Tipo agentūra", asociacija "Už sąžiningą bankininkystę".

"Forinto" steigėjai yra buvęs Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Viešųjų pirkimų administravimo, konsultavimo ir audito centro ekspertas Alvydas Mozeris ir Ignė Mozerė.
Pernai vasarą "Forintas" kreipėsi į Kauno apygardos teismą dėl Marijampolės savivaldybės administracijos sprendimų panaikinimo. Tuomet ieškovas prašė sustabdyti statybos darbų pirkimo procedūras ir taikyti laikinąsias apsaugos priemones, naikinti Marijampolės savivaldybės sprendimą dėl Pirkimo pasiūlymų eilės sudarymo ir Pirkimo laimėtojo nustatymo, pripažinti, kad konkurso dalyviai neatitiko sąlygų. Teismas paskelbė, kad ieškinys neatitiko jo turiniui keliamų reikalavimų.

"Forintas" buvo vienintelis Kėdainių miškų urėdijos skelbto konkurso dėl inžinerinių lauko tinklų rekonstravimo, vandentiekio ir elektros tinklų naujos statybos darbų, dalyvis. Bendrijos pateiktas pasiūlymas darbus atlikti už 580 tūkst. litų buvo atmestas, nes "Forintas" nepatikslino duomenų apie savo kvalifikaciją.

Keistos teisybės paieškos

"Forintas" skundžia savivaldybės veiksmus, tačiau net nekelia reikalavimo įtraukti juos į konkurso laimėtojų eilę ar dar ką nors daryti. Jie mano, kad perkančioji organizacija priėmė neteisingus sprendimus, pažeidė įstatymus ir jie dėl to susinervino – nėra teisybės Lietuvoje! Ir viskas. Ką mes galime? Gintis įstatymų numatyta tvarka", – paaiškino Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas.

R.Mačikėnas apgailestauja, kad darbai įstrigo, nes kol oficialiai nepasirašyta sutartis, niekas negali rengti darbų projekto, ieškoti ir užsakyti medžiagų.

"Dabar laikas eina tuščiai. Jeigu tai persikels į teismą, terminai gali būti įvairūs – bylinėtis galima daug metų. Tai priklauso nuo užsispyrimo ieškant formalių kabliukų. Laukiam, ir tiek", – sakė R.Mačikėnas.

Kenkia kauniečiams

"Jie užsiima kenkėjiška veikla, nes akivaizdu, kad dirbti nė neketina: neturi nei darbuotojų, nei technikos. Jų darbas – kad kiti negalėtų dirbti", – taip "Forinto" dalyvavimą savivaldybės skelbtame konkurse apibūdino bendrovės "Autokausta" direktorius Juozas Kriaučiūnas.

Jis sakė tiesiogiai su šios mažosios bendrijos atstovais nesusidūręs, tačiau gerai žinantis, kad "Forintas" jau ne pirmą kartą dalyvauja statybos darbų konkursuose ir siekia vilkinti procesą bei trukdo pasirašyti sutartis su laimėtojais.
"Oro sąlygos palankios, galėtume ruoštis ir pradėti darbus, tačiau kol baigtis neaiški ir sutartis nepasirašyta, nieko negalime daryti", – apgailestavo J.Kriaučiūnas.

"Autokaustos" vadovas viliasi, kad situacija bus išspręsta teigiamai. "Tikime tuo. Manau, kad ir įvairios tarnybos turėtų tuo pasidomėti, nes tokia veikla kenkia miestiečiams, miesto gerovei ir įvaizdžiui", – įsitikinęs J.Kriaučiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bet

bet  portretas
gi ir įstatymų kvailumas, kad galima šitaip tyčiotis ir trukdyti darbus. Reiktų, kad tokie trukdytojai būtų atsakingi už trukdymą. Skundiesi nepagrįstai - mokėk gerą sumą už darbų pristabdymą. Oi kaip sumažėtų besibylinėjančių aferistų.

Re

Re portretas
eilinis valdininkų biznelis...

blemba

blemba portretas
kokie primityvūs agituotojai čia reiškiasi komentaruose. Jomajo, dar perskaitysiu nors vieną komentarą, raginantį balsuoti už Tamašauską, iškart be svarstymų brauksiu jo kandidatūrą, jei jis tik tokiais žaidimais tesugeba užsiimti...
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių