Vilkijoje atgimsta keturios viešosios erdvės

Įgyvendinant ES struktūrinių fondų remiamą projektą "Vilkijos miestelio atnaujinimas", artimiausiu metu Vilkijoje turėtų pasikeisti keturios viešosios erdvės.

Tvarkys Šv.Luko skverą

Pagal šį projektą Čekiškės gatvėje (nuo Kauno gatvės iki Marmos gatvės) klojamas naujas šaligatvis, pradėtas tvarkyti Šv.Luko skverelis, bus įrengta viešųjų renginių vieta prie Nemuno prieplaukos ir vaikų žaidimų aikštelė šalia daugiabučių namų.

Čekiškės gatvėje planuojama pakloti 1,830 km naujo šaligatvio, įrengti aštuonis suoliukus. "Prieš klojant naująjį šaligatvį Čekiškės gatvėje buvo panaikinti seni gatvių apšvietimo stulpai. Dėl to galima paplatinti šaligatvį ir įrengti patogesnį, erdvesnį pėsčiųjų taką. Čia įrengiamas ir naujas gatvės apšvietimas.

Praėjusią savaitę Šv.Luko skverelyje, esančiame priešais Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centrą, prasidėjo darbai. "Šis skveras yra valstybės saugomoje Vilkijos senojo miesto vietovės teritorijoje, taip pat Vilkijos istoriniame miestelyje, kurio viena vertingųjų savybių yra XIII a., XVI–XX a. periodu susiformavusi planinė ir erdvinė struktūra – gatvių tinklas, aikštės ir jų formos, gatvių tūrinė-erdvinė kompozicija, užstatymo fragmentai, miesto panorama, gamtinė aplinka. Naujoji aikštė netiksliai atkartoja senąją planinę gatvių struktūrą", – apie priežastis, kodėl skvero sutvarkymo projektą teko derinti su kultūros paveldo specialistais, užsiminė Vilkijos seniūno pavaduotoja Gintarė Zakarauskienė.

Panaikinus senuosius gatvės apšvietimo stulpus, pašalinus pavojingus medžius, nugenėjus kitus, skvere turėtų tapti šviesiau. Pasak pašnekovės, sodinti naujų medžių neplanuojama – čia bus užveistas daugiamečių gėlių gėlynas, įrengti suoliukai. Siekiant bent iš dalies atkurti senąjį aikštės vaizdą, skvero pakraščiu bus paklota 0,5 m pločio akmeninio grindinio juosta, o automobilių stovėjimo vietos Bažnyčios ir Sodų gatvių sankirtoje bus išgrįstos platesne grindinio juosta.

Ruošiantis skvero sutvarkymo darbams, prieš trejus metus čia dirbo archeologai, kurių laimikiais tapo sidabrinės monetos: carinės Rusijos Petro I laikų kapeika ir Rytų Prūsijos šilingas, taip pat strėlių antgaliai, grublėtosios keramikos puodai. Radiniai patvirtina, kad ši Vilkijos dalis buvo gyvenama XVII–XVIII a.

Vyksta stadiono rekonstrukcija

Vilkijoje šiemet turėtų būti įrengta ir viešųjų renginių vieta parke šalia Nemuno prieplaukos. "Scena bus įrengta pačiame parke, tarp skulptūrų. Šalia įrengsime vietas žiūrovams, sudėsime trinkeles", – pasakojo seniūno pavaduotoja. Bareljefu šiame parke bus įamžintas išeivių iš Vilkijos litvakų Karnovskių šeimos, užauginusios globotinį, – garsų amerikiečių džiazo trimitininką ir dainininką Louisą Armstrongą, atminimas.

Scena bus įrengta pačiame parke, tarp skulptūrų. Šalia įrengsime vietas žiūrovams, sudėsime trinkeles.

Kitas objektas, kurio ypač laukia jaunos šeimos – vaikų žaidimų aikštelė. Ją kitais metais ruošiamasi įrengti prie Vilkijos žemės ūkio mokyklos. Šalia aikštelės yra nedidelis miestelio daugiabučių kvartaliukas, kuriame gyvena daug jaunų šeimų. Pasak seniūno pavaduotojos, gyventojai seniai norėjo čia žaidimų aikštelės."Ji bus moderni, jos įrenginius puoš vaikų mėgstamų gyvūnų, augalų motyvai", – pasakojo pašnekovė.

Darbai verda ir prie Vilkijos gimnazijos – čia vyksta stadiono rekonstrukcija. "Anksčiau per stadioną vietos gyventojai buvo išmynę taką, nes šios teritorijos nejuosė tvora. Stadionas bus aptvertas tvora, tačiau ji nebus užrakinta, – patikino Vilkijos gimnazijos direktorius Antanas Švedas. – Tai buvo nuolatos naudojamas stadionas. Čia augo natūrali žolė, ir ji dažniausiai būdavo išmindžiota. Futbolo vartai, kita metalinė įranga buvo dar nuo sovietinių laikų. Neasfaltuotame bėgimo takelyje dažnai sudygdavo žolė. Po vasaros atostogų pirmas darbas būdavo ją nuravėti."

Dabar stadiono teritorija išlyginta, belieka ją uždengti sintetine danga ir dirbtine žole. Bėgimo takelis bus asfaltuojamas, paskui dengiamas gumine danga. Įrengta ir lietaus nuotekų sistema, atvesti apšvietimo elektros tinklai, ruošiamasi įrengti vaizdo stebėjimo kameras, garsiakalbius. "Įrenginiai stadione bus skirti futbolui, vienoje pusėje numatyta tinklinio, kitoje – disko metimo aikštelė. Mūsų kraštas garsėja disko metikais: iš Vilkijos apylinkių yra kilęs garsus disko metikas Andrius Gudžius, dabar jo brolis Mantas, būsimas dvyliktokas, bando sekti Andriaus pėdomis. Andrius sako, kad brolio rezultatai geresni nei jo paties buvo iš pradžių", – pasakojo gimnazijos direktorius.

Daugiau veiklų vaikams

Kol stadionas rekonstruojamas, 473 moksleivius turinčios gimnazijos krepšinio aikštelė – kaip užgulta: joje nuolatos pilna vaikų. Mums lankantis Vilkijoje, gimnazijoje dar vyko pamokos: krepšinio aikštelėje kamuolį gainiojo penktokai. "Per kūno kultūros pamokas įvairiai sportuojame: bėgiojame, žaidžiame kvadratą, kitaip treniruojamės. Anksčiau stadione futbolą žaisdavome. Labai laukiu, kada jį vėl atidarys", – atsiduso gimnazijos penktokas Vytautas Benaitis.

"Be stadiono didelė bėda. Žinoma, verčiamės su tuo, ką turime: kai oras geras, einame į lauką, žaidžiame krepšinį, vaikai bėga ratus aplink mokyklos pastatą, žaidžiame judriuosius žaidimus. Stadiono visi labai laukiame. Po rekonstrukcijos jis bus panašus kaip Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos, tada čia galėsime rengti varžybas, sporto šventes", – planavo kūno kultūros mokytojas Egidijus Bružas.

Rekonstruotą gimnazijos stadioną žadama atidaryti rugsėjo 1-ąją. Tvarkoma ir gimnazijos aplinka. "Aplinkos tvarkymo projektą laimėjome dalyvaudami Aleksandro Stulginskio universiteto paskelbtame konkurse. Dabar mums kaip konkurso laimėtojams ASU nemokamai paruoš apželdinimo projektą. Norime, kad gimnazijos aplinkoje atsirastų daugiau veiklų vaikams. Gal didžiulė šachmatų lenta, gal mergaičių mėgstama vadinamųjų klasių šokinėjimo lenta. Norime, kad čia ne tik graži žolytė augtų, bet ir atsirastų daugiau veiklos vaikams", – vylėsi A.Švedas.


Komentaras

Jonas Gurskas

Kauno rajono vicemeras

Kalbant apie Vilkijos viešųjų erdvių atnaujinimą, bendruomenė turbūt labiausiai laukia gimnazijos stadiono rekonstrukcijos pabaigos. Stadionas bus skirtas ne tik gimnazistams, bet ir visai bendruomenei. Vilkijai to stadiono labai reikėjo. Čia gyvos futbolo tradicijos – miestelis turi apie 100 jaunųjų futbolininkų, jie aktyviai dalyvauja įvairiose varžybose. Su jais dirba talentingas treneris Olehas Fedorchakas: čia sportuoja net kelios merginų ir vaikinų komandos. Jie noriai lanko treniruotes, patenkinti ir vaikai, ir tėvai.

Svarbus projektas yra ir Čekiškės gatvės šaligatvio ir naujo gatvės apšvietimo įrengimas. Senas šaligatvis buvo visiškai susidėvėjęs, neatitinkantis reikalavimų. Pagrindinis judėjimas Vilkijoje vyksta šia gatve. Ja ir autobusas važiuoja, ir vaikai į mokyklą eina. Įrengus naują, platesnį šaligatvį jiems eiti į mokyklą bus saugiau.

O prie Nemuno – graži aplink, viskas sutvarkyta. Projekto metu bus įrengta stacionari scena, amfiteatrinės vietos žiūrovams. Organizuoti čia įvairius renginius bus žymiai patogiau – galėsime Vilkijoje ir didesnius koncertus, festivalius, šventes organizuoti.

Įgyvendinus šiuos projektus, Vilkijos viešosios erdvės turėtų pagražėti, tapti saugesnės. Visų pirma galvojame apie tai, kad gyventojams būtų saugiau, tačiau eiti sutvarkyta, apšviesta gatve gyventojams turėtų būti ne tik saugiau, bet ir maloniau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nauja

nauja portretas
''viešoji erdvė'' ...........žvyras, plytelės ir vėl žvyras..........dykra ir smulkialapės džiūstančios liepaitės įsisavinus ES fondus

Stebetoja

Stebetoja portretas
Puikiai Vilkija tvarkosi. Anksčiau tai kokį paminklą, tai akmenį pastato, kas ten žino, kiek tas menas įvertintas... O dabar reali nauda gyventojams. Žingsnelis po žingsnelio ir kaip nors susitvarkysim. Nereik norėt visko iškart

Čekiškė

Čekiškė portretas
Anonimas matyt neranda kur butelio nusipirkti, kad reikia parduotuvės. Proto bokšte, ar esi girdėjęs, kad savivaldybė kur nors steigtų parduotuvę? O kad gimnaziją rekonstruoja, tai nematai?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių