Vilniaus gatvėje atgis pažįstami personažai

Šiandien startuojančioms Hanzos dienoms aktyviai ruošėsi ir aktoriai bei dailininkai. Jų dėka Vilniaus gatvė šiandien ir rytoj bent kelioms valandoms virs (ne)gyvų skulptūrų parodų alėja.

Ant podiumų, pjedestalų, paveikslo rėmuose sustingę projekto dalyviai, įsikūniję į pasirinktus personažus, pasitelkę grimą atrodys tarsi skulptūros. Įmetus monetą arba priėjus nusifotografuoti jos atgis.

„Bus įdomi patirtis menininkams, aktoriams. Tai savotiškas aklas pasimatymas“, – pasakojo šio renginio kuratorius, Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Tomas Erbrėderis.

Penktadienio pavakarę, apie 18 val., Vilniaus gatvėje planuojamas teatralizuotas „statulų“ paradas. Šeštadienį jas galėsite sutikti 17-21 val.

Planuojama, kad bus dešimt „skulptūrų“. Jos išsidėstys Vilniaus gatvėje nuo Birštono gatvės iki Rotušės aikštės.

„Norime, kad „statulos“ būtų savotiškai integruotos į pasirinktas Vilniaus gatvės lokacijas, erdves, kad jos neštų žinutę praeinantiems žmonėms“, – teigė kuratorius.

Bus ir personažas pagal vienos žymios dailininkės motyvą, o taip pat socialinių pažįstamų personažų.

„Sunkiausia – surasti kūrybinę komandą, kuri imtųsi tokios idėjos. Žmonės pakankamai nedrąsūs. Labai nustebau, kai per vieną mugę sutikau klouną, kuris prie požeminės perėjos tiesiog žvejojo virš praeinančių žmonių. Paklausiau, iš kur jis. Sako, aš paprastas žmogelis, man buvo labai smagu, kad jis tokią šunybę sugalvojo savarankiškai“, – gyrė aktorius.

Jis neslėpė, kad tokį projektą bando surengti pirmą kartą. „Tam reikia specialių įgūdžių. Patys kaip organizatoriai jų irgi neturime, tad bandome viską kurti nuo pradžių. Aišku, yra pasaulinės patirtys, kurias galime pasitelkti. Gyvų skulptūrų galima kasdien rasti didžiausių pasaulio miestų aikštėse“, – kalbėjo T. Erbrėderis.

Į šį projektą jis įtraukė Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentus ir Vytauto Didžiojo universiteto teatro studijų pirmakursius.

Kūrybinę projekto grupę sudaro: Rasa Deveikytė, T.Erbrėderis, Gerda Malinauskaitė, Jonas Nenortas, Sonata Riepšaitė, Marija Stanulytė.

Didžiausia miesto šventė, skaičiuojanti jau antrąjį dešimtmetį, šiemet vyks tris dienas – gegužės 19–21 d. – ir sukvies atlikėjus bei žiūrovus ne tik iš Kauno ir visos Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Hanzas dienos švenčiamos minint Kauno gimtadienį – gegužės 20-ąją, kai 1463-aisiais Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovas Kazimieras Jogailaitis suteikė Kauno miestui privilegiją, kuria patvirtino ir praplėtė miesto teises.

Ta proga nuo šiandien Kauno pilies zona virs viduramžių miestu su riterių stovyklomis, mokyklomis, turnyrais, žaidimais, amatininkų kaimeliu, koncertais ir įvairiomis pramogomis. Kitos šventės erdvės, išsidėsčiusios per visą senamiestį, prisipildys džiazo, roko, bardų, orkestrinės, chorinės ir liaudies muzikos garsų, vaizdinių bei atrakcijų.

Šventės programą rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių