Vilniaus skandalo atgarsiai Kaune: kokia jūsų kraujo grupė?

Šiuo metu Kauno klinikose gydomiems pacientams labai reikalingas A RhD- ir B RhD+ grupių kraujas. Kitas kraujo grupes turintys donorai taip pat laukiami Kauno klinikų Kraujo centre. 

Vilniuje esančio Nacionalinio kraujo centro vadovei Joanai Bikulčienei neseniai pateikti įtarimai piktnaudžiavimu ir prekyba poveikiu, siekiant sudaryti išskirtines sąlygas privačiai bendrovei.

Šis skandalas socialiai jautrioje donorystės srityje nepraėjo be pasekmių.

"Šiemet per 3 mėn. Kauno klinikų Kraujo centre kraujo davė daugiau nei 2 tūkst. donorų – apie 10 proc. daugiau negu pernai per tą patį laikotarpį, tačiau pastarąją savaitę sulaukėme apie 20 proc. mažiau kraujo donorų", – sakė Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė.

Džiaugiamės, kad įmonėse, įstaigose ir organizacijose vykdomų akcijų metu žmonės gana aktyviai prisideda prie šios kilnios misijos, nes Kauno klinikose, kuriose gydoma daugybė sunkių ligonių iš visos Lietuvos, donorų kraujo reikia nuolatos ir nedelsiant pacientams po sunkių traumų, nudegimų, chirurginių operacijų metu, o taip pat gimdyvėms, naujagimiams, sergantiesiems onkologinėmis bei kitomis ligomis.

Kauno klinikų Kraujo centre kraujo pakartotinai ar nuolat duoda beveik 3 tūkst. donorų. Apie 150 donorų kraujo dovanojo daugiau nei 20 kartų, o 30 – daugiau nei 40 kartų.

"Pastebime, kad visuomenės požiūris į kraujo donorystę keičiasi – vis labiau suprantama donorystės svarba, didėja visuomenės pagarba donorams. Vis dažniau kraujo dovanoja jauni žmonės, teigdami, kad jie nori padaryti gerą darbą ir padėti kitiems", – pasakojo D.Remeikienė.

Anot jos,  kraujo donorystė neretai pasirenkama kaip gimtadienio ar gerai išlaikyto egzamino įprasminimas.

Daugėja nuolatinių donorų, kurie ne tik patys dovanoja kraujo, bet tą daryti skatina ir kitus, aktyviai įsitraukdami į kraujo donorystės veiklą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kažkoks

kažkoks portretas
užsiveisė anoniminis durnelis. Kai Kauno Dienai kokie komentarai nepatinka, tai tuoj pašalina, o į tokias nesąmones net dėmesio nekreipia. Pabandyk ką nors prieš Karbauskį parašyti, tuoj komentaro kaip ir nelieka, matyt dėl to, kad Kauno meras valstiečius palaiko.

della

della portretas
welkedingnwieisdit

dellzz

dellzz portretas
??
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių