Virtualusis gidas padės geriau pažinti pakaunės kultūros paveldą

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka (KRSVB) pristato naujieną – virtualųjį gidą "Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone". Juo gali naudotis ne tik keliaujantys po pakaunę, bet ir moksleiviai pamokose bei visi kiti, norintys šį kraštą pažinti per atstumą.

Sudaro devyni maršrutai

"Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone" – tai interaktyvi, šiuolaikinių technologijų sprendimais pagrįsta mokymosi ir kultūros pažinimo priemonė, skirta susipažinti su Kauno rajone esančiais unikaliais kultūros, architektūros, archeologijos ir gamtos paveldo objektais bei žymiais Kauno rajono žmonėmis.

Virtualųjį gidą, kurį galima rasti internete adresu https://www.krsvbiblioteka.lt/virtualusturas/, sudaro interaktyvus žemėlapis su pažymėtais objektais ir devyni maršrutai: po dvarus, sakralinius pastatus, archeologijos paminklus, Kauno rajono muziejų, knygnešių, literatų takais, nepriklausomybės kovų savanorių įamžinimo vietas, gamtos paveldą, kitas reikšmingas lankytinas vietas. Iš viso virtualų gidą sudaro 88 objektai.

Pritaikė ir užsienio turistams

Virtualusis gidas skirtas tiek Lietuvos, tiek užsienio vartotojui: apie kiekvieną objektą pateikiama medžiaga lietuvių ir anglų kalbomis. Tai ir susisteminta tekstinė, ir vizualinė informacija: įprastos skaitmeninės fotografijos, panoraminės bei AERO nuotraukos.

Dvarų maršrute pristatomi aštuoni pakaunės dvarai: Kačiūniškės, Kirvėnų, Lapių (dvaro sodybos fragmentas), Padauguvėlės (Padauguvos), Panevėžiuko, Raudondvario, Zacyšiaus ir Babtyno-Žemaitkiemio. Maršrutas gausiai iliustruotas nuotraukomis, kuriose – ankstesni ir dabartiniai dvarų ar jų liekanų vaizdai. Kiekviename maršrute pateikiamos ir nuorodos į maršrutą nepatekusius, tačiau tematiškai susijusius objektus.

Maršrute po gamtos paveldo objektus siūloma aplankyti Kauno marių regioninį parką, Jiesios ir Nevėžio kraštovaizdžio draustinius. Šiame maršrute pateikiamos septynios įspūdingos 360 laipsnių panoraminės nuotraukos, kurias galima peržiūrėti ir 3D formatu.

Tinka naudoti pamokose

Virtualiajame gide pasirinktus objektus galima lankyti vadovaujantis siūlomu arba paties susikurtu maršrutu. Kelius, važiavimo kryptis automobiliu, dviračiu arba pėsčiomis galima susirasti per interaktyvų žemėlapį internete maps.google.lt. Keliaujant nuo vieno objekto prie kito žemėlapyje nurodomas atstumas ir kelionės trukmė.

Viešosios bibliotekos direktorės Irenos Viktorijos Stančiauskienės teigimu, naująsias technologijas mėgstantys ir jas puikiai įvaldę moksleiviai nuo šiol Kauno rajoną pažinti gali ne tik keliaudami ir lankydami žymias vietoves fiziškai, bet ir virtualiai.

Virtualųjį gidą kaip interaktyvią metodinę priemonę gali naudoti pamokose istorijos ir literatūros dalykus dėstantys mokytojai bei savarankiškai patys moksleiviai, norintys greitai ir patogiai vienoje vietoje surasti daug susistemintos vaizdinės ir tekstinės informacijos bei išmaniai susipažinti su Kauno rajono kultūros vertybėmis, žymiomis čia gyvenusiomis, kūrusiomis ir lietuvišką žodį skleidusiomis asmenybėmis.

Virtualusis gidas kaip informatyvi pažinimo priemonė pritaikyta naudoti neformaliojo ugdymo užsiėmimuose ir kitur. Jos sukūrimą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuotraukoje pavaizduota

nuotraukoje pavaizduota portretas
Vilkaviskio vyskupijos,slienavos parapijos,svc.m.Marijos apsilankymo pas Sv.Elzbieta baznycia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių