Vydūnui Karo muziejaus sodelyje – ne vieta?

Idėja dėl Vydūno atsiradimo Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelio erdvėje – sukritikuota, todėl miesto valdžia kviečia pasisakyti kauniečius. Būti ar nebūti Tautos garbės alėjoje šviesuoliui?

Turi biusto maketą

Statyti, griauti ir vėl sugrįžę į savąsias vietas, Karo muziejaus sodelio Tautos garbės alėjoje jau ne vieną dešimtį metų praeivius akmeniniais žvilgsniais lydi Lietuvos šviesuoliai: Jonas Basanavičius, Simonas Daukantas, Vincas Kudirka, Maironis, Antanas Juozapavičius, Povilas Lukšys, Vladas Putvinskis, Silvestras Žukauskas, Petras Vileišis ir Martynas Jankus.

Praėjusių metų gegužę Vyriausybės posėdyje patvirtinus Vydūno 150-ųjų gimimo metinių minėjimo planą, o 2018-uosius nutarus skelbti didžiojo lietuvių humanisto, filosofo, rašytojo ir Mažosios Lietuvos kultūros veikėjo metais, pasigirdo siūlymų jo biustu papildyti istorinę Karo muziejaus erdvę.

"Idėja statyti Vydūno biustą jau gerokai pasistūmėjusi į priekį. Šviesuolio atsiradimą panteone inicijuojanti grupė yra surinkusi lėšas ir paruošusi paminklo modelį", – po praėjusią savaitę įvykusio susitikimo su būreliu aktyvistų kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Vilhelmo Storosto, geriau žinomo Vydūno slapyvardžiu, biustas, kurį jau matė ir savivaldybės atstovai, esą stovėtų ant tokio paties postamento, neišsiskirtų iš likusių klasikinių monumentalių skulptūrų ir tik šiek tiek pakoreguotų eilės tankumą.

Savivaldybė nenori būti arbitru šioje situacijoje, todėl kviečiame miestiečius išsakyti savo nuomonę.

Sulaukė prieštaravimų

Siekis pastatyti Vydūnui skirtą biustą greta šalies nepriklausomybės siekėjų, lietuvių tautinio sąjūdžio ideologų ir už laisvę kritusių karininkų, sulaukė prieštaravimų. Esą šiai istorinei asmenybei Tautos garbės alėjoje ne vieta.

"Savivaldybė nenori būti arbitru šioje situacijoje, todėl kviečiame miestiečius išsakyti savo nuomonę", – nelikti abejingais ragino S.Rimas.

Kovo 22-ąją minint Vydūno gimtadienį, iniciatyvinė grupė žada surengti plačią diskusiją ir jos metu išsakyti argumentus, kodėl Vydūnas turėtų stovėti šalia likusių praeities didvyrių. Įtikinus visuomenę, sulaukus Lietuvos dailininkų sąjungos ir Kultūros paveldo departamento pritarimo, tikėtina, kad jau šiemet biustas atsiras Tautos garbės alėjoje.

"Tokiu atveju savivaldybė neprieštarautų biustui atsirasti, o gal net ir prisidėtų prie to", – prasitarė S.Rimas.

Miestiečius kviečia pasisakyti

Kartu su grupe, Karo muziejaus sodelio erdvėse inicijuojančią Vydūno biusto atsiradimą, miesto savivaldybės slenkstį prieš kelias dienas mynė ir būrelis entuziastų, garbės alėjoje trokštančių matyti rašytoją, spaudos istoriką, kritiką, kunigą ir pedagogą Juozą Tumą-Vaižgantą.

Pastarojo buvimą likusių šviesuolių draugijoje aktyvistai motyvavo tuo, kad pasibaigus Vydūno metams, 2019-ieji bus skelbiami J.T.Vaižganto. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad tais metais bus minimos visuomenės veikėjo 150-osios gimimo metinės.

"Dėl šios asmenybės kol kas tik išreikštas noras. Lėšos nėra renkamos. Manau, kad iniciatyvininkai susidurs su ta pačia visuomenės reakcija kaip ir pirmoji grupė, todėl darsyk kviečiu žmones pasisakyti. Juk tai ne savivaldybės erdvė. Tai visos tautos panteonas, todėl visuomenė turi spręsti, ką įsileisti į šią erdvę", – dalyvauti kuriant Kauno miesto erdves ir nebūti pasyviais stebėtojais kvietė S.Rimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eglė dv.

eglė dv. portretas
ir aš balsavau vakar, tai buvo virš 600, dingo reitingas, tai gal jau valdžiai aišku, ko geidaujame?

Tomas

Tomas portretas
Beje, kur dingo galimybė išreikšti nuomonę balsavimu? Kovo 2 d. 18 val. iš 407 balsavusių beveik 65 procentai pasisakė už Vydūno biustą Karo muziejaus sodelyje, vėliau balsavimas užstrigo, o šiandien jo visai nebėra.

Tomas

Tomas portretas
Tautą gaivina ir augina kultūros žmonės, kariai ją gina. Ir kūrėjai ir gynėjai verti didžiausios pagarbos. Tam ir kurta Tautos Garbės alėja. Ir Vydūnui, tautos dvasios žadintojui, ten turi atsirasti vietos - šalia Daukanto, Jankaus ir kitų tautos gaivintojų. Ir ne tik jam - 2019-tieji jau paskelbti Vaižganto metais, ir jo nuopelnai tautai ne mažesni negu Maironio.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių