Vytauto Didžiojo karo muziejuje atidaryta paroda „Amžių kovoję – laisvę laimėjom“

  • Teksto dydis:

Lietuviai nuo pat valstybės kūrimosi pradžios XIII a. buvo priversti nuolatos kovoti dėl jos išlikimo. Tuo metu atsirado svarbiausias organizuotos apsaugos mechanizmas – kariuomenė.

Minint Lietuvos kariuomenės atkūrimo 100-metį, Vytauto Didžiojo karo muziejuje atidaryta paroda „Amžių kovoję – laisvę laimėjom“, kurios tikslas – atskleisti Lietuvos kariuomenės svarbą ir reikšmę valstybei.

Parodą atidarė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Jonas Vytautas Žukas. Tardamas sveikinimo žodį J. V. Žukas džiaugėsi, kad muziejus išsaugojo savo tradicijas, ugdo pilietinę, patriotinę visuomenę, formuoja istorinę atmintį ir glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos kariuomene.

Dviejose salėse eksponuojama paroda atspindi Pirmosios Lietuvos Respublikos kariuomenės (1918–1940 m.), Lietuvos partizanų (1944–1953 m.) ir šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės (nuo 1990 m. iki dabar) laikotarpius. Salėse eksponuojamos originalios uniformos, ordinai, skiriamieji ženklai, ginklai. Partizaninio laikotarpio ekspozicijoje galima pamatyti ne tik bunkerio maketą, bet ir atsidurti pačiame bunkeryje. Išskirtiniai ir saksų daliniams priklausę daiktai – eksponatai iš Dresdeno karo istorijos muziejaus. Apie Lietuvos karių tarptautines misijas primena Lietuvos kariuomenės naudotas motociklas.

„Šiandien minime atkurtos Lietuvos kariuomenės 100-metį. Šis šimto metų laikotarpis nors ir trumpas, bet buvo nepaprastas, įvairialypis, su pakilimais ir nuosmukiais, galų gale – pilnas iššūkių. Įvykių, procesų istoriją arba raidą gali atspindėti daugelis dalykų. Šioje parodoje Lietuvos kariuomenės istoriją pasirinkta pristatyti žvelgiant į uniformas, ginkluotę, ženklus ir apdovanojimus. Tai objektai, kurie rodo karių vienybę, įsipareigojimus, įvertinimą ir gynybos priemones“,– sako Karybos istorijos skyriaus vedėja Lina Kasparaitė-Balaišė. 

Atsižvelgiant į šiuolaikinės visuomenės poreikius, paroda yra kompleksinė, su integruota edukacine veikla, kuri yra pritaikyta įvairaus amžiaus muziejaus lankytojams. Nuspalvinti uniformuotas figūrėles, išdėlioti ekipuotę ant šių dienų kario figūros, liesti ginklus – tai įvairių laikotarpių Lietuvos kariuomenės uniformų ir  ekipuotės pažinimo būdas. Antros salės interaktyviame ekrane lankytojai turi galimybę išbandyti KTU informatikos fakulteto studentų sukurtą žaidimą, o papildyta realybė suteikia galimybę susipažinti su vieno pirmųjų Lietuvos kariuomenėje naudoto lengvojo tanko Renault FT-17 modeliu.

Parodą bus galima pamatyti nuo 2018 m. lapkričio 23 d. iki 2019 m. balandžio 30 d.

Nuotraukos: Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių