Vytauto Didžiojo universitetas kelia priėmimo kartelę stojantiesiems

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) kelia minimalų stojamąjį balą ne tik iki 3, kaip siūlo ŠMM, bet ir dar daugiau – iki 4 ir 6.

Universiteto Senato sprendimu šiais metais į didžiąją daugumą VDU studijų programų bus priimami tik tie, kurių konkursinis balas bus ne mažesnis kaip 4, o pretenduoti į VDU Academia cum laude individualiąsias studijas bus galima turint konkursinį balą, ne mažesnį kaip 6.

„Lietuvos pažangos strategijoje 2030“ pabrėžiamas siekis būti šalimi, kurioje sudaromos plačios galimybės mokytis ir tobulėti, kad Lietuvos žmonės būtų išsilavinę, domėtųsi mokslu ir inovacijomis. Siūlydami savo studijų programas, mes nesiekiame kiekybės, mūsų tikslas – kokybė, todėl kasmet savo universitete laukiame motyvuotų ir gerai besimokančių studentų, kurių VDU niekuomet netrūko, – teigia VDU rektorius prof. Juozas Augutis. ­– Puikiai suprantame, kad norint gerinti studijų kokybę, privalome kelti didesnius reikalavimus ne tik savo akademinei bendruomenei, bet ir būsimiems studentams“.

Rektorius taip pat pabrėžia, kad būtent aukšti, lyginant su dauguma šalies universitetų, stojančiųjų balai lėmė tai, kad VDU pirmasis Lietuvoje įsteigė ir individualių studijų programą Academia cum laude. Tai yra unikali individualių studijų sistema, kuri sujungia dviejų geriausių pasaulio universitetų – Kembridžo ir Harvardo studijų modelius ir leidžia susidaryti asmeninę studijų programą iš visų universitete esančių dalykų. Siūlomas modelis leidžia patiems studentams pasirinkti, kaip studijuoti – plečiant arba gilinant savo žinias. Įdomu tai, kad visų studijų metu studentai gali dirbti su pasirinktu kuratoriumi – savo srities profesionalu, aukščiausio tarptautinio lygio mokslininku, tyrėju ar pripažintu menininku.

Siekiant suvienodinti studijuojančiųjų lygį ir užtikrinti studijų kokybę dar 2010 m. VDU buvo viena pirmųjų aukštųjų mokyklų Lietuvoje, įvedusi minimalų stojamąjį konkursinį balą. Nuo 2016 m. į šio universiteto valstybės finansuojamas vietas abiturientai galėjo įstoti turėdami ne mažesnį konkursinį balą nei 2.

Konkursinis balas stojantiesiems į aukštąsias mokyklas apskaičiuojamas konvertavus mokomųjų dalykų brandos egzaminų arba metinių pažymių ir/arba stojamųjų egzaminų rezultatus į 10-ties balų sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kas yra universitetas? Universiteto apibrėžimą pakartojo A.Maldeikienė, kritikuodama dabar vykstančią Lietuvos universiteto reformą ir jos vykdytojus. Cituoju: "Universitetas atsirado kaip vieta, kur visuomenės apmąsto save, ir padeda rastis naujoms mokslo, meno, kultūros plačiausia prasme formoms. Tikri universitetai „negamina“ darbo jėgos, jie gamina mintis; jie ne darbo jėgą štampuoja, o padeda pasirengti gyvenimui, nes, priešingai, nei tai bando įpiršti verslo advokatai, gyvenimas nėra darbas: pastarasis – tik trečdalis nuo trečdalio mums duoto laiko...

Kęstas

Kęstas portretas
Jeigu nori turėti šalyje universitetų, tai ir steigi juos, kaip tokias vietas, kur žmonės mąsto ir moko mąstyti kitus. Pažiūri, ar, ir kiek, turi mąstančių profesorių, ir steigi. Ne pinigus ar namus skaičiuoji, o tas galvas, kurios geba mokyti mąstyti. Nieko originalaus ar netikėto: taip buvo daroma nuo Viduramžių laikų, Europoje jau per aštuonis šimtus metų" (daugiau apie tai - čia). Jei norite daugiau programuotojų Lietuvoje, tai steikite programuotojų rengimo kursus. O Lietuvos universitetuose vyksta visai kiti darbai. Tuos universitetus, kur visai nėra mąstančių profesorių, reikia uždaryti. Iš kitų universitetų nesugebančius mąstyti profesorius reikia atleisti iš darbo. Va ir visa reforma. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Absolventė

Absolventė portretas
Dėstytojų kartelės kėlimui didelės įtakos turi ir studentų atsiliepimai, taip kad netylim'! Daugiau iniciatyvos;)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių