XXI amžiaus Kaunas: karštas vanduo bėga tik dieną

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno daugiabutyje iš čiaupo bėgantis drungnas vanduo grasina sunkios ligos užkratu. Toks taupumas bendrijos pirmininkui ar šilumos sistemą prižiūrinčiai "Santermitai" gali neskaniai atsirūgti.

Priverstinis grūdinimasis

"Ką daryti, jeigu daugiabutyje su bendrijos pirmininko palaiminimu naktimis bėga tik vos vos šiltas vanduo?" – piktinosi Savanorių pr. 296 namo gyventojas.

Šiame penkiaaukštyje gyvena įvairaus amžiaus žmonės, yra šeimų su mažais vaikais, kuriems maudynių prireikia įvairiu paros metu, ir suaugusiųjų, kurie laiko nueiti į dušą neretai randa tik po vidurnakčio.

Pavyzdžiui, vėlai grįžus po krepšinio treniruotės praustis belieka po vėsoku dušu. "Šiame name gyvenu apie pusmetį. Ir taip buvo visą laiką", – stebėjosi vaikinas.

Jis bandė apie tai pasikalbėti su bendrijos pirmininku, tačiau atsimušė tarsi į sieną. Pastarasis nuolat kartojo, kad esą reikia taupyti. "Pirmininkas į priekaištus atkirsdavo, kad naktį reikia miegoti, o nusiprausti galima anksčiau vakare. Esu kalbėjęsis ir su tokia močiute iš mano laiptinės. Klausiau, ar jai tinka tokia situacija. Ji pritarė, kad nepatogu praustis. Pasitikslinau, ar ji eina praustis pirmą valandą nakties? Sakė, visko būna", – dėstė kaunietis.

Jis pridūrė, kad bent jau jo laiptinėje nepatenkintųjų yra ir daugiau.

Bakterijos – ne bėda?

Daugiabučio gyventojas įžvelgė ne tik diskomfortą, bet ir suabejojo finansine tokios taupymo sistemos nauda.

"Bėgant vos šiltam vandeniui karšto vandens skaitiklis sukasi kaip pašėlęs, juk šalto vandens čiaupo nebereikia atsukti. Taip išeina, kad gauni vos šiltą vandenį, o moki kaip už karštą, ir jo sunaudoju daugiau, nes naktimis prausiuosi vien "karštu" vandeniu", – kalbėjo vaikinas.

Taip išeina, kad gauni vos šiltą vandenį, o moki kaip už karštą.

Jis teigė, kad praustis įmanoma, bet ar ne per didelės išlaidos?

Be to, sunerimo dėl galimo ligos užkrato. "Aš jam aiškinau, kad prie žemesnės temperatūros nežūsta vamzdynuose besikaupiančios bakterijos ir visa kita, kad ne veltui yra nustatytos higienos normos ir jų privaloma laikytis. Pirmininkas aiškino, kad bakterijos ne bėda – teigė, kad kas kažkiek laiko vyksta vamzdžių praplovimai. Anot jo, to neva užtenka. Tik neaišku, kada ir kaip dažnai vykdomi tokie praplovimai", – domėjosi kaunietis.

Jis sakė, kad anksčiau vos vos šildavo ir radiatoriai. Po skundų pirmininkui šis į nepatenkintojo butą buvo net atsinešęs aparatą – tikrino, kiek įšyla radiatoriai, nes nepatikėjo. "Pirmininkas pajudintas šilumą padidino", – teigė pašnekovas.

Neaišku, kiek sutaupo

Savanorių pr. 296 daugiabučio savininkų bendrijos "Savanoriai" pirmininkas Artūras Musteikis, išgirdęs "Kauno dienos" klausimą, jokios problemos neįžvelgė. "O kas čia skundžiasi? Dauguma gyventojų nusiskundimų bent jau dėl vandens neturi, – tikino vyras. – Taip, yra taikomas naktinis režimas – 40 laipsnių. Vandens šildymas yra primažintas nuo 23.30 iki 5.30 val."

Paklaustas, kiek taip pavyksta sutaupyti, bendrijos pirmininkas ėmė išsisukinėti ir galiausiai nukirto: "Koks pokytis pinigais negaliu pasakyti."

Gal daugiabutis visai nieko nesutaupo? "Aš pats jau apie 23 metus dirbu "Kauno energijoje" ir šiek tiek apie šitas sistemas dar suprantu. Jeigu žmonės, galų gale ir jūs pati, turite blaivų protą, elementarus dalykas – jeigu užsienyje ar bet kur kitur žmonės kuria tokias sistemas, tai tikriausiai tam, kad kažkiek sutaupytų", – pratrūko A.Musteikis.

Užsiminus, kad gyventojai nepatenkinti tokiu taupymo būdu, A.Musteikis bandė sumenkinti, kad tai esą vieno žmogaus problema. "Aš pats diskomforto nejaučiu, nes tuo laiku miegu", – neatremiamą argumentą pateikė pirmininkas.

Jis aiškino, kad daugiabutis turi sistemos prižiūrėtoją – bendrovę "Santermita". "Pateikėme jai paraišką. Šitie visi dalykai buvo nuspręsti visuotiniame bendrijos narių susirinkime", – aiškino bendrijos vadovas.

Aš pats diskomforto nejaučiu, nes tuo laiku miegu.

Pasitikslinome, ar gyventojai balsavo už konkrečią temperatūrą, ar tiesiog už protingą vandens pašildymo mažinimą. Kieno nuožiūra nustatoma 40 laipsnių temperatūra?

"Ne "Santermitos", mano nuožiūra, kaip sakau. Koks skirtumas, sakykit?" – kalbėjo A.Musteikis.

Prasilenkia su normomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė patvirtino, kad gyventojų būgštavimai dėl ligų užkrato grėsmės yra pagrįsti.

Karšto vandens daugiabučiuose reikalavimus nustato Lietuvos higienos normos. Jos nurodo, kad legioneliozių prevencijai pastato karšto vandens sistemoje vandens temperatūra turi būti 50–60 laipsnių, sudarant technines prielaidas vandens šildytuve karšto vandens temperatūrą padidinti iki 66 laipsnių, o vartotojų čiaupuose – iki 60 laipsnių.

"Todėl karšto vandens temperatūros sumažinimas naktimis nėra suderinamas tiek su galiojančiais teisės aktais, tiek su užkrečiamųjų ligų, t. y. legioneliozės prevencija. Atkreipiame dėmesį, kad palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis yra 20–45 laipsniai", – teigė R.Gabrielaitė.

Žemesnėje nei 20 laipsnių ir aukštesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje jos nesidaugina.

"Gyventojai, mažindami karšto vandens temperatūrą karšto vandens sistemoje, rizikuoja užsikrėsti legionelioze. Tai ūminė infekcinė liga", – patvirtino R.Gabrielaitė.

Pirmininkas savivaliavo?

Bendrovės "Santermita" pardavimo vadovė Vaida Garmutė neigė, kad jie turi ką nors bendro su higienos normų ir įstatymų pažeidimais. Esą dėl situacijos Savanorių pr. 296 name kaltas bendrijos pirmininkas A.Musteikis.

"Santermita" teikia paslaugas vadovaudamasi reikalingais teisės aktais ir normomis, todėl jei būtume gavę jūsų laiške nurodytą pirmininko įgaliojimą, jo vykdyti negalėtume. Patikrinus Savanorių pr. 296 namo kelerių metų gedimų registravimo sistemos išklotinę, gyventojų skambučių ar nusiskundimų dėl minėtos situacijos nerasta. Įmonės specialistai patikrino šilumos mazgo automatikos parametrus bei priežiūros registravimo žurnalus, jokių pažeidimų ar trūkumų neužfiksavo. Dėl galimo pirmininko savavališko vandens temperatūros reguliavimo buvo pakeista šilumos punkto spyna", – teigė V.Garmutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asta

Asta portretas
Varnių g.47 name bėga visiškai ledinis vanduo tiek vėlai vakare, tiek anksti ryte...

Pensininke

Pensininke portretas
Reikia bausti bendriju pirmininkus.kurie nesilaiko higienos normu.ne tik karsto vandens .bet ir sildymo . Akyvaizdu.kas maziausiai moka uz siluma.tai ir sala.kaip Baltijos g.21.

Anonimas

Anonimas portretas
Bėga tas vanduo. Kai reikia puoduko karšto vandens, reikia tik nuleisti kibirą. O tuo metu skaitliukas gražiai sukasi ir mūsų piniginės dar gražiau plonėja.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių