„Žalgirio pergalės parke“ pagerbs signatarus (kviečia prisidėti)

Lietuvos kultūros taryba tik iš dalies finansuoja originalų "Žalgirio pergalės parko" visuomeninio klubo projektą "1918 m. Vasario 16-osios akto signatarų įamžinimas "Žalgirio pergalės parke". Todėl šiam projektui reikalinga kiekvieno mūsų parama.

Signatarų alėja

"Mūsų projektą Lietuvos kultūros taryba atrinko kaip originalų sumanymą su išliekamąja Lietuvos istorine ir kultūrine verte. Tai architekto Stanislovo Kalinkos "Žalgirio pergalės parke" suprojektuota alėja 1918 m. Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarams. Alėjoje bus pasodinta 20 lietuviškų ąžuolų – tiek buvo signatarų. Prie kiekvieno medelio atsiras lentelė lietuvių ir anglų kalbomis su signataro atvaizdu, vardu, pavarde, trumpa biografija bei jo veikla", – pasakojo "Žalgirio pergalės parko" klubo pirmininkas Gintautas Tamulaitis.

Pasak pašnekovo, alėjos pradžioje įrengtame stende bus prof. Liudo Mažylio rasto Vasario 16-osios akto kopija, signatarų bendra nuotrauka, įvardyti medelių sodintojai ir šio projekto rėmėjai.

Be to, alėjos iniciatoriai planuoja išleisti knygelę apie signatarus, kurioje bus pateikta ir "Žalgirio pergalės parko" kūrimo istorija, klubo veikla.

Atidarymas – rugsėjo 8-ąją

Klubas ketina rugsėjo 8-ąją surengti ąžuoliukų sodinimo Signatarų alėjoje šventinę ceremoniją, į kurią bus pakviesta daug garbingų asmenų, signatarų giminės. Tačiau alėjos sumanytojai nuogąstauja dėl alėjos 120 m ilgio ir 2 m pločio ilgaamžio tako įrengimo, o tiksliau – dėl lėšų trūkumo jo įrengimui baigti.

Klubas skolingas tako įrengėjams dar kelis tūkstančius eurų, nors ir patys klubo nariai aukojo kiek galėdami šiems darbams užbaigti. Tad klubo sąskaitoje pinigų nebėra, o šventinės ceremonijos data artėja. Kultūros tarybos skirtos sumos pakako tik informacinėms lentelėms apie signatarus, stendui įrengti ir šventinei ceremonijai organizuoti, o štai knygelei išleisti bei alėjos takui baigti lėšų pritrūko.

Prašo padėti

"Labai prašome visuomenės, įvairių įstaigų, organizacijų, įmonių, verslininkų paramos. Kartu tikimės, kad mus finansiškai parems ir Vasario 16-osios klubas, vienijantis signatarų artimuosius, Kovo 11-osios akto signatarai. Beje, kviesime pasodinti ąžuoliuką "Žalgirio pergalės parke" vieną iš pastarųjų signatarų – juk jie yra valstybingumo tesėjai ir jie, tikimės, neliks abejingi tokiems Lietuvos valstybingumo istorijos simboliams, kaip mūsų inicijuotas ir baigiamas įgyvendinti projektas", – kalbėjo G.Tamulaitis.

Pašnekovas priminė, kad knygutėje apie alėją ir "Žalgirio pergalės parką" bus įrašytos visų aukotojų pavardės, kurie aukos iki rugpjūčio 20 d. imtinai, nes tuo metu knygelė bus atiduodama spaudai. Norintieji ir galintieji paremti Signatarų alėjos įrengimą, prašome pervesti pinigus į klubo "Žalgirio pergalės parkas" sąskaitą: LT46 7044 0600 0318 5322, į.k. 259949860, AB SEB bankas, banko kodas 70440.

Parko istorija

"Žalgirio pergalės parkas Kauno rajone (Babtų seniūnijoje, ties Cinkiškių sankryža) pradėtas kurti beveik prieš 30 metų.

Parko teritorija užima 14 ha. Dešimtyje hektarų pasodinta apie 1 tūkst. medelių: raudonlapių ąžuolų, maumedžių, eglaičių, Lietuvos nepriklausomybės alėjoje žaliuoja lietuviški ąžuolai ir pušys, iš kalninių pušaičių suformuotas 0,5 km ilgio žodis "Žalgiris", kuris matomas iš paukščio skrydžio. Kiekvienas pasodintas medis turi savo globėją ir metriką.

1990 m., minint 580-ąsias Žalgirio mūšio metines, tautodailininkai išdrožė ir pastatė trylika stogastulpių.

2001 m. parko centre įrengtas postamentas (jame įmūryta kapsulė su laišku ainiams), ant kurio turėtų iškilti stilizuoti Gediminaičių stulpai – centrinis parko akcentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių