Zoologijos sodas mokys, kaip kovoti su invazinėmis rūšimis

  • Teksto dydis:

Lietuvos zoologijos sodas liepos 21 d., penktadienį, 10 val. kviečia į praktinę mokomąją talką, kurioje bus demonstruojami kovos su invazinėmis augalų ir gyvūnų rūšimis metodai.

Renginio dalyviai įgytas žinias galės ne tik pritaikyti savo namuose, bet ir pagelbės zoologijos sodui kovojant su Sosnovskio barščiais ir luzitaniniais arionais. Geriausių talkininkų laukia organizatorių prizai.

Luzitaniniai arionai, kitaip dar žinomi smalžio ar ispaninio šliužo vardu, – moliuskai, neturintys išorinės kriauklės, plačiai paplitę po beveik visą Europą. Jie gyvena upių ir ežerų pakraščiuose, miškuose, slėniuose ar vidutinio drėgnumo pievose, vis dažniau – šalia žmonių namų. Iki 12 cm užaugantys šliužai dažniausiai įsiveisia drėgnuose soduose ir daržuose su gausia ir tankia augalija. Smalžiai minta augalų lapais, žiedais, vaisiais, todėl padaro žalos soduose ir daržuose.

Sunaikinti luzitaninius arionus nelengva, kaip ir visas invazines rūšis. Veiksmingiausia priemonė – juos surinkti rankomis ir sunaikinti bei tvarkyti aplinką, įrengti apsaugines tvoreles, gaudykles. Kad naikinimas būtų sėkmingas, naikinti reikia visoje teritorijoje.

Viena iš agresyviausių invazinių augalų rūšių Lietuvoje yra Sosnovskio barštis, užimantis daugiau nei 10 tūkst. ha plotą. Visiems gerai žinoma, kad saulėtą vasaros dieną šio augalo leidžiamos sultys stipriai degina odą, todėl kasmet į gydytojus kreipiasi daug nukentėjusiųjų. Pastaraisiais metais Sosnovskio barštis pradėjo plisti ir zoologijos sodo teritorijoje.

Mokslininkų duomenimis, vienas šienaujamas Sosnovskio barščio augalas gali gyventi iki 14 metų, todėl susitikimo metu specialistai aptars efektyviausius jų naikinimo metodus.

Suaugusieji galės padėti kasti šiuos zoologijos sode augančius augalus, o už pagalbą į sodą jie bus įleidžiami nemokamai. Norinčių prisidėti prie kasimo darbų prašoma atsinešti guminius batus ir aprangą ilgomis rankovėmis.

Renginys zoologijos sode vyks padedant Aplinkos ministerijos ir Lietuvos entomologų draugijos specialistams pagal jų rekomendacijas. Daugiau informacijos apie invazines rūšis galite rasti Aplinkos ministerijos svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
grįžom nuo pajūrio, po 10 dienų poilsio, tai mūsų kiemo slimokai (gyvenam prie Zoosodo) taip atsiganę, vos pašliaužia nuo storumo. Pirmą vakarą po kelionės jų surinkau per 400. Antrą - kiek mažiau. Bet iš Zoosodo naujos pajėgos atšliaužia. Lai pirmiausia sodas pats išmoksta su jais kovoti, paskui kitus pamoko. Ir sosnovskio barščių nereikia toli ieškoti, čia pat, už sodo tvoros jie auga Mickevičiaus slėnyje. Tarp kitko, tas slėnis - miesto parku vadinamas, bet niekam neįdomu, kaip jis atrodo. Piarščikai iš savivaldybės verčiau iš naujo pucins tai, ką iki jų Kupčinsko laikais kiti patvarkė...

...

... portretas
Ech tie 'atbėgėliai', naikint juos visus.

Katastrofiska situacija

Katastrofiska situacija portretas
Jeigu pernai situ sliuzu pasitaikydavo vienas kitas,tai sia vasara kas diena surenkama vieno litro sklidinas stiklainis ir daugiau.Neina suprasti is kur jie islenda,nenusakoma gausybe vis atsiranda ir atsiranda sklype.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių