Zoologijos sodo sezono atidaryme – gyvūnų debiutai

Šeštadienį Lietuvos zoologijos sode Kaune vyko sezono atidarymo šventė: gyvūnų prižiūrėtojai vedė pažintines programas, vyko parodomieji šėrimai, lankytojams buvo suteikta proga sutramdyti gyvatę ir dalyvauti kitose atrakcijose.

Nemažai šiltųjų kraštų gyvūnų, pajutę saulę, tarsi suprasdami šios dienos reikšmę, išėjo iš uždarų patalpų ir pozavo lankytojams savo voljeruose. Pagrindinė sezono atidarymo šventės dalyvė – beveik mėnesio amžiaus dvikuprė kupranugariukė. Jai zoologijos sodo lankytojai šeštadienį išrinko vardą.

Lota – taip nuo šiol vadinsis mažoji dvikuprė. Vardas jai buvo išrinktas loterijos būdu. Vardų variantus visą šeštadienį siūlė zoologijos sodo lankytojai. Tam skirtoje dėžėje sodo darbuotojai rado 4 tūkstančius lapelių su vardų pasiūlymais.

„Čia mama, o čia – mažylė. Pažiūrėk, kokia ji dar mažytė“, – prie kupranugarių voljero aiškino mama darželio amžiaus dukrai. „Ne maža – ji daug didesnė už mane“, – žvelgdama į lapus nuo šakelių skabančią ir po voljerą laigančią kupranugariukę atsakė mergaitė.

Pasak zoologijos sodo Komunikacijos ir edukacijos skyriaus vedėjos Neringos Kirijenkaitės, po to, kai pernai kita sodo kupranugarė susilaukė jauniklės Mūzos, nesitikėta, kad kupranugarių būrys zoologijos sode šiemet dar pasipildys.

„Kupranugariukės mama – jauna, jai tai pirmasis jauniklis. Ji valgo mamos pieną, bet po truputį ragauja ir kitokio maisto – lapelių, šakelių. Ji pilnai priklausoma nuo mamos, ir tai yra labai gerai. Prižiūrėtojams, skirtingai nei pernai, nereikia rūpintis, maitinti, žiūrėti, kad nesusižeistų. Pernai gimusi Mūza nežindo mamos pieno. Tuomet pas mus, kaip mes juokaujame, buvo atsidariusi vasaros stovykla: tris mėnesius iš eilės darbuotojai nakvojo sode, nes Mūzą reikėjo maitinti kas dvi valandas“, – pasakojo N.Kirijenkaitė.

Šiuo metu zologijos sode gyvena penki kupranugariai: patinas Feniksas, dvi patelės ir dvi mažylės. Dvikupriai kupranugariai – nykstanti gyvūnų rūšis, įrašyta į pasaulio raudonąją knygą. „Gamtoje jie jau beveik nebegyvena – jie yra domestikuoti (prijaukinti). Kai kurių šalių gyventojai juos augina kaip lietuviai augina karves. Tokiais kupranugariais siūloma pajodinėti turistams. Juos atitinkanti rūšis, kuri šiuo metu dar gyvena laisvėje, yra labai sparčiai nykstanti, nes jų natūralios buveinės yra išnaikintos“, – sakė zoologijos sodo atstovė.

Zoologijos sodo lankytojai turi progą susipažinti dar dviem naujais zoologijos sodo gyventojais – beveik dvejų metų amžiaus broliais liūtais Guriu ir Dango. Jie iš Olandijos į Kauną atvyko dar lapkričio mėnesį, tačiau iki šiol jie ir senoji zoologijos sodo gyventoja liūtė gyveno uždarose patalpose su šildomomis grindimis. „Džiaugiamės, kad mūsų liūtė turi draugiją – ji keletą metų gyveno viena. Tai, kad į tą patį voljerą pas liūtę atkeliavo du patinai, nereiškia, kad bus liūtukų. Mūsų liūtė jau per sena, kad atsivestų palikuonių – ji broliams kaip mama“, – paaiškino N.Kirijenkaitė.

Smalsiausiems lankytojams 77-ojo vasaros sezono atidarymo proga šeštadienį buvo suteikta galimybė padėti gyvūnų prižiūrėtojams sutramdyti gyvatę, surasti pasislėpusią beždžionę, stebėti, kaip savo grobį medžioja liūtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vargšė mažylė

vargšė mažylė portretas
ir lėmė gi jai likimas gimti šiame gyvūnų kalėjime.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių