Zoologijos sodui leista laikyti invazinius gyvūnus: yra privalomų sąlygų

  • Teksto dydis:

Lietuvos zoologijos sodui išduotas leidimas naudoti invazines rūšis ex-situ išsaugojimui, informuoja Aplinkos apsaugos agentūra (AAA).

Aplinkos ministerijai pavaldi įstaiga tapo pirmąja Lietuvoje, kuri, siekiant išsaugoti rūšis už jų natūralių buveinių ribų, gali laikyti, veisti, naudoti ar mainyti, vežti konkrečius laikomus invazinių svetimų rūšių egzempliorius, rašoma ministerijos pranešime.

Zoologijos sodas galės disponuoti šiomis gyvūnų rūšimis: raštuotaisiais vėžliais; šventaisiais ibiais; paprastaisiais meškėnais; paprastaisiais koačiais; kininiais muntjakais; egiptinėmis žąsimis.

Leidimas išduotas vadovaujantis Invazinių rūšių kontrolės ir naikinimo tvarkos aprašu ir įvertinus Europos Parlamento ir Tarybos reglamento dėl invazinių svetimų rūšių introdukcijos ir plitimo prevencijos ir valdymo nustatytas sąlygas.

Lietuvos zoologijos sodas, kaip teigiama, atitinka uždarai valdai, kurioje numatoma naudoti invazines svetimas rūšis, keliamas sąlygas, taip pat jame patvirtintas Lietuvos Invazinių gyvūnų rūšių, įrašytų į Sąjungos invazinių rūšių sąrašą, priežiūros ir nenumatytų atvejų planas.

Nurodytų invazinių svetimų rūšių gyvūnai yra įtraukti į ES susirūpinimą keliančių invazinių svetimų rūšių sąrašą, todėl tokių rūšių gyvūnų laikymas, veisimas, įvežimas į Europos Sąjungos teritoriją, vežimas iš jos ar per jos teritoriją, bet koks pateikimas rinkai, naudojimas, mainymas, paleidimas į aplinką yra draudžiami. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių