Žygiu į Kruonį pagerbs žuvusius už laisvę

  • Teksto dydis:

1946 metais, naktį iš vasario 15-osios į 16-ąją Kruonio miške žuvo trys jauni partizanai Jurgis Krušinskas-Žiedelis, Antanas Lekavičius-Gulbinas, Pranas Žukauskas-Šalmas, norėję iškelti trispalvę. Visi jie tebuvo 21-22 metų amžiaus. Po Atgimimo, Vytauto Markevičiaus iniciatyva, pradėjus minėti jų žūtį Kruonio miške, rengiant dar tada ne tiek gausius minėjimus, Jūrų skautija ,,Divytis“ žygiu į Kruonį tradiciškai kasmet pagerbia tiek šiuos, tiek ir kitus 30 šiame miške žuvusius už laisvę.

Jau tapo tradicija, kad kasmet grupelė vyresnių Jūrų skautijos ,,Divytis“ jaunuolių, dar mokinių, jau 51 km žygio pradžia pasirenka Kauno karo muziejaus kiemelį. Žygiuojama, kaip ir minėti žuvę trys partizanai, nakčia. Šiemet išvykstama 14 d., 17 val. Šiai grupelei vadovauja jau ir KASP savanoriu spėjęs tapti, karininko profesijos sieksiąs jūrų skautas, Kulautuvos mokyklos abiturientas Mykolas Velžys. Kartu žygiuoja jūrų skautai klaipėdietis Ernestas Ūdra bei Domeikavos gimnazistai Egidijus Budus, Aivaras Kavaliauskas ir Karmėlavos gimnazistas Domantas Butkus. Šie jaunuoliai, būdami ir Jūrų kadetų įgulos nariais, savo žygį skiria Lietuvos valstybės bei šalies skautų judėjimo šimtmečiui. Prie jų prisidės 1919 m. Lietuvos kario uniforma vilkintis kaunietis, Karo istorijos klubo ,,Grenadierius“ narys Jokūbas Adamonis. Šiemet minėtų jaunuolių nuo Nežinomo kario paminklo atnešta amžinosios ugnies liepsna pirmą kartą bus uždegti Kruonio minėjimo laužai, atminimo aukuras. Tradiciškai ilgiausią žygį atlikusiems jūrų skautams suteikiama teisė pakelti ir viso minėjimo Lietuvos trispalvę, tarsi taip leidžiant šios kartos jaunuoliams užbaigti 1946-ųjų trijų jaunų partizanų pradėtą žygdarbį.

Kaip įprasta, vasario 15 d. dauguma kitų jaunesnių jūrų skautų, atvykusių traukiniu nuo Pravieniškių ar autobusais nuo Rumšiškių, patriotiškai su vėliavomis žygiuoja į Kruonį apie 25 kilometrus. Dabar jau daug metų į Kruonį žygiuoja ir kitų vietovių, organizacijų skautai, šauliai, savanoriai. Vakare visi dalyvauja Šv. mišiose Kruonyje, iškilmingoje eisenoje į Kruonio mišką ir visada labai patriotiškame minėjime prie didžiulių laužų, šalia paminklo ir kryžiaus žuvusiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių