Anglyse per Lietuvą gabenami ir brangakmeniai?

Per Lietuvą kontrabanda gabenami ir brangakmeniai. Taip linkęs teigti dėl rekordinės kokaino kontrabandos, kurią Kauno kriminalistai aptiko anglyse, teisiamas kolumbietis Diego Pena Murillo. Šios neeilinės Lietuvos policijos istorijoje bylos nagrinėjimas Kauno apygardos teisme jau eina į pabaigą.

Laikėsi tradicinės taktikos

Kaip jau rašyta, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų bei kontrabanda organizuotoje grupėje kaltinamas Kolumbijos Respublikos ir Nyderlandų Karalystės pilietybę turintis D.P.Murillo, stojęs vasario pabaigoje prieš Kauno apygardos teismą, pareiškė, kad duos parodymus tik po visų liudytojų apklausos. Kaip ir kartu su juo teisiami alytiškiai – Kęstutis Zienka bei Vaidotas Matulaitis.

Nė vienas iš teisiamųjų teigė nepripažįstantis ir pareikštų kaltinimų. Nors buvo sulaikyti 2015-ųjų liepos 3-iąją po daugiau kaip savaitę prie vieno Alytaus angaro trukusios Kauno apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo valdybos pareigūnų pasalos su įkalčiais. Iš jame buvusių 129 tonų anglies jie tespėjo išgryninti apie 12 kilogramus kokaino. Nors, vėliau nustatyta, kad jo ten buvo ne mažiau 71 kilogramo. Tačiau tai paaiškėjo tik ekspertams nustačius, kas maišelio, kurį teisiamieji išsinešė iš sandėlio, ir kurį kažkur vežė K.Zienka, viduje. O vėliau patiems teisėsaugininkams rankomis perrinkus likusį anglių kiekį.

Trys teisiami, vienas ieškomas

Buvo linkę teisiamieji nepripažinti savo kaltės ir atėjus laikui duoti teisme parodymus. V.Matulaitis ir K.Zienka pareiškė, esą tik krovė minėtame angare anglis, nieko nežinodami apie jose slepiamus narkotikus. Esą darę tai Vyganto Pankos, kurio teisėsaugininkai nesėkmingai ieško jau beveik dvejus metus, prašymu.      

Kaip jau rašyta, teisiamųjų trijulė kaltinama dėl savanaudiškų paskatų dalyvavusi šio buvusio kauniečio, kuris po jų sulaikymo dingo kaip į vandenį, suburtos nusikalstamos grupės, disponavusios labai dideliu kiekiu kokaino, kuris į Lietuvą buvo atgabentas kontrabanda, veikloje. Jį įgijo ir į Klaipėdos uostą atplukdė V.Panka, kuriam šiuo metu išduotas Europos arešto orderis, vėliau išsinuomojęs ir Alytuje, Naujojoje gatvėje, esantį angarą, į kurį ši kontrabanda, pasiekusi Lietuvą dviem partijomis, buvo atvežta.

Teisiamieji turėjo ir konkrečius vaidmenis. D.P.Murillo, sulaikytas jau trečią savo atvykimo į Lietuvą dieną, turėjo išgryninti atplukdytoje akmens anglyje paslėptą kokainą bei išmokyti to K.Zienką su V.Matulaičiu. Pastarieji turėjo pasitikti atplukdytus konteinerius,  organizuoti krovinio iškrovimą bei sandėliavimą. O K.Zienka – dar ir pasitikti D.P.Murillo bei suteikti jam pastogę savo namuose.

Juoktis ar verkti?

Tačiau, atėjus laikui duoti teisme parodymus, ne per seniausiai 55-erių metų jubiliejų Kauno tardymo izoliatoriuje sutikęs D.P.Murillo pareiškė, kad atvyko į Lietuvą brangakmenių savo verslui. Kaip jau rašyta, teismui jis prisistatė kaip juvelyrinės kompanijos „Esmeralda le Columbia“, registruotos Olandijoje, savininkas. Esą vykti į Lietuvą brangakmenių jam pataręs pažįstamas iš Kolumbijos, teigęs ir tai, kad atvykus jį pasitiks savas žmogus. Anot D.P.Murillo, pastarasis ir atvežė jį į minėtą angarą, teigdamas, kad tarp jame esančių anglių paslėpti brangakmeniai.

Prieš 30 metų Ispanijoje jau teistą D.P.Murillo gina du advokatai. Jam, kaip ir bendrininkams, gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų. Tačiau 45-erių K.Zienka bei 28-erių V.Matulaitis iki nuosprendžio mėgaujasi laisve – jie buvo paleisti iš suėmimo už 15 bei 20 tūkst. eurų užstatus. O D.P. Murillo niekaip nepavyksta ištrūkti net ir už siūlomą 100 tūkst. eurų užstatą.

Teisiamųjų sulaikymo metu iš nusikalstamo pasaulio perimtas 600 kg kokaino kiekis, kaip manoma, buvo skirtas Rusijos rinkai. Jo vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų. Su tokiu unikalia narkotikų kontrabandos maskuote Europos Sąjungoje dar nebuvo susidurta. Akmens anglyse paslėptų narkotikų neužuodė nei tarnybiniai šunys, nei fiksavo rentgeno aparatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių