Ar pagrįstai į laisvę paleisti agurkiniai?

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį išnagrinėjo prokuratūros skundus dėl keturių į laisvę paleistų kaltinamųjų Agurkinių gaujos byloje. Grupuotės įvykdyti nusikaltimai siejami su didelio kiekio narkotikų gabenimu.

Prokuratūra prašo kaip nepagrįstas panaikinti liepos 22 dieną priimtas Klaipėdos apygardos teismo nutartis paleisti iš kardomojo suėmimo Saulių Velečką, Norbertą Tučkų, Audrių Petkauską ir Tadą Petrošių. Kaltinamuosius prašoma vėl suimti. Vietoje suėmimo kaltinamieji sumokėjo po 30 tūkst. eurų piniginius užstatus, iš jų paimti dokumentai. Be to, jiems šešiems mėnesiams skirta intensyvi priežiūra – vyrai dėvi elektroninius stebėjimo prietaisus ir negali išeiti iš namų. Vienintelė išimtis – dalyvavimas teismo posėdžiuose.

Apeliacinio teismo posėdyje dalyvavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Zdzislavas Tuliševskis sakė, jog nebuvo pagrindo švelninti kardomosios priemonės, nes byla susijusi su organizuotu nusikalstamumu, kuris kelia grėsmę visuomenei, kova su organizuotu nusikalstamu svarbi tiek nacionaliniams, tiek tarptautiniams interesams, nes organizuotas nusikalstamumas peržengia valstybių sienas.

Į teismo posėdį buvo atvykęs tik S.Velečka su savo advokatu.

„Ilgą laiką esu kalinamas nežmoniškomis sąlygomis. Dvejus metus manęs negalėjo nuvežti pas gydytojus dėl nugaros, man nutirpo kojos. Teismo posėdžiai paskirti spalio mėnesį, lapkritį ir gruodį, prie Naujus metus posėdžiai dažniausiai neįvyksta. Aš iš dalies pripažinau kaltę, žinau, kad ne mažiau kaip dešimt metų būsiu nuteistas, žinau, kad sėdėsiu. Prokuroras sako, kad bėgs ir slėpsis – jau anksčiau būčiau pasislėpęs, neturiu tokių minčių“, – posėdyje kalbėjo S.Velečka.

Ginčydamas suėmimo panaikinimą, prokuroras Z.Tuliševskis akcentavo, kad paskirtas piniginis užstatas kaltinamiesiems yra jiems pakankamai menka suma.

„Kratos metu pas S.Velečką buvo rastas 30 tūkst. eurų vertės laikrodis. Prasti vieną laikrodį dėl laisvės, manau, nėra problema“, – sakė prokuroras.

Suėmimas keturiems agurkiniams buvo paskirtas 2013 metų sausio 22 dieną. Nelaisvėje jie jau išbuvo daugiau kaip trejus metus ir šešis mėnesius. Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, jog tokį ilgą laiką laikant asmenį suėmime, tolesnis pačios griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo – termino tęsimas gali būti vertinamas kaip Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatų, numatančių teisę į bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką bei teisę būti paleistam proceso metu, pažeidimas.

Z.Tuliševskis sakė, kad Klaipėdos apygardos teismas savo nutartyje dėl paleidimo į laisvą užsitęsus nagrinėjimui rėmėsi bylomis, kurioje nagrinėti pavienių asmenų įvykdyti nusikaltimai, jose nekalbama apie organizuotas grupes.

Prokuroras savo kalboje citavo kelias bylas, kurias su organizuotu nusikalstamumu susiję lenkai buvo iškėlę prieš savo valstybę Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT). Viena byla, pasak prokuroro, buvo nagrinėjama ketverius metus, ir EŽTT pateisino tokią suėmimo trukmę, nes byla buvo susijusi irgi su narkotikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet

Bet portretas
gramatinės klaidos straipsnyje baisios...!!!

tai tada

tai tada portretas
ir Daktara paleiskit lai sedi savo pili su balandziai

korupcija

korupcija portretas
30.000 eu agurkui,kaip drambliui bombonke.o teisejui skyrusiam paleidima tikriausiai daugiau atseikejo,kad tokius stambus mafijozus paleido?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių