Atsargiai! Filmuoja policija!

Kauno kelių policija ieško būdų, kaip padidinti saugumą gatvėse. Šiandien pareigūnai pirmą kartą su filmavimo įranga įsitaisė ant Karaliaus Mindaugo pr. pėsčiųjų tilto į Nemuno salą, po juo pasistatė ir nepažymėtą tarnybinį automobilį su stacionariu greičio matuokliu.

Iškalbingas rekordas

Pasak laikinai Kauno kelių policijos valdybai vadovaujančio jos Administracinės veiklos skyriaus viršininko Andriaus Bubulio, neviešos jų tarnybos priemonės, kurių metu fiksuojami Kelių eismo taisyklių pažeidėjai, vykdomos ne pirmi metai. Ypač jos suaktyvintos šį mėnesį.

Iki šiol dažniausiai buvo naudojami nežymėti policijos automobiliai. Jų tarnyba turi ne vieną. Ne per seniausiai tokiu būdu Karaliaus Mindaugo pr. ties Aleksoto tiltu per porą valandų buvo užfiksuoti net 75 vairuotojai, pažeidę Kelių eismo taisykles. Didžioji dauguma jų nerodė posūkio signalo. Keli vairuodami kalbėjosi telefonu.

Pirmas blynas neprisvilo

Šios dienos reidas – antrasis, kai pažeidėjai gaudomi nauju būdu.

Pirmą kartą jis išbandytas praėjusią savaitę Vilniaus ir M.Daukšos gatvių sankirtoje. Joje policijos rėmėjas per vakarinio piko valandas filmavo vairuotojus, kertančius M.Daukšos gatve Vilniaus gatvę. Pastaroji yra pėsčiųjų zona ir eismas ja draudžiamas. Vieną dieną policijos rėmėjas fiksavo pažeidėjus sėdėdamas nežymėtame policijos automobilyje. Kitą – tiesiog stovėdamas gatvėje be iš tolo šviečiančios policijos rėmėjo liemenės. Per dvi dienas, tiksliau, per maždaug keturias valandas, buvo užfiksuoti 32 pažeidėjai.

Visiems jiems, kaip ir šiandien nustatytiems, bus surašyti protokolai ir skirtos nuobaudos. Apie jas užfiksuotų automobilių savininkai bus informuoti deklaruotos gyvenamosios vietos adresu. Jeigu pažeidimo metu automobilį vairavo ne jo savininkas, šis turės nurodyti, kas nepaisė Kelių eismo taisyklių. Jeigu, pavyzdžiui, automobilio savininkas – vyras, o užfiksuota, kad pažeidimą padarė moteris, savininkas gaus tik pranešimą, kad privalo nurodyti pažeidėjos asmenybę. Jeigu to nepadarys per nurodytą laiką, jam gresia atsakomybė už duomenų nepateikimą. Už tai numatyta bauda yra didesnė negu už patį pažeidimą.

Išsipirkti neįmanoma

Į šiandieninį naujo pobūdžio neviešą reidą nuspręsta pasikviesti ir žiniasklaidą. Anot A.Bubulio, prevenciniais sumetimais, nes yra tokių suįžūlėjusių vairuotojų, kurie nevengia pažeidinėti Kelių eismo taisyklių net pravažiuodami pro žymėtą policijos automobilį.

Karaliaus Mindaugo pr. reidui pasirinktas ne tik dėl intensyvaus srauto, bet ir dėl pėsčiųjų gausos – greta "Akropolis" bei "Žalgirio" arena. O tiltas virš jo – manant, kad pavyks išvengti vairuotojams būdingo kolegų perspėjimo apie pažeidėjų tykančius pareigūnus. Iš pradžių planuota, kad priemonės dalyviai bei jiems talkinęs rėmėjas bus be uniformų, todėl, jeigu ir bus pastebėti, greičiausiai bus palaikyti miesto vaizdais besigrožinčiais turistais. Tačiau paskutinę minutę persigalvota ir reido dalyviai pasirodė su uniformomis.

Mums yra pavykę nubausti ir už tai, kad vairuotojas rūkė ar užkandžiavo vairuodamas automobilį.

Apie 15 val. prasidėjęs reidas vyko apie porą valandų. Pasak A.Bubulio, vienas iš teigiamų jos momentų, kad pažeidėjai nebuvo stabdomi. Tai reiškia, kad nebuvo sąlyčio taško tarp pažeidėjo ir jį užfiksavusio pareigūno, todėl pirmasis neturėjo galimybės bandyti susitarti, o antrasis padėti jam už atlygį.

Ateityje tokias priemones galės vykdyti vien tik policijos rėmėjai, kaip jau buvo M.Daukšos gatvėje.

Prognozės pasitvirtino

Kaip ir tikėtasi, peržiūrėjus daugiau kaip porą valandų trukusios priemonės filmuotą medžiagą, daugiausia užfiksuota mobiliuoju telefonu besinaudojančių vairuotojų. Tokių buvo vienuolika arba daugiau kaip pusė visų šios priemonės metu nustatytų pažeidėjų. O tokių užfiksuota 21. Šeši iš jų nesegėjo saugos diržų, o keturi, persirikiuodami į kitą juostą, nerodė posūkio signalo.  

Anot Kelių policijos pareigūnų, kalbėjimas telefonu vairuojant automobilį – viena didžiausių problemų. Nors nuo sausio 1-osios sugriežtinta atsakomybė ir už tai. Dabar tokiems plepučiams gresia bauda nuo 60 iki 90 eurų. Išimtį galima padaryti tik vairuotojui, neturinčiam nuobaudų. Tačiau ir tokiam už kalbėjimąsi mobiliuoju telefonu vairuojant automobilį gresia 30 eurų bauda.

Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius Kauno apskrities Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopa nustatė 533 vairuotojus, kurie važiuodami kalbėjosi mobiliuoju telefonu.

"Mums yra pavykę nubausti ir už tai, kad vairuotojas rūkė ar užkandžiavo vairuodamas automobilį", – gyrėsi žiniasklaidai vieno iš šios kuopos būrio vadas.

Anot statistikos, dar daugiau nustatyta važiavusiųjų neprisisegus saugos diržo –  639. Tačiau šį skaičių sudaro ne tik vairuotojai, bet ir jų keleiviai.


Šiame straipsnyje: KETreidasKauno policija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Beata

Beata portretas
Nejau vis dar nesuprantame, kad isvardinti pazeidimai pavojingi mums patiems?

Siaubas

Siaubas portretas
Geriau gaudytų rimtus nusikaltėlius ... Tarybų laikai visiski... Žmones užpuola, sumuša, o policija neturi laiko išsiaiškinti , bylos metu metus trunka...

Klaustukas

Klaustukas portretas
O kaip su pavogusiais is biudzeto simtais tukstanciu kovos.Alia Kauno Tardymo Izoliatoriaus zvaigzdemis.Savu nefilmuoja ir nebauduoja.Tur but per smulkus nusizengimas,,,
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių