Iš baudžiamosios bylos daromas cirkas?

Pernai prieš Vasario 16-osios minėjimą Kaune iškabinti plakatai "Sudegink Ruklą deportuok vyriausybę imigrantai welcome!" vakar kaitino aistras teisme. Viena kaltinamųjų prisipažino juos klijavusi ir įvardijo savo bendrininkus – kad šie paliudytų, jog antrojo teisiamojo tąnakt tarp jų nebuvo.

Remiamasi lingvisto išvada

Kauno apylinkės teismas vakar atvertė baudžiamąją bylą, kurioje Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Humanitarinių mokslų fakulteto istorijos specialybės ketvirtakursė Viktorija Kolbešnikova ir vienos Kauno bendrovės vadybininkas Linas Kleinas kaltinami viešai raginę imtis diskriminacinių veiksmų prieš visuomenės grupes, skiriamas tautiniu ir socialinės padėties pagrindu, bei kurstymu prieš jas smurtauti ir fiziškai susidoroti.

Pasak kaltinimą palaikančios prokurorės, besiremiančios lingvistinį išsilavinimą turinčio specialisto išvada, turėdami išankstinį sumanymą kurstyti nesantaiką jie naktį į pernykštę Vasario 16-ąją iškabino Kauno centre bei Senamiestyje keliolika plakatų, kurie skelbė: "Sudegink Ruklą deportuok vyriausybę imigrantai welcome!"

Remiantis vaizdo kamerų įrašais, nuo 1.11 iki 1.50 val. jie klijuoti ant Laisvės alėjos pastatų, reklamos stendų, elektros skydinių, gatvės apšvietimo stulpų, prie prezidentūros esančioje Vilniaus gatvės požeminėje perėjoje ir ant šiukšlių konteinerių.

Vienas gelbėjamas?

"Vieną plakatą priklijavo prie mūsų teismo pastato!" – pastebėjo šią bylą iš kolegės, išvykusios dirbti į Panevėžį, perėmęs teisėjas Bronislovas Liatukas.

Kaltinimą palaikanti Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Virginija Vigelienė patikslino, kad ne ant Kauno apylinkės teismo pastato, bet ant priešais jį esančio gatvės apšvietimo stulpo.

V.Kolbešnikova vakar prisipažino dalyvavusi klijuojant šiuos plakatus. Vis dėlto teigė mananti, kad nepadarė nusikaltimų, kuriais yra kaltinama.

V.Kolbešnikovos advokatė – Vilniuje įsikūrusios advokatės Lilijos Semaško padėjėja Evelina Baliko teismui pateikė visą krūvą prašymų. Pirmiausia – apklausti tris jos ginamąją į teismą atlydėjusius asmenis, kurie iš tikrųjų kartu su V.Kolbešnikova tąnakt klijavo šiuos plakatus. Esą Agnė Bagdžiūnaitė, Tomas Marcinkevičius ir Jurgis Valiukevičius paliudys, kad kito kaltinamojo – L.Kleino tąnakt su jais nebuvo.

Netrukus paaiškėjo, kad A.Bagdžiūnaitė gyvena tame pačiame Aukštųjų Šančių name su iš Karmėlavos kilusia V.Kolbešnikova. T.Marcinkevičius su J.Valiukevičiumi – Žemuosiuose Šančiuose. Viena iš prielaidų, kodėl jie įvardyti tik bylą perdavus teismui, susijusi su gynybine taktika.

Penki prieš vieną

Prašė V.Kolbešnikovos advokatė prijungti prie bylos ir kai kurių profesorių bei ekspertų išvadas, prieštaraujančias jau minėto lingvistikos specialisto verdiktui dėl plakatų turinio.

Esą tokią savo nuomonę sutiko teismui pateikti ir VDU Socialinės ir politinės teorijos katedros vedėjas Gintautas Mažeikis, taip pat asmeniškai atvykęs į vakarykštį teismo posėdį. Ir dar vienas VDU filosofijos profesorius, pateikęs savo argumentus anglų kalba. Ir Europos žmogaus teisių fondas. Prašyta prijungti prie bylos penkias panašaus turinio išvadas.

 


Šiame straipsnyje: baudžiamoji bylateismasbyla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Onute

Onute portretas
Keista, kad studentai užsiima tokiais niekais. Panoro demokratiją patikrinti ?

aaaa

aaaa portretas
įžiūriu politiką. daug rasistinių išpuolių ir žodžiu ir viešai pvz. prieš rusus ir rusiją, baltarusiją. Ir tai niekas neįdomu. pakeverzojo prieš muslimus- iškart teismas.

pasipiktinęs

pasipiktinęs portretas
Nuo kada VDU valstybė - valstybėje su savo ekspertais ir viršenybe virš visiems piliečiams privalomų įstatymų? Mano nuomone, išteisinimas šioje byloje prilygtų džino paleidimui iš butelio.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių