Budelio brolis aukas terorizavo ir teisme

Prieš Kauno apylinkės teismą stojo Jonas Sankauskas – vyresnysis Karmėlavos tragedijos, gegužę sukrėtusios Lietuvą, kaltininko brolis, grasinęs pabaigti pastarojo darbus. Aistros kunkuliavo ir teisme.

Nesirinko žodžių

66-erių J.Sankauskas kaltinamas tą pačią gegužės 18-ąją, kai iš jo brolio Vito padegto namo policija išnešė sunkiai sužeistą pastarojo vyriausiąją dukrą, grasinęs šios sugyventiniui, kuris taip pat buvo tąnakt peršautas, pabaigti viską iki galo.

"Viską dabaigsiu ir padegsiu kapus!" – teigė J.Sankauskas, pavakarę atvykęs į gaisravietę, girdint ne vienam liudytojui. Sunkiai sužeista J.Sankausko dukterėčia, kuriai viena iš tėvo paleistų kulkų buvo įstrigusi stubure, o kita kliudė šlaunį, tuo metu buvo reanimacijoje. O jos tėvas, nusišovęs prie mirusia apsimetusios dukters, – lavoninėje.

Grasinimu nužudyti kaltinamas J.Sankauskas, kurį gina valstybės paskirtas advokatas, teisme pareiškė, kad pirmą kartą mato dukterėčios sugyventinį, pripažintą šioje byloje nukentėjusiuoju. Nors neneigė, kad galėjo ištarti grasinimu palaikytus žodžius, tačiau esą tai tebuvo jo bumbėjimas po nosimi.

Norėjo neviešų posėdžių

Anot J.Sankausko, į gaisravietę jis tada atvyko paprašytas savo 90-metės motinos, su kuria buvo ilgai nesimatęs, nes to neleido brolis Vitas, esą skriausdavęs jį ir kitaip. Esą, buvo  beisbolo lazda išmušęs dantis, dėl to jie nustojo bendrauti dar septyneri metai iki tragedijos.

Nuskubėjęs pas mamą, jis rado šią verkiančią. Iš pradžių težinota, kad esą nusišovė vyresnioji Vito dukra. O netrukus atvažiavusi jo sesuo iš Palemono dar pasakė mačiusi, kad sudegęs ir Vito namas.

J.Sankauskas teigė vienas į nelaimės vietą važiuoti bijojęs – pasiėmė savo draugę, kurią prašė kviesti į teismą liudytoja. Tačiau teisėja Lina Lesinskienė šį jo prašymą atmetė. Kaip ir nukentėjusiaisiais pripažintų jau minėto J.Sankausko dukterėčios sugyventinio bei jo brolienės advokatės Vitalijos Smolenskienės prašymą, kad teismo procesas būtų neviešas, siekiant apsaugoti galimą privataus gyvenimo paslapčių paskelbimą. Teisėja kontrargumentavo, kad vagysčių bei neteisėto naminukės gamybos aparatų laikymo, kuo taip pat kaltinamas J.Sankauskas, bylos yra nagrinėjamos viešai.

Dėjosi gelbėtoju

J.Sankauskas teisme pasakojo radęs gaisravietėje daug nepažįstamų žmonių, kuriuos palaikė vagimis, todėl kitą dieną atvažiavęs čia jau su kitu kaimynu – esą tik pamaitinti šuns, ir pradėjo krautis įvairius ugnies nespėtus paliesti rakandus, kad apsaugotų juos nuo vagių.

Jis kaltinamas pagrobęs penkis puodus, keptuvę, skrudintuvą, peilį bei metalinį dubenį, kurių vertė, anot brolienės, – beveik 700 eurų. Be to, išlupęs iš vidaus dėl tokių nekviestų svečių kaip jis, užremtas duris, kėsinosi pagrobti ir stalą, tačiau šis pro duris netilpo.

Pavogti daiktai rasti J.Sankausko namuose Jonavos rajono Bukonių kaime dar nespėti iškrauti iš automobilio. Tačiau teisiamasis pateikė savo versiją – skundėsi, kad tąnakt policija ėmusi jį šturmu – tiesiai iš lovos ir su vienais apatiniais, rado šiuos daiktus net neiškrautus, nes jis esą ketino brolienei viską grąžinti. Tai už jį jau padarė policijos tyrėjai. J.Sankauskas teisme tikino, kad jam tų puodų tikrai nereikėjo – turįs geresnių, nes žmona visą gyvenimą dirbo Kauno 2-ojoje ligoninėje gydytoja anesteziologe.

Man iki šiol vienam nejauku tamsoje.

Jau tris kartus teistas J.Sankauskas prisipažino tik neteisėtai laikęs naminukės gamybos aparatą. Net šešiolika metų. Tačiau esą aparatas buvęs žmogaus, iš kurio jis pirko namą, palikimas. Ir pasinaudodavęs juo tik kartkartėmis ir tik esant būtinybei dėl sveikatos. "Girdėjau per televizorių, kad mažais kiekiais ir savo reikmėms nedraudžiama!" – dėstė J.Sankauskas teisėjui. Jis tikino ir apie brolio savižudybę išgirdęs per televizijos žinias, jau grįžęs pirmą kartą iš gaisravietės.

Prašo moralinio atlygio

Teisiamojo dukterėčios žentas teigė, kad J.Sankauskas ėmė svaidytis grasinimais, kai kažkas iš kaimynų jam, atvykusiam į gaisravietę, pasakė, kad nusišovė jo brolis Vitas.

"Tada jis labai susinervino – net pradėjo purtytis ir nueidamas tai pasakė", – pasakojo nukentėjusiuoju pripažintas vaikinas, prašantis iš teisiamojo 10 tūkst. eurų moralinio atlygio. Šia suma jis linkęs įkainoti ne tik grasinimus, bet ir visus su šiais įvykiais susijusius išgyvenimus. Jo sugyventinė dėl pažeisto stuburo sėdi neįgaliojo vežimėlyje. "Man iki šiol vienam nejauku tamsoje", – teigė vaikinas.

Buvusi J.Sankausko brolienė prašo iš jo 5 tūkst. eurų atlygio. Ji teigė nebenorinti matyti teisiamojo, kuris jai kelia neigiamas emocijas, nors ji ir taip iki šiol prastai miega, dingęs apetitas bei kamuoja įvairios vizijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sundaktarei

sundaktarei portretas
ar tu, kaliause,Jona S.pazysti,kad gali ji taip vadinti....brolis broliui nelygu...cia vienos seimos tragedija,geriau patyletum,o cia nesapaliotum......

Daktarė

Daktarė portretas
Broliai IŠGAMOS ir tiek žinių.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių