Buvęs Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vadovas ginasi

Buvęs Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys teismo prašo panaikinti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą, kuriuo pripažinta, kad jis supainiojo interesus nedeklaruodamas, jog yra akcininkas bendrovių, teikiančių izoliatoriui atliekų vežimo paslaugas.

Iš viso VTEK sprendimu buvo konstatuoti keturi P.Vaškio pažeidimai, susiję su viešųjų ir privačių interesų derinimu tarnyboje.

Bylą antradienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos administracinis teismas, sprendimas bus skelbiamas rugpjūčio 18 dieną.

P.Vaškys teigia, kad buvo pažeistos procedūros, jis nebuvo tinkamai informuotas apie kovo 15 dienos posėdį ir negalėjo pateikti paaiškinimų.

„Aš nieko nepažeidžiau, jokio mano intereso nėra“, – teismui sakė P.Vaškys.

Trečiuoju suinteresuotu asmeniu į bylą įtraukta buvusi pareiškėjo darbovietė – Kauno tardymo izoliatorius. Jo atstovas į teismą neatvyko. Izoliatorius taip pat nepateikė ir atsiliepimo į P.Vaškio skundą.

VTEK atstovas teisme Tomas Čaplinskas apgailestavo, kad liko nežinoma izoliatoriaus pozicija. Teisėja Ina Kirkutienė sakė, kad tretysis asmuo turi teisę, bet ne pareigą pateikti atsiliepimą.

„Teismas neturi svertų priversti atstovą atvykti į posėdį ir pareikšti poziciją“, – teigė teisėja.

VTEK su skundu nesutinka ir prašo jį atmesti, nes pareiškėjas buvo informuotas apie komisijoje pradėtą tyrimą, o nušalinus jį nuo pareigų Kauno tardymo izoliatoriuje pranešimai buvo siunčiami jo nurodytu adresu į Marijampolę. Apie P.Vaškio atžvilgiu vykdomus tyrimus pranešdavo ir žiniasklaida.

Anot VTEK, kovo 13 dieną paštas pažymėjo, kad P.Vaškys neatsiėmė registruoto laiško.

Aš nieko nepažeidžiau, jokio mano intereso nėra.

P.Vaškys ir jo advokatas Saulius Juzukonis teismui sakė, kad kovo 15 dieną, VTEK posėdžio metu vyko ir P.Vaškio apklausa Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT), todėl jei būtų žinoję apie VTEK posėdį, prašytų jį atidėti.

„Buvau nušalintas, ruošiausi apklausai į STT, neklausiau jokių žiniasklaidos priemonių, buvau nuomojamame bute Kaune. Namiškiai Marijampolėje buvo perspėti, kad iš pašto imtų, tačiau jokių žinių nebuvo. Kovo 15 dieną su gynėju vykau į STT apklausą, namiškių teiravosi, ar buvo kas. VTEK per reportažą paskelbė, kad neatvyko. Nebuvo tikslo neatvykti. Labai norėjau sudalyvauti posėdyje“, – teismui sakė P.Vaškys.

Teisėja I.Kirkutienė jo teiravosi, ką jis būtų pasakęs, jeigu dalyvautų VTEK posėdyje.

„Aš buvau laisvas žmogus, kai įsigijau akcijas „Vipitos“, trys mėnesiai iki įsidarbinimo“, – paaiškino P.Vaškys.

Jis sakė, kad nuo 2013 liepos 30 dienos tapo karių ir pareigūnų pensijos gavėju ir iki 2014 metų rugpjūčio mėnesio nedirbo.

Į teisėjos klausimą, ar buvo „Vipitos“ akcininku, P.Vaškys atsakė teigiamai, tačiau pripažino, kad tai deklaravo pavėluotai.

Kovo 15 dieną VTEK paskelbė nustačiusi, kad P.Vaškys buvo paskirtas izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos vadovu, bet nuo sprendimų, keliančių interesų konfliktą, nenusišalino: organizavo su savo įmonėmis susijusius pirkimus izoliatoriuje, pasirašinėjo kai kurias sąskaitas - faktūras už atliktus darbus.

VTEK, Teisingumo ministerija, Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė aiškinosi Specialiųjų tyrimų tarnybos perduotą informaciją apie galimą piktnaudžiavimą Kauno tardymo izoliatoriuje. Teisėsaugos pareigūnams apie pažeidimus pranešusi izoliatoriaus darbuotoja Rasa Kazėnienė teigė, kad Kauno tardymo izoliatoriui atliekų išvežimo paslaugas teikia bendrovės „Vipita“, „Tis“ bei „Tis LT“, jų akcininkas yra P.Vaškys.

„Kad „Vipitos“ ir “Tis“ ryšio deklaracijoje nenurodė, bet nėra reikalavimo nurodyti, kiek įmonės susijusios, reikia kaip jis, o ne įmonės susijusios“, - sakė P.Vaškio advokatas S.Juzukonis.

Paaiškėjus pažeidimams, tyrimas vyko ir Kauno tardymo izoliatoriui vadovavusios, buvusios Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės atžvilgiu.

Ji taip pat buvo nušalinta nuo pareigų, tačiau sprendimą apskundė teismui. Dar nesulaukusi teismo sprendimo Ž.Mikėnaitė pasitraukė iš pareigų. Teismas jos skundą atmetė.

Ž.Mikėnaitė ir P.Vaškys kaip specialieji liudytojai kovą buvo apklausti Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo. Tarnybos atstovė Renata Endružytė BNS antradienį sakė, kad abiejų asmenų statusas byloje nepakitęs, jie tebėra specialieji liudytojai, tyrimas STT tęsiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cia tik vienas dvokiantis PULINYS !

Cia tik vienas dvokiantis PULINYS ! portretas
Dar pasidometu kaip tas izoliatorius buvo "renovuojamas" - uz 24 000 000Lt.

vietinis

vietinis portretas
aplinka kalta .

ar reikėtų suprasti,

ar reikėtų suprasti, portretas
kad labai šilta kėdė, ir šalia--pilnas lovys?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių