Darbdavį nušovusiam ukrainiečiui pergudrauti geriausių Lietuvos seklių nepavyko

Prieš Kauno apygardos teismą pirmadienį stojo Ukrainos pilietis Ruslanas Sadovskis, kaltinamas nušovęs netoli Lietuvos ir Lenkijos  pasienio savo darbdavį, su kuriuo iš Suomijos į Lenkiją gabeno lapių uodegas. Už šio nusikaltimo atskleidimą Marijampolės kriminalistai šiemet buvo pripažinti geriausiais sekliais Lietuvoje.

Vidurdienio trileris

Vienos Ukrainos įmonės, prekiaujančios kailiais, savininko lavonas tik su apatiniais drabužiais ir šautine žaizda galvoje buvo aptiktas pernai balandžio 12-osios vidudienį apie 150 metrų nuo kelio „Via Baltica“. Šio šiurpaus radinio vieta – Kalvarijos seniūnijos Trakiškių kaimas yra apie aštuoniolika kilometrų nuo Lietuvos ir Lenkijos pasienio.

Nužudytasis buvo pasamdęs R.Sadovskį, kad šis su savo transportu padėtų jam pervežti minėtą brangiakailį krovinį. Tądien jiedu R.Sadovskio mikroautobusu „Mercedes Benz Sprinter“ su priekaba atvyko keltu iš Suomijos į Estiją. Ir, kirsdami tranzitu Lietuvą, mūsų šalyje buvo sustoję vos septynioms minutėms. Tai, kas įvyko šio sustojimo metu, nusukus nuo kelio „Via Baltica“ į nuošalų keliuką, šiandien yra sugulę į 41-erių R.Sadovskiui pareikštą kaltinimą. Jame pastarasis kaltinamas apie 11.30 val. iš nenustatyto ginklo šalia savo mersedeso šūviu į pakaušį nušovęs bendrakeleivį, po to nustūmęs jo kūną į šalikelę ir ten palikęs, pagrobdamas aukos turėtus 10 tūkst. eurų, juvelyrinius dirbinius bei kitus daiktus, kurių bendra vertė – 23 tūkst. eurų. R.Sadovskiui inkriminuojamas ne tik darbdavio drabužių bei dviejų mobiliųjų telefonų, bet ir trijų auksinių žiedų, tokios pačios grandinėlės ir krokodilo odos diržo su prabangia sagtimi pagrobimas. 

Demaskuotas per parą

Šį nusikaltimą Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai išnarpliojo praktiškai per parą, nors iš pradžių buvo visiškoje aklavietėje. Ir šio nusikaltimo tyrimas jiems buvo patikėtas, iš pradžių manant, kad teks tirti Lietuvos gaujų tarpusavio karus.

Velionio asmenybė buvo nežinoma. Kreipųsis pagalbos į visuomenę, pavyko rasti tik vieną asmenį, tą vidurdienį girdėjusį garsą, panašų į duslų šūvį. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) kinologas su tarnybiniu šunimi, į kuriuos kreiptasi pagalbos, taip pat mažai galėjo padėti, tačiau tai sustiprino prielaidą, kad asmenys, susiję su šiuo nusikaltimu, buvo atvykę automobiliu. Vieninteliu siūlo galu buvo netoli rasto kūno – ant neasfaltuotos kelio dangos aptikti ratų pėdsakai, nes bevaisis buvo ir apylinkių „šukavimas“, ieškant galimų įkalčių. Jų neaptikta ir ugniagesiams gelbėtojams išsiurbus šalia esantį nedidelį vandens telkinį bei su metalo detektoriais apieškojus jo dugną ir krantus.

Iškalbingos detalės

Apsistojus ties prielaida, kad asmenys, susiję su šiuo nusikaltimu, buvo atvykę nedideliu krovininiu automobiliu arba autobusiuku su priekaba, nuspręsta peržiūrėti visų netoliese esančių įmonių, turinčių vaizdo kameras, įrašus.

Galiausiai iš jų užfiksuoto gana intensyvaus transporto srauto atkreiptas dėmesys į vieną baltą mikroautobusą su priekaba. Užkliuvo, kad jis apie septynias minutes mįslingai buvo dingęs iš vaizdo kamerų matymo lauko.

Nustačius, kad tai – „Mercedes Benz Sprinter“ su ukrainietiškais valstybiniais numeriais, per pasienio tarnybas išsiaiškinta, kad tą pačią dieną juo keltu iš Suomijos Estiją pasiekė du Ukrainos piliečiai. Tačiau tos pačios dienos vakare Lenkijos ir Ukrainos sieną juo kirto jau tik vienas. Vėliau išsiaiškinta, kad pakeliui į tėvynę, pastarasis vienai Lenkijos bendrovei pridavė ir vežtą šaldytų lapių uodegų krovinį.

Sulaikytas po kelių savaičių

Paskelbus įtariamojo savo bendrakeleivio nužudymu R.Sadovskio paiešką, buvo išduotas jo Europos arešto orderis, o teismas leido jį suimti už akių.

R.Sadovskis buvo sulaikytas po kelių savaičių Lenkijos pasieniečių, kai vėl bandė įvažiuoti į jų šalį.

Perdavus R.Sadovskį Lietuvai, į Ukrainą išvyko du Marijampolės policijos pareigūnai, atlikę kratą įtariamojo namuose bei apklausę su šiuo nusikaltimu susijusius liudytojus.

R.Sadovskiui, kuriam pareikštas kaltinimas dėl nužudymo iš savanaudiškų paskatų, plėšimo, panaudojant šaunamąjį ginklą bei neteisėto pastarojo laikymo, gresia laisvės atėmimas iki 20 metų arba iki gyvos galvos. Savo kaltę jis neigia ir laukia Lietuvos teismų sprendimo suimtas.

Nukentėjusiomis šioje byloje yra pripažintos velionio žmona ir dukra. Iki bylos perdavimo teismui jos jokio ieškinio R.Sadovskiui nebuvo pareiškusios. Tačiau tai dar gali padaryti, prieš pradedant įrodymų tyrimą teisme. Nieko iš dingusio nužudytojo turto, kaip ir ginklo, kuriuo jis nušautas, rasti nepavyko. Duomenų, kad R.Sadovskiui Ukrainoje būtų buvęs išduotas leidimas ginklui, taip pat nėra.

Nukentėjusiųjų laukia išbandymai

Pirmadienį šios bylos atversti nepavyko, neatvykus nukentėjusioms ir jų advokatui, su kuriuo, kaip paaiškėjo, tik praėjusią savaitę buvo sudaryta sutartis. Gautas prašymas atidėti bylos nagrinėjimą, nes jis turėjo dalyvauti kitoje byloje.

Į teismo narvą su antrankiais pasodintas R.Sadovskis sėdėjo jame susigūžęs ir nuleidęs galvą. Kauno apygardos teismui šis Volynės apskrities gyventojas teigė, kad yra neteistas ir turi specialų vidurinį išsilavinimą.

Kitas posėdis numatytas jau tik kitais metais. Derinant jo datą, rūpintasi, kad nukentėjusiosios nepatirtų per daug nepatogumų. Pavyzdžiui, sausio 2-oji kitam posėdžiui netiko, konstatavus, kad joms reikėtų pradėti savo kelionę į Lietuvą jau per Naujųjų Metų sutiktuves. Vėliau susigriebta, kad problemų joms gali kelti ir posėdžiai, numatyti kartą per mėnesį. Galiausiai nuspręsta išsiaiškinti, ar nukentėjusios norės dalyvauti visuose posėdžiuose, kai jos atvyks į pirmąjį.

Kol byla neatversta, prokuroras komentuoti R.Sadovskio parodymų, duotų ikiteisminio tyrimo metu, pavyzdžiui, ką jis teigė, grįžęs į tėvynę, kur dingo jo bendrakeleivis, nenorėjo.            



NAUJAUSI KOMENTARAI

susirupinkit darbdaviai pries sukciaudami

susirupinkit darbdaviai pries sukciaudami portretas
Netoks jau ir didelis nusikaltimas tokius darbdavius saudyt!

Nofis

Nofis portretas
Tikriausiai sitokiu banditu musu valdzia nori prisikviesti? Aciu nereikia, jau per sovietmeti perejunu buvo privaziave...

xoxolas v afrike xoxol

xoxolas v afrike xoxol portretas
pravij sektor---svobodu ukraine,,rusu diversija
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių