Dėl smurtinės mirties kalčiausia lempa?

Prieš Kauno apygardos teismą stojo pavojingai pramogavę du viengungiai, kaltinami pirmą kartą sutikto mikrorajono kaimyno, pagal amžių vienam iš jų tikusio į tėvus, nužudymu absurdiškomis aplinkybėmis. Ir taip aukų, kaip prasitarė vienas iš jų, ieškota ne pirmą kartą.

Terorizavo visą vakarą

Kaip jau rašyta, R.M., kuriam tebuvo 43-eji, lavonas buvo aptiktas pernykštės liepos 17-osios ryte parkelyje ties Kalniečių mikrorajone esančiu prekybos centru „Norfa“. Nors jo nužudymu įtariamiems 28-erių Audriui Komisaraičiui ir 23-ejui Jonui Čeplauskui pareikšti kaltinimai mirtinai suspardžius savo auką apie pirmą-antrą valandą nakties.

Maždaug tokiu laiku prieš tai kartu su R.M. vakarojęs šio draugas buvo trumpam užmigęs. O kai pabudo buvusio šachmatų partijos partnerio ir sugėrovo nebebuvo.

R.M. svečias labai dėl to išsigando, nes jau apie penkias valandas buto šeimininkas konfliktavo telefonu su jam skambinančiais nežinomais asmenimis. Paskambinę apie septintą vakaro, jie prisistatė siuntų tarnybos darbuotojais. Ir netrukus pradėjo R.M. įžeidinėti. Pastarasis, pavadintas gaidžiu, neliko skolingas.

Ir ėjome su juo aiškintis tik todėl, kad jis ar jo draugas grasino duoti mums per galvą keptuve!

Žodinė dvikova telefonu užsitęsė. Galiausiai pergėręs R.M. pats pasiūlė skambinantiems, kurių sutramdyti nepavyko ir telefoną trumpam perėmusiam jo draugui, susitikti. Juolab kad paaiškėjo, jog visi jie šiuo metu – tame pačiame Kalniečių mikrorajone. Tik R.M. su draugu – viename S.Žukausko g. daugiabutyje. O skambinusieji – J.Čeplausko, vos prieš kelias savaites paleisto iš Pravieniškių pataisos namų, kuriuose atliko bausmę už eilinį nusikaltimą, išsinuomotame bute Šiaurės prospekte.

Iš pradžių buvo sutarta susitikti prekybos centro „Iki“ kebabinės. Tai, anot draugo, pasiūlė pats R.M., niekaip negalėjęs nusiraminti, kad buvo pavadintas gaidžiu. Tačiau, jam su draugu pralaukus sutartoje vietoje apie penkiolika minučių, skambinusieji nepasirodė.

Buvo prisipažinęs

Vos grįžus į namus, vėl sulaukta skambučių.

Susinervinę draugai išgėrė dar po kelis stikliukus degtinės. Ir vienas iš jų netrukus užmigęs, o kai pabudo buto šeimininko namuose nebebuvo.

Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad parkelyje prie „Norfos“ be gyvybės ženklų rastas R.M. mirė nuo galvos sumušimo – išsiliejus kraujui į smegenis.

A.Komisaraitis, sulaikytas už keturių dienų, buvo prisipažinęs, kad po to, kai papurškė R.M. į veidą turėtu dujų balionėliu, spyręs jam, suklupusiam ir bandančiam dangstytis rankomis, į smilkinį. Nors R.M. esą ir teigęs, kad darykite, ką norite, tik nemuškite. Esą leidęs pasisavinti ir jo mobilųjį telefoną, prašydamas palikti jo kortelę, ką jiedu su J.Čeplausku ir padarę.

Pasakojo A.Komisaraitis tada ir, kad esą jie skambinę R.M., tik norėdami papramogauti. Ir pirmasis R.M. mobilaus telefono numerį – esą visai atsitiktinai surinko jis. Nors, tiriant R.M. žūties aplinkybes, išsiaiškinta, kad šis statybininku dirbęs su žmona išsiskyręs kaunietis dėdavo savo telefono numerį į pažinčių svetainę viename pramoginės televizijos, publikuojančios skelbimus bėgančia eilute, ekrane, kad ieško laisvalaikio praleidimui moters.

Be to, iš pradžių su teisėsauga bendradarbiavęs, bet vėliau, kaip ir J.Čeplauskas, sulaikytas dar po kelių dienų, jau parodymų nebedavęs A.Komisaraitis tada pasakojo, kad iš pradžių jie R.M. prie „Norfos“ laukę krūmuose, nes nežinoję su kokia palaikymo komanda jis gali ateiti.

„Surinkau aš tada jo telefono numerį „iš lempos“! Tikrai!” – šiandien prieš teismo posėdį tikino žiniasklaidą A.Komisaraitis. Pastarasis iš savo namų Vilkijos seniūnijoje į jį atėjo su apykoje. 

Jis neslėpė, kad tai buvęs mėgiamas jo laisvalaikio leidimo būdas – juokaudavęs tokiu pačiu būdu ir anksčiau. Tik ankstesnės aukos nutraukdavo su juo pokalbį ir daugiau neatsiliepdavo.

Vienas jau nubaustas

Be to, A.Komisaraitis teigė, kad jie paliko R.M. sąmoningą. Ir ekspertai konstatavo, kad šis galėjo patirti mirtiną traumą ir griuvinėdamas.

Audrius Komisaraitis/Eitvydo Kinaičio nuotr.

„Juk pas jį aptikta daugiau kaip trys promilės alkoholio! O mes buvome blaivūs! Ir ėjome su juo aiškintis tik todėl, kad jis ar jo draugas grasino duoti mums per galvą keptuve!“.

Anot A.Komisaraičio, niekas R.M. tąnakt nespardęs. Esą po to, kai jam buvo papurkšta dujų, jis tik pastumtas.

Jau keturis kartus, nepaisant savo jauno amžiaus, teistas J.Čeplauskas iš viso linkęs neigti dalyvavęs toje lemtingoje R.M. akistatoje. Tačiau, vaizdo kamerų įrašai tai paneigia.

Jonas Čeplauskas/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Jau du kartus – už plėšimą ir vagystę teistas ir A.Komisaraitis. Tačiau, prisistatydamas šiandien teismui, jis teigė, kad šie teistumai jau išnykę.

Pirmasis bandymas atversti šią bylą tradiciškai nepavyko. Viena iš priežasčių – į posėdį neatvyko įnirtingai veidą nuo žiniasklaidos dangsčiusio J.Čeplausko advokatas Žilvinas Kalinauskas, su kuriuo šis teisiamasis vos prieš kelias dienas sudarė sutartį, tuo pačiu atsisakydamas ikiteisminio tyrimo metu jį gynusio valstybės skirto advokato. Bylą nagrinėsianti teisėja Jūratė Jakubonienė už advokato etikos pažeidimą skyrė Ž.Kalinauskui 500 eurų baudą. „Jeigu žinojo, kad negalės dalyvauti posėdyje, kodėl sudarė sutartį?!“ -–taip savo sprendimą nubausti advokatą motyvavo teisėja.

Į pirmąjį šios bylos posėdį atvyko ir tik viena iš šešių nukentėjusiaisiais joje pripažintų R.M. artimųjų. Tačiau pastarieji buvo teismą perspėję, kad nedalyvaus. Pasiteiravus į posėdį atvykusios R.M. dukters, ar ji ketina pareikšti kaltinamiesiems tėvo nužudymu kokį nors ieškinį, ši atsakė, kad prašys iš jų daug ir to prašys visi šeši nukentėjusieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne tylesiu

Ne tylesiu portretas
Tai ko kauno diena nutilo? Zmogu nuzede ir nekiat i viesuma kaip ilgai teismai seis laikais trunka apsurdas metai laiko suvirsum dar teismas nepasibaiges nepazkelbtas nuosprendis zudikams.

SCIPAKAS.KAU.

SCIPAKAS.KAU. portretas
LOPAI IS BLATNUMO gales balanda kirst,bet nedauk daba duoda uz makrucha,atmarozam

Vilnius

Vilnius  portretas
Ekstazina mėgsta tas pusduhis su islipusiom akim
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių